Premiu pentru regenerarea urbana a Sinagogii din Cetate

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 31.03.2014 18:16 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Registrul Urbanistilor din Romania – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest va decerna joi 3 martie 2014, ora 12, in faţa Sinagogii din Cetate, cea de a XIV-a diploma de excelenţa in domeniul regenerarii urbane prin initiative independente, pentru reintroducerea spaţiului Sinagogii din Cetate - Timişoara in circuitul cultural al municipiului.
Distinctia este acordata Societaţii filarmonice din Timişoara, preşedinte Alexandra Razvan - Mihalcea.
Evenimentul va fi celebrat la ora 19, la Salonul Vega al Societaţii Timişoara, in incinta Bastionului Therezia, printr-un concert susţinut de trioul "Alexandra Guţu şi invitaţii sai", format din violoncel, vioara si flaut, care vor interpreta piese clasice din Haydn, Tartini şi Beethoven.

Societatea Filarmonica din Timisoara s-a constituit in anul 1998, ca o continuatoare a Societaţii Filarmonice din Timisoara, fondata in anul 1871.
Scopul general al activitaţii Societaţii Filarmonice este promovarea culturii şi artei in general şi a muzicii in special, unul dintre obiectivele importante ale activitaţii ei fiind crearea sediului unui centru muzical, intercultural şi interconfesional in Timişoara.
Existenţa in Timişoara a unui edificiu de o mare insemnatate istorica, arhitecturala, culturala şi ecumenica - Sinagoga din Cetatea Timisoarei, situata in str. Maraşesti nr.6 - a creat premisele unui demers al Societaţii Filarmonice, care a urmarit sa redea acest monument al oraşului şi al regiunii, circuitului vieţii spirituale a Timişoarei şi a intregii zone istorico-geografice in care se gaseşte, cu importantul aport al Primariei Municipiului Timişoara.

In anul 2005, Societatea Filarmonica din Timişoara a deschis porţile Sinagogii din Cetate - inchisa cu peste 20 de ani in urma - publicului larg, prin organizarea unui eveniment muzical susţinut de mari artişti ai scenei de concert.
Din anul 2006 pana in prezent in Sinagoga din Cetate s-au desfasurat peste 100 de evenimente culturale (concerte, lansari de carte, conferinţe, piese de teatru, expozitii,etc).

Dintre acestea, de amintit prezenţa unor renumiţi muzicieni precum Alexandra Gutu, Codrin şi Diana Emandi, Franz Metz, Aura Twarowska, Erich Turk, Adriana si Sorin Dogariu, Ladislau Roth, Gabriel Banat, Caius Hera, Arthur Balogh, Emil Kindlein, actori precum Maia Morgenstern, formaţia de muzica renascentista RENAISSANCE Beograd, coruri, formaţii simfonice de camera, grupuri de jazz, de muzica electronica, elevi şi studenti ai instituţiilor muzicale din Timişoara, Munchen, Budapesta, Bucuresti. Au fost organizate lansari de carte (Ioan Holender „De la Timisoara la Viena”), vernisaje de expoziţii de arta (Adriana Lucaciu), spectacole de teatru. In Sinagoga se organizeaza anual festivalul de arte vizuale SIMULTAN.

Printre colaboratori se numara Filarmonica “Banatul”, Opera Romana din Timisoara, Institutul Cultural Francez, Institutul Cultural Ceh, Ordinul Arhitectilor din Romania, Registrul Urbanistilor din Romania, asociaţia Noua Acropola, Compania d'Arte, Comunitatea Evreilor din Timisoara (care a organizat in repetate randuri Ziua Holocaustului, comemorarea Prim Rabinului Dr. Ernest Neumann, conferinţe, concerte). Societatea Filarmonica a organizat vizitarea Sinagogii de catre numeroase personalitaţi artistice, culturale, politice, academice, de catre grupuri de elevi şi studenţi din Romania şi din lume.
Diplomele de Excelenta, care recompenseaza in mod simbolic contributia actorilor locali in cresterea competivitatii zonei noastre prin regenerare urbana şi regionala, fac parte din programul iniţiat de RUR, ce se desfasoara incepand din 2011, contribuind astfel la pregatirea comunitaţii locale in competiţia de obţinere a titlului de Capitala Culturala Europeana in 2021.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.