Premiera la Teatrul Studentesc Thespis

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.03.2012 18:39 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - O nouă premieră la Teatrul Studenţesc Thespis (www.thespis.ro), sâmbătă, de la ora 20, „Aşteptându-l pe spectator”, după „Ultimul Godot” al lui Matei Vişniec.

Intriga porneşte de la întâlnirea în afara teatrului, proprie teatrului post-modern, dintre dramaturg şi personajul său, ambii nemaiavând acces în teatru, unul (Godot) pentru că, deşi aşteptat, nu i-a fost scris să apară pe scenă, iar celălalt (Beckett), pentru că fiind singur în sală, actorii nu au mai vrut să joace pentru un singur spectator. „Teatrul a murit!” declamă unul dintre ei. Actual? Să ne gândim la apariţia internetului, a facebook-ului, la cinema-ul 3D, la torente şi filme on-line, şi la rarefierea prezenţei spectatorilor în sălile de teatru o dată cu apariţia lor... Şi totuşi, prin reluarea replicii celei mai banale cu care începe piesa „Aşteptându-1 pe Godot” (piesa originală a lui Beckett, de la care a pornit ideea textului lui Vişniec), se sugerează că teatrul se reînfiinţează pe sine, scriitorul şi propriul personaj devenind, la rândul lor, personaje, speranţa rămânând, teatrul regăsindu-şi întotdeauna puterea de a se reinventa şi de a trăi, în condiţiile cele mai neprielnice. Cum spunea regizorul şi teoreticianul Jerzy Grotowski, „e necesar cel puţin un spectator pentru a avea un spectacol”, astfel fiind posibil fluxul energetic dintre actor şi spectator.

Pe scurt, o dezbatere între dramaturg şi personaj despre soarta teatrului şi condiţia actorului.

După spectacol, publicul este invitat să ia parte, tot la Casa Studenţilor, în clubul 203 de această dată, la Marea Adunare Folk, ajunsă la o nenumărabilă ediţie. Atmosferă destinsă, cu muzică şi poezie, chitările fiind mângâiate şi acompaniate vocal de Bogdan Racz, Cristian Săftescu, Mihai Nistor, ş.a., iar poeziile vor fi recitate de către actorii aceluiaşi Teatru Thespis.

Poeziile vor face parte din opera lui Nichita Stănescu, de la a cărui naştere se vor împlini 79 de ani, întreaga ediţie a Marii Adunări Folk de sâmbătă fiindu-i dedicată.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.