Premiera la Timisoara: Tablouri de sute de mii de euro semnate de Luchian, Grigorescu si Aman

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.04.2013 12:58 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - 50 de capodopere ale artei româneşti şi europene aşteaptă să fie admirate vineri, 12 aprilie, între orele 10 - 21, în spaţiul Hotelului Timişoara, Str. Mărăşeşti nr.1-3.
Expoziţia prezintă în premieră capodopere semnate de cei mai apreciaţi pictori români pe piaţa de artă: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Aman, Nicolae Vermont, Octav Băncilă, Gheorghe Petraşcu, dar şi Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu ş.a.
Cel mai valoros tablou expus la Timişoara este „Primăvara (Două muze)” al lui Ştefan Luchian, valoare estimativă 100.000 – 200.000 euro, tablou despre care criticii afirmă că reprezintă portretul iubitei pictorului, Cecilia Vasilescu, şi al mamei acesteia.
Opera este plasată într-un context biografic interesant: între 1898 şi 1899, Ştefan Luchian ajungea la Alexandria, unde, alături de pictorii Constantin Pascaly şi Constantin Artachino, avea să lucreze la zugrăvirea bisericii-catedrală, la comanda dată de primarul Ştefan Vasilescu.
Este bine cunoscută idila pe care Luchian o are cu fiica acestuia, Cecilia, idilă încheiată abrupt după doar o vară, în iunie 1899.
Operele prezentate în cadrul Expoziţiei de Artă Românească şi Europeană Importantă urmează a fi licitate la Bucureşti, în cadrul sesiunii de licitaţii 16-18 aprilie, de la Artmark, care este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.