Prefectura Timis e gata de lupta cu pesta porcina africana

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.02.2014 12:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Comisia Europeana a informat administraţiile veterinare ale statelor membre UE despre confirmarea in Lituania a pestei porcine africane la doi mistreţi vanaţi la graniţa cu Belarus.
Ca urmare a confirmarii bolii, s-a impus activarea Centrului local de control al bolilor Timiş din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţa.
In cadrul şedinţei Centrului local de control al bolilor, care a avut loc la Instituţia Prefectului,  a fost efectuata analiza riscului de patrundere a bolii pe teritoriul judeţului şi a fost elaborat şi adoptat Planul de masuri de prevenire a patrunderii acestei boli in Timiş.
Direcţia Sanitara Veterinara şi Pentru Siguranţa Alimentelor Timiş a inceput punerea in aplicare a masurilor de prevenire a introducerii bolii, urmand a continua aplicarea lor pe toata perioada de timp necesara.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice şi a mistreţilor netransmisibila la om, cu o evoluţie rapida şi care duce la inregistrarea unor pagube economice foarte mari,  din cauza restricţiilor ce se impun in comerţul cu porcine şi produse provenite de la acestea.
Orice mortalitate sau suspiciune de boala la porci salbatici sau domestici trebuie anunţata la Direcţia Sanitara Veterinara şi Pentru Siguranţa Alimentelor Timiş (telefon 0256/204911 şi office-timis@ansvsa.ro) pentru a se putea face investigaţii operative şi complete.
Toţi deţinatorii de ferme de porcine sunt avertizaţi ca trebuie sa respecte integral legislaţia de biosecuritate specifica acestor ferme, urmand a se efectua controale sanitar-veterinare, iar neregulile vor fi sancţionate pe loc de Direcţia Sanitara Veterinara şi Pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, pierzandu-se şi posibilitatea de a fi despagubiţi in situaţia apariţiei bolii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.