Premiera nationala la Clinica de chirugie cardiovasculara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.03.2012 10:47 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - În perioada 28-30 martie 2012, la Clinica de chirugie cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara vor fi efectuate un număr de 8 operaţii cardiace - de protezare valvulară aortică şi plastie valvulară mitrală,printr-o tehnică nouă care este folosită pentru prima oară în România, mai exact tehnica miniinvazivă (incizii mici) cu ajutorul camerei video-endoscopice. Pentru cele trei zile, au fost pregătiţi 8 pacienţi, 4 bărbaţi şi 4 femei, cu vârste cuprinse între 44 şi 70 de ani, care suferă de afecţiuni ale valvei aortice sau mitrale.

Intervenţiile chirurgicale vor fi efectuate de către o echipă mixtă, formată din PROF. DR. MARIAN GAŞPAR, PROF. DR. PETRE DEUTSCH - ambii din Timişoara - şi PROF. DR. ALBERTO REPOSSINI (BRESCIA, ITALIA), DR. SLOBODAN MICOVIC (BEOGRADE, SERBIA).
DR. SLOBODAN MICOVIC are o experienţă largă în chirurgia miniinvazivă pe care o efectuează din 1997, la Bergamo şi Brescia, în Italia, având la activ peste 1000 de cazuri operate.

Avantajele acestei tehnici sunt în primul rând cel estetic – incizia fiind mai mică, cel funcţional - oferă o stabilitate mai mare cutiei tiracice, un risc mai mic de infecţii, sângerare postoperatorie redusă, nu necesită transfuzii, refacere mai rapidă, externare după a 4-5 -a zi postoperatorie, precum şi reluarea activităţii fizice mai repede.

Programul de introducere a noii tehnici în Timişoara a început cu mult timp în urmă, prin stagii de pregătire la Viena, Innsbruck, Frankfurt, Massa, Brescia, Novara, Lyon şi prin participarea la congrese şi prezentări interactive.

Proiectul poate deveni de acum funcţional odată cu extinderea şi modernizarea Institutului de Boli Cardiovasculare: o clădire nouă cu încă două săli de operaţie, terapie intensivă cu 15 locuri, secţie nouă cu încă 30 de paturi, terapie intensivă coronarieni cu încă 15 paturi, computer tomograf de ultimă generaţie.

De acest tip de intervenţie pot beneficia pacienţii de orice vârstă cu leziuni valvulare (aortice, mitrale, tricuspidiene, pacienţii cu mixoame atriale (tumori cardiace benigne) sau pacienţii cu defecte septale interatriale.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.