Povesti, sperante, injustitii si spectacol la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 13.05.2014 14:36 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Miercuri, 14 mai 2014, se da startul Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR), care se va desfasura la Timisoara, in perioadele 14-18 mai si 10-17 iunie.

Festivalul propune, la editia 2014, o premiera: cele doua module de spectacole, care fac parte traditional din eveniment, Festivalul Dramaturgiei Romanesti (FDR) si Festivalul European al Spectacolului (FEST), vor fi prezentate in doua perioade diferite.
Selectia spectacolelor a fost realizata de catre criticul de teatru Oana Bors.

Vorbind despre editia din 2014, managerul Teatrului National din Timisoara, Ada Hausvater, spune: „Festivalul din acest an propune spectatorilor sai, poate mai insistent decat oricand, sa stea puţin şi sa priveasca in jur. Aceasta este miza spectacolelor programate in Festival: sa reflecte lumea de astazi, cu poveştile ei, cu speranţele ei, cu injustiţiile ei, cu formele ei de comunicare, cu intrebarile şi cu incercarile de raspuns pe care le da societatea provocarilor pe care le intampina, intr-o identitate europeana din ce in ce mai scindata, din ce in ce mai pusa la incercare”.

FEST-FDR 2014 se deschide, miercuri, 14 mai, ora 18, cu montarea Teatrului National Timişoara, A fost odata la Timisoara de Peter Kerek, „o poveste despre oameni şi despre cum aceşti oameni sunt, individual şi in interiorul legaturilor lor de sange, o proiecţie fidela – deşi subiectiva şi la scara redusa – a istoriei mari”.
Mai departe, spectatorii vor putea vedea spectacolele: Nu ne-am nascut in locul potrivit de Alice Monica Marinescu si David Schwartz, regia David Schwartz (Asociatia O2G Bucuresti, spectacol castigator al premiului Talking about borders); Solitaritate, un spectacol de Gianina Carbunariu (Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu); Green Hours! Best of. show teatral site-specific serial de Maria Manolescu si Peca Stefan, regia Andreea Valean (dramAcum si Teatrul Luni de la GreenHours Bucuresti); Tipografic majuscul, un spectacol de Gianina Carbunariu (Teatrul Odeon Bucuresti); Carpathian Garden un spectacol de Radu Iacoban (Godot Café-Teatru Bucuresti); Bucharest Calling de Peca Stefan, regia Andi Gherghe (Studio Yorick Targu-Mures); Punct triplu, un spectacol de Bogdan Georgescu (Teatrul National Targu-Mures, Compania „Liviu Rebreanu” si Colectiv A Cluj); Efectul genovese de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu, Teatrul National Targu-Mures, Compania „Liviu Rebreanu” (Secţiunea FDR); Dontcrybaby de Catinca Draganescu şi Eugen Jebeleanu, regia Eugen Jebeleanu (Teatrul Luni de la GreenHours şi Compagnie 28); Sanziana si Pepelea de Vasile Alecsandri, regia: Alexandru Dabija (Teatrul National din Cluj); Pisica verde de Elise Wilk, regia Cristi Juncu (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” Bucureşti); Dreaming Romania de Mihai Pintilei-Jabenitan, creaţie colectiva (Asociatia Centrul Mutimedia Teatru Fix, Iasi); Cabaretul cuvintelor de Matei Visniec, regia Ştefan Iordanescu (Teatrul National Timişoara).

A doua componenta importanta a Festivalului, foarte asteptata si apreciata, este FEST (Festivalul European al Spectacolului), modul programat in perioada 10-17 iunie.
Publicul se va putea bucura de spectacole de teatru in aer liber, spectacole de teatru-dans, performance-uri, concerte.
Sunt invitate trupe din Franta, Italia, Brazilia, Spania, Polonia etc., ce vor performa alaturi de artistii romani.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.