Primarul Nicolae Robu poate primi o amenda de 40000 lei daca mai taie un copac

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.07.2014 17:39 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Prefectura judeţului Timiş a transmis tuturor primariilor din judeţ ce s-a modificat si completat la Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor.
Asta, chiar şi in condiţiile in care in articolul 12 alin.5 din Legea 24/2007 s-a specificat: ”In cazul arborilor ornamentali (tei, salcam, castan, artar, mesteacan, stejar) plantati pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al celor plantati in aliniamente in lungul bulevardelor si strazilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, este interzisa interventia cu taieri in coroana acestora, cu exceptia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate in apropiere, precum si a celor de pe traseul retelelor aeriene”.

In vigoare de la inceputul lunii iulie 2014, Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 764 din 10 noiembrie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 12, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
"(6) Deciziile luate la nivelul administratiilor publice locale de taiere a arborilor sanatosi din spatiile verzi, astfel cum sunt definite la art. 3, aflate pe terenurile din zonele urbane, se pun in aplicare numai dupa obtinerea avizului emis de agentiile judetene pentru protectia mediului, respectiv a municipiului Bucuresti."
2.  Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15. Controlul realizarii masurilor de protectie a spatiilor verzi, in functie de locatia acestora, este exercitat de institutiile abilitate de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, autoritatea publica centrala pentru dezvoltare regionala si administratie publica, autoritatile administratiei publice locale si de unitatile fitosanitare locale pentru protectia plantelor."
3.  La articolul 23 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"d) de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele fizice si de la 40.000 lei la 70.000 lei pentru persoanele juridice, pentru incalcarea prevederilor art. 12 alin. (5) si (6);".

Altfel spus, pentru a mai taia un copac sanatos din spaţiile verzi, primarul Nicolae Robu va fi obligat sa obtina un aviz de la agentia judeteana pentru protectia mediului...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.