Primariile din Regiunea de Vest nu prea pricep ce-i cu instruirea si controlul electoral

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 22.09.2014 19:16 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Autoritatea Electorala Permanenta a desfaşurat, in perioada 15-19 septembrie 2014, un numar de 92 de controale la nivel naţional, in scopul indeplinirii principalelor obiective ale activitaţii de instruire şi control electoral.

In urma acestora, au fost aplicate 100 de sancţiuni, 47 dintre acestea concretizandu-se prin amenzi in cuantum total de 47.500 lei, iar 53 prin avertismente.
Filiala Vest a Autoritaţii Electorale Permanente a aplicat un numar de 26 de sancţiuni: 9 amenzi in cuantum total de 9000  lei şi 17 avertismente, pentru incalcarea art. 50, lit. a^2 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autoritaţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificarile şi completarile ulterioare.

Primaria Carand şi Primaria Lipova, din judeţul Arad, Primaria Bacia (Hunedoara) au primit cate doua amenzi de cate 1000 lei, Primaria Certeju de Sus (Hunedoara) - o amenda de 1000 lei, Primaria Chevereşu Mare, din judeţul Timiş, o amenda de 1000 lei şi un avertisment, şi Primaria Checea, tot o amenda de 1000 lei.
La categoria de doua avertismente s-au inregistrat primariiile din Doclin, Ocna de Fier, Dognecea, Goruia şi Ticvaniu Mare, din judeţul Caraş Severin, precum şi Primaria Harau (Hunedoara), cate un avertisment pentru primariile Zerind, Carpiniş şi Şag.

Acţiunile de instruire, indrumare şi control electoral au ca principale obiective: indrumarea privind utilizarea Registrului electoral; verificarea modului de pastrare a registrelor cuprinzand listele electorale permanente, complementare şi speciale; verificarea modului de intocmire a listelor electorale; verificarea semnarii listelor electorale de catre persoanele abilitate; verificarea modului de actualizare a listelor electorale; verificarea efectuarii de comunicari catre judecatoria competenta teritorial cu privire la modificarile operate in exemplarul listei electorale existent la primarie; respectarea de catre primar a obligatiei de a pune la dispozitia alegatorilor spre consultare a listelor electorale permanente si de solutionare a intampinarilor privind omisiunile; inscrierile gresite sau erorile din listele electorale; verificarea modului de pastrare si recuperare a materialelor de logistica electorala; obtinerea de informatii privind integritatea si modul de confectionare a materialelor de logistica electorala (urne, cabine de vot etc.);  
respectarea hotararilor adoptate de A.E.P.; instruirea primarilor privind atributiile stabilite in sarcina acestora de Legea nr. 370/2004 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Preşedintele Romaniei, cu modificarile şi completarile ulterioare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.