Premiu pentru arhitectul care a rescris istoria urbanistica a Timisoarei

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 23.11.2015 11:13 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Registrul Urbanistilor din Romania - Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest organizeaza miercuri, 25 noiembrie 2015, de la ora 19, la GALERIA TRIADE, Calea Martirilor nr.51/52-53, Timisoara, decernarea Diplomei de Excelenta arhitectului Mihai Opris, pentru contributia sa la CUNOASTEREA DEZVOLTARII URBANISTICE A MUNICIPIULUI TIMISOARA.

De peste patru decenii, pasiunea pentru studiul istoriei urbanistice a Timişoarei a reprezentat o constanta in activitatea arhitectului Mihai Opriş.
Preocuparea manifestata inca din liceu pentru istoria Timişoarei, tanarul arhitect a concretizat-o ca profesionist in anul 1974 prin publicarea studiului „Evoluţia principiilor şi metodelor de sistematizare a oraşului Timişoara din secolul XVIII pana in secolul XX”, care avea ca motto „Fundaţiile pentru cladiri noi nu pot fi construite peste ziduri istorice ingropate in pamant”.
Pentru a putea proiecta fundaţiile construcţiilor noi era necesar sa se gaseasca ramaşiţele sistemului de fortificaţii şi canale, ascunse in subsolul oraşului.
In cadrul Institutului de Proiectari IPROTIM, arhitectul Mihai Opris a primit sarcina de a suprapune pe un plan topografic de atunci (1974) poziţia exacta a tuturor acelor resturi, care constituiau „anomalii“ faţa de terenul natural, „bun de fundare“, pentru noile construcţii.
In urma cercetarii a numeroase documente, planuri istorice originale pastrate in arhivele timişorene, arhitectul a suprapus pe planul din 1974 planurile tuturor etapelor de evoluţie istorica a oraşului.
Concluziile acestor cercetari le-a publicat intr-o serie de articole ştiinţifice in revista Arhitectura.
Dupa 1978, Mihai Opriş a cercetat uriaşa colecţie de planuri istorice ale cetaţii Timişoara - 375 de titluri, unele conţinand mai multe planşe - pastrata in Muzeul Militar Central (astazi Muzeul Militar Naţional) din Bucureşti.
Prin sora sa, stabilita in Germania, a putut comanda copii dupa cele mai importante planuri istorice de la Arhiva de Stat Austriaca - Secţia Arhiva de Razboi (Kriegsarchiv).
Rezultatele surprinzatoare ale acestor cercetari le-a publicat intr-o noua serie de articole in revista Arhitectura.
Concluziile au fost sintetizate in volumul „TIMIŞOARA mica monografie urbanistica“ aparut in 1987.
Dupa stabilirea sa in Germania, in mai 1988, a putut cerceta numeroase arhive din strainatate, incurajat şi sprijinit in munca sa de arhitectul şef al Timişoarei de dupa 1996.
Arhitectul Opriş a facut noi descoperiri, care au determinat revizuirea unor capitole intregi ale istoriei urbanistice a Timişoarei.
Rezultatele cercetarilor au fost publicate in anul 2007 in volumul „Timişoara Monografie Urbanistica. Descoperiri recente care au impus corectarea istoriei urbanistice a Timişoarei“, aparut cu sprijinul Primariei Municipiului Timişoara.

In  perioada 2007 - 2013, Opriş a lucrat in cadrul proiectului de cooperare dintre Primaria Municipiului Timişoara şi societatea germana GTZ, respectiv CIM, finanţate de guvernul federal, privind reabilitarea cartierelor istorice.
In  cadrul acestei activitaţi, Mihai Opriş a realizat, printre altele, cartarea completa a tuturor cladirilor din situl urban „Cetatea Timişoara“ şi a colaborat la realizarea studiului de fundamentare istorica al Planului Urbanistic General 2013.

In anul 2014, Mihai Opriş publica, impreuna cu excelentul artist fotograf, care este arhitectul Mihai Botescu, beneficiind şi de sprijinul primariei, volumul „Arhitectura Istorica din Timişoara“, in care sunt prezentate publicului larg, la un inalt nivel profesional, atat evoluţia urbanistica, cat şi peste 500 de cladiri istorice ale oraşului, spune prof. dr. arh. Radu Radoslav, reprezentant teritorial - Registrul Urbanistilor Romania-Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.