Prima clasa de invatamant profesional in sistem dual, pentru mecanici agricoli, din vestul Romaniei

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.02.2018 08:18 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului “Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara, Centrul Romano-German de Pregatire si Perfectionare Profesionala in Domeniul Agriculturii Voiteg si Colegiul de Silvicultura şi Agricultura “Casa Verde” din Timişoara au semnat un parteneriat in cadrul caruia au reusit sa primeasca, de la Ministerul Educatiei Nationale aprobarea pentru infiintarea primei clase de invatamant profesional de stat in sistem dual dupa model german pentru mecanici agricoli, din vestul Romaniei.

Prima serie, de 28 de elevi, va incepe pregatirea in aceasta toamna, urmand ca practica in fermele din vestul tarii sa joace un rol esential.
Mai exact, in primul an de scoala, elevii vor avea face practica 20% din totalul orelor, in al doilea an – 60%, iar in al treilea an – 70%.

“M-am preocupat indeaproape sa ii adun la masa dialogului pe toti cei interesati de dezvoltarea acestui proiect. In acest context, vineri – 23 februarie 2018, a avut loc o dezbatere la care au participat consulul Germaniei la Timisoara, Ralf Krautkrämer, presedintele Clubului Economic German Banat, Peter Hochmuth, directorul DEULA Baden Württemberg, Rüdiger Heining, partenerulnostru  – DEULA este un centru de pregatire similar cu al nostru de la Voiteg, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Timis, ai Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului “Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara, ai Colegiului de Silvicutura şi Agricultura “Casa Verde” din Timisoara,. De asemenea au fost fermieri si agenţi economici care produc  si comercializeaza masini si utilaje agricole”, a declarat directorul Centrului Romano-German de Pregatire si Perfectionare Profesionala in Domeniul Agriculturii Voiteg, Ciprian Fora.

Proiectul vine ca raspuns la nevoile fermierilor din partea de vest a tarii, care solicita de ani buni, forta de munca calificata.
Pana acum, au fost incheiate contracte de practica cu 13 ferme din judetele Timis, Arad si Caras-Severin.
Acestea le ofera elevilor posibilitatea de a se angaja, fie pe perioada vacantei, fie dupa absolvirea scolii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.