Premiu pentru arhitectul care a rescris istoria urbanistica a Timisoarei
Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.11.2015 11:13 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina
Registrul Urbanistilor din Romania - Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest organizeaza miercuri, 25 noiembrie 2015, de la ora 19, la GALERIA TRIADE, Calea Martirilor nr.51/52-53, Timisoara, decernarea Diplomei de Excelenta arhitectului Mihai Opris, pentru contributia sa la CUNOASTEREA DEZVOLTARII URBANISTICE A MUNICIPIULUI TIMISOARA.
De peste patru decenii, pasiunea pentru studiul istoriei urbanistice a Timişoarei a reprezentat o constanta in activitatea arhitectului Mihai Opriş.
Preocuparea manifestata inca din liceu pentru istoria Timişoarei, tanarul arhitect a concretizat-o ca profesionist in anul 1974 prin publicarea studiului „Evoluţia principiilor şi metodelor de sistematizare a oraşului Timişoara din secolul XVIII pana in secolul XX”, care avea ca motto „Fundaţiile pentru cladiri noi nu pot fi construite peste ziduri istorice ingropate in pamant”.
Pentru a putea proiecta fundaţiile construcţiilor noi era necesar sa se gaseasca ramaşiţele sistemului de fortificaţii şi canale, ascunse in subsolul oraşului.
In cadrul Institutului de Proiectari IPROTIM, arhitectul Mihai Opris a primit sarcina de a suprapune pe un plan topografic de atunci (1974) poziţia exacta a tuturor acelor resturi, care constituiau „anomalii“ faţa de terenul natural, „bun de fundare“, pentru noile construcţii.
In urma cercetarii a numeroase documente, planuri istorice originale pastrate in arhivele timişorene, arhitectul a suprapus pe planul din 1974 planurile tuturor etapelor de evoluţie istorica a oraşului.
Concluziile acestor cercetari le-a publicat intr-o serie de articole ştiinţifice in revista Arhitectura.
Dupa 1978, Mihai Opriş a cercetat uriaşa colecţie de planuri istorice ale cetaţii Timişoara - 375 de titluri, unele conţinand mai multe planşe - pastrata in Muzeul Militar Central (astazi Muzeul Militar Naţional) din Bucureşti.
Prin sora sa, stabilita in Germania, a putut comanda copii dupa cele mai importante planuri istorice de la Arhiva de Stat Austriaca - Secţia Arhiva de Razboi (Kriegsarchiv).
Rezultatele surprinzatoare ale acestor cercetari le-a publicat intr-o noua serie de articole in revista Arhitectura.
Concluziile au fost sintetizate in volumul „TIMIŞOARA mica monografie urbanistica“ aparut in 1987.
Dupa stabilirea sa in Germania, in mai 1988, a putut cerceta numeroase arhive din strainatate, incurajat şi sprijinit in munca sa de arhitectul şef al Timişoarei de dupa 1996.
Arhitectul Opriş a facut noi descoperiri, care au determinat revizuirea unor capitole intregi ale istoriei urbanistice a Timişoarei.
Rezultatele cercetarilor au fost publicate in anul 2007 in volumul „Timişoara Monografie Urbanistica. Descoperiri recente care au impus corectarea istoriei urbanistice a Timişoarei“, aparut cu sprijinul Primariei Municipiului Timişoara.
In perioada 2007 - 2013, Opriş a lucrat in cadrul proiectului de cooperare dintre Primaria Municipiului Timişoara şi societatea germana GTZ, respectiv CIM, finanţate de guvernul federal, privind reabilitarea cartierelor istorice.
In cadrul acestei activitaţi, Mihai Opriş a realizat, printre altele, cartarea completa a tuturor cladirilor din situl urban „Cetatea Timişoara“ şi a colaborat la realizarea studiului de fundamentare istorica al Planului Urbanistic General 2013.
In anul 2014, Mihai Opriş publica, impreuna cu excelentul artist fotograf, care este arhitectul Mihai Botescu, beneficiind şi de sprijinul primariei, volumul „Arhitectura Istorica din Timişoara“, in care sunt prezentate publicului larg, la un inalt nivel profesional, atat evoluţia urbanistica, cat şi peste 500 de cladiri istorice ale oraşului, spune prof. dr. arh. Radu Radoslav, reprezentant teritorial - Registrul Urbanistilor Romania-Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest.
Tu ce parere ai ?
LOCAL
Vezi toate stirile
In loc sa gaseasca o formula sa modernizeze și sa doteze spitalele orașenești din județul Timiș in funcție și de nevoi, unii bolnavi sunt mai puțin ...
citeste toata stirea
Pana pe 22 martie, cetațenii și actorii locali sunt invitați sa participe la campania de consultare „Alege Prioritațile Orașului Tau!” și sa aleaga cele ...
citeste toata stirea
La 5 ani de la evenimentele din Decembrie 1989, fostul prim-ministru Petre Roman a povestit in revista franceza Paris Match despre dedesubturile operațiunii ...
citeste toata stirea
Asociația Diplomatic Art, in colaborare cu Centrul Cultural German din Timișoara, va invita la expoziția de fotografie Berlin Brigade, semnata de antropologul ...
citeste toata stirea
Din orașul Micii Sirene, peste 1200 de experți, practicieni și oficiali internaționali au cautat strategii de combatere a Marii Corupții. Bilanțul? Multa ...
citeste toata stireaLIFESTYLE
Vezi toate stirile
Eclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stirea
Virusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stirea
Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stirea
Pelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stirea
TOPUL celor mai vizionate filme romanești, intocmit de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din Romania
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniile
In pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.

Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA

Umiditate : 97%

Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...