Primaria cheltuie 26.067 lei pentru Kuncz, cartier in criza....

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.04.2015 14:56 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Primaria municipiului Timisoara a initiat proiectul „Kuncz, cartier in criza” in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbana-CRRU, Directia de Evidenta a Persoanelor Timisoara si Directia de Asistenta Sociala Comunitara Timisoara in cadrul programului „Anul participarii si responsabilizarii cetatenilor II”, scopul acestuia fiind cresterea participarii actorilor sociali la implementarea politicilor adoptate de Guvernul Romaniei care se adreseaza romilor si comunitatilor in care acestia traiesc, de a sprijini accesul la drepturile sociale si participarea acestora la viata economica, sociala, culturala si politica.

Politia Locala Timisoara, Directia de Evidenta a Persoanei Timisoara si Primaria Municipiului Timisoara, insotiti de Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbana-CRRU, s-au deplasat in cartierul Kuncz, in perioada 11-13 martie 2015, unde s-au facut investigatii la fata locului pentru stabilirea situatiei locative pentru 48 de adrese pentru care CRRU a oferit informatii din baza de date intocmita cu ocazia derularii programului autofinantat de regenerare urbana si de asistare a comunitatii din cartierul Kuncz in procesul de eliminare a disparitatilor de orice natura in raport cu celelalte cartiere ale Municipiului Timisoara.
Principalul impediment in rezolvarea situatiei locative a persoanelor din cartierul Kuncz il reprezinta lipsa informatiilor topografice, majoritatea informatiilor de la Oficiul de Cadastru fiind perimate.

Prin implementarea proiectului se urmareste asigurarea documentelor de identitate, stare civila, initierea demersurilor necesare legalizarii situatiei locative a persoanelor care nu poseda documente legale de proprietate sau uz al imobilelor, precum si constientizarea locuitorilor privind importanta detinerii documentelor legale in vederea accesului la servicii sociale, de educatie, sanatate si ocupare.

In 1921, proprietarul fabricii de caramida Kuncz a permis muncitorilor de origine roma sa-si ridice case, dar fara acte de proprietate. In 1945, fabrica s-a inchis, dar fostii muncitori au ramas in continuare in imobilele construite pe terenurile respective, care au fost nationalizate in perioada comunista.
Dupa 1990, terenul a trecut in proprietatea Municipiului Timisoara.
In prezent, in zona exista cladiri amplasate haotic, construite fara documentatie tehnica si fara autorizatie de construire.
Lipsesc actele de proprietate asupra imobilelor: terenuri si cladiri.

Prin abordarea integrata a problemelor sociale, locative, de sanatate, educatie si ocupare, proiectul va aduce beneficii intregii comunitati a cartierului Kuncz.
In mod direct, el va actiona asupra grupului de cetateni romani de etnie roma care nu poseda documente de identitate, de stare civila si/sau locative.

Grupul tinta e format din 200 de persoane care vor beneficia de suport si de asistenta sociala, juridica si tehnica pentru intocmirea documentelor de identitate si stare civila, precum si a documentelor de proprietate sau uz a imobilelor in care traiesc.
Din cadrul acestui grup tinta, 50 de persoane vor beneficia de reglementarea actelor lor de identitate si de stare civila.
Totodata, in vederea stabilirii situatiei locative legale, in zona vor fi efectuate lucrari de masuratori topometrice si inregistari cadastrale pe suprafetele de teren pe care au fost construite aproximativ 174 de imobile.

Grupul tinta va beneficia de actiunile de informare asupra oportunitatii si modalitatilor de accesare a serviciilor publice de sanatate, educatie si ocupare.
Peste 500 de cetateni romani de etnie roma, locuitori ai cartierului Kuncz, vor beneficia de efectele pozitive care rezulta din implementarea acestui proiect si din crearea si dezvoltare unei infrastructuri organizate de reprezentare a intereselor comunitatii.

Implementarea de catre Timisoara a proiectului „Kuncz – cartier in criza” va avea o valoare totala de 126.067 lei, din care contributia financiara a municipiului Timisoara este de 26.067 lei, iar contributia financiara a Agentiei Nationale pentru Romi este de 100.000 lei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.