Premiera in Chirurgia Cardiaca din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.07.2015 15:58 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

La Clinica de Chirurgie Cardiaca din Timisoara s-a inregistrat luni, 20 iulie 2015, primul implant de Valva Cardiaca Biologica Sutureless Intuity.

O astfel de valva a fost implantata unei paciente in varsta de 67 de ani, care avea stenoza aortica calcara severa.  
Operatia  a fost realizata de catre prof.  dr. Marian Gaspar, prof. rr. Gunther Laufer de la Viena, expert din partea firmei Edwards care produce aceste valve, dr. Daniel Nica medic chirurg şi dr.  Marius Sintean, medic anestezist.
Acest tip de valva a fost implantat doar in Spitalul privat Monza din Bucuresti, costul valvei ajungand la 9 000 euro.
In cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare, costul valvei fiind acoperit integral din banii de programe nationale pentru Chirurgie Cardiaca, cu sprijinul Managerului prof. dr. Sorin Pescariu si al directorului medical Dr. Alina Lupu.
Evolutia postoperatorie a pacientei a fost simpla, fiind transferata, din Reanimare, dupa 12 ore pe Sectia de Chirurgie Cardiaca.

In cazul pacientilor care au boli valvulare severe, acestea sunt inlocuite cu proteze valvulare cardiace, mecanice sau biologice.
Protezele valvulare mecanice sunt recomandate la pacientii tineri care trebuie sa primeasca tratament anticoagulant permanent, iar cele biologice (pericard bovin, valva porcina) care nu necesita tratament anticoagulant la pacienti in varsta.
Protezele valvulare sunt implantate prin interventie chirurgicala pe cord oprit prin sutura cu 18- 20  fire, care apoi sunt inodate separat.

Noul model de Valva Biologica Sutureless are un dispozitiv de fixare pe inelul aortic si necesita doar 3 fire de gidaj, timpul de implantare fiind astfel mult mai scurt.
Aceasta reprezinta un avantaj la pacientii in varsta, unde se poate face operatia prin incizii mici, ministernotomie, fiind mult mai usor de implantat, scurteaza timpul de oprire cardiaca reducand riscul operator.

La Viena au fost implantate un numar de 70 de astfel de valve, fiind experienta cea mai larga cu acest nou produs pentru pacientii cu boala valvulara aortica.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.