Presedintele Iohannis vede, aude si cunoaste problemele romanilor

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.04.2016 21:49 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a participat luni, 25 aprilie a.c., la Opera Naţionala Romana din Timişoara, la deschiderea Conferinţei „Diaspora in cercetarea ştiinţifica şi invaţamantul superior din Romania - Diaspora şi prietenii sai”.

Iata cateva idei din discursul Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, la Timişoara.

”Ultima data am fost la Timişoara pe 16 decembrie 2014, inainte, cu puţin timp inainte, de a depune juramantul şi de a deveni efectiv Preşedintele Romaniei. S-au scurs de atunci aproape 500 de zile şi, pentru ca sunt intr-un loc special, unde s-a respirat prima data aerul libertaţii, va rog sa-mi ingaduiţi sa va impartaşesc cateva ganduri personale, pe care nu le-am spus pana acum public sau pe care le-am abordat doar tangenţial.(...)

Preşedintele ii vede, ii aude şi le cunoaşte problemele

Au fost momente in acest inceput de mandat cand am trecut peste polemicile din spaţiul public.

Am preferat, pentru a nu deschide fronturi şi falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul funcţiei prezidenţiale, sa „las de la mine”, cum se spune, şi sa nu raspund provocarilor. Am crezut intotdeauna ca e mai bine sa vorbeasca acţiunile şi faptele mele şi ca Preşedintele trebuie sa fie un factor de echilibru cat mai puternic. A ieşi din sfera senzaţionalului cotidian inseamna, in opinia mea, ca Preşedintele sa nu intreţina dispute şi sa nu alunece in polemici. A construi consensul inseamna deseori sa aplanezi conflicte, iar acest lucru a parut, poate, ca o absenţa din arena. Ceea ce am dorit sa fie o dovada de normalitate, unii au interpretat ca lipsa de implicare.
Va asigur insa ca nu este. Vreau sa le transmit de aici, de la aceasta tribuna, romanilor din ţara şi din strainatate, ca Preşedintele lor ii vede, ii aude şi le cunoaşte problemele. Sunt şi voi ramane un Preşedinte mediator şi implicat. Iar determinarea mea de a-mi duce programul pana la capat este la fel de ferma ca in prima zi de mandat.
Am spus mereu ca vreau sa redau funcţiei de Preşedinte prestanţa pe care Constituţia şi statutul le revendica. Deci, o schimbare de practica şi un alt mod de lucru. Aici nu am facut niciun fel de rabat. Seriozitate şi respect au fost termenii cu care am tratat orice acţiune a mea in calitate de Preşedinte. Acesta sunt eu – vorbesc mai puţin. Vorbesc mai puţin şi imi pasa. Imi pasa cum arata aceasta ţara, cum ne respectam pe noi inşine in interior şi cum suntem priviţi in afara. Cu cat reprezentantul unui stat este mai serios şi mai responsabil in relaţia cu partenerii sai externi, cu atat mai mult naţiunea sa va avea de caştigat. Preşedintele nu se reprezinta pe sine, ci ii reprezinta pe cei care l-au ales.(...)

Nu se mai duc razboaie inutile impotriva unor instituţii intregi

O stare de spirit şi un climat social se schimba in ani. Totuşi, cred ca realizam cu toţii ca nu mai avem rafuieli zilnice intre Preşedinte şi Prim-ministru, ca nu se mai duc razboaie inutile impotriva unor instituţii intregi şi nu se mai inventeaza conflicte pentru un joc politic de conjunctura. Am aratat ca putem lucra impreuna – Guvern, partide, instituţii, societate civila, patronate, sindicate – pentru a crea acel climat social in care sa evoluam normal şi predictibil. Exista ceva mai mult calm, mai multa inţelegere, pastrand insa dezbaterea şi concurenţa pe scena politica.

Nu e guvernul meu. Este Guvernul Romaniei.

Vremea in care Preşedintele lua locul Premierului a trecut. Asta nu inseamna ca, in calitate de mediator, nu voi interveni atunci cand e cazul. Am facut-o, o voi face şi ma voi implica pe subiecte majore care afecteaza bunastarea şi viaţa oamenilor sau bunul mers al acestei ţari.
Sunt lucruri care ma nemulţumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolva pe scena publica. Unii au vorbit despre acest guvern ca şi cum ar fi “al meu”. Nu e guvernul meu. Acest guvern a fost o soluţie, pana la alegerile din toamna acestui an, generata de o situaţie de criza şi la care au subscris cele mai importante partide politice. Deci este Guvernul Romaniei.(...)

Sa nu-şi faca iluzii şi nimeni sa nu mizeze pe un final anticipat al mandatului

Ma uit cu un oarecare amuzament la aceia care, neavand teme de atac consistente, paraziteaza dezbaterea publica prezicandu-mi un final anticipat al mandatului.
Eu le spun de pe-acum sa nu-şi faca iluzii şi sa nu mizeze pe aşa ceva. Am mai trait asta şi cand am devenit primar. Mulţi imi preziceau un final timpuriu in politica şi am plecat din funcţia de primar dupa 15 ani si patru mandate ca sa devin Preşedintele Romaniei.
Va asigur, aşadar, ca imi voi duce proiectul de ţara la bun sfarşit. Nu pentru mine, ci pentru cetaţenii Romaniei, pe care am privilegiul sa ii reprezint.
In fine, sa vorbim puţin şi despre aşteptari. Poate unii s-au aşteptat ca imediat dupa preluarea mandatului de Preşedinte sa se schimbe totul.
Sunt lucruri care s-au schimbat şi sunt lucruri care se vor schimba doar in timp. Ce ne opreşte sa implinim mai repede aceasta schimbare este rezistenţa şi teama de nou, care adesea sunt mari in interiorul sistemului. Pentru mine, aceasta este cu siguranţa o tema de readus in prezent, de repus in discuţia societaţii. Ştiu de unde vin cele mai puternice atacuri la adresa mea. Dar ele nu sunt atacuri impotriva persoanei mele, ci reacţii la normalizarea şi echilibrarea societaţii. Nu sunt nici pe departe speriat sau descurajat.(...)

Fiind la Timişoara, mi-am permis sa vorbesc mai mult decat de obicei...

Alegerea noastra istorica, de a porni pe drumul naţiunilor democratice şi prospere a inceput aici, la Timişoara, in 1989. Aflandu-ne intr-un loc atat de special, mi-am permis sa vorbesc mai mult decat de obicei. Nu pot insa incheia fara sa imi exprim recunoştinţa faţa de dorinţa dumneavoastra de a face din Romania o ţara puternica şi prospera.
Vreau sa arat totodata ca singura şansa de a implini visurile predecesorilor noştri, dar şi şansa generaţiilor viitoare este de a ramane uniţi şi fermi, de a lucra impreuna, indiferent de etnie, inclinaţii ideologice sau opţiuni religioase. Va chem pe toţi pentru a implini idealurile noastre de astazi: apararea statalitaţii şi securitaţii, respectarea drepturilor şi libertaţilor civile, eliminarea corupţiei, consolidarea economiei şi, nu in ultimul rand, apararea democraţiei, pe care timişorenii au platit-o atat de scump acum 26 de ani”.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.