PRIMUL EROU AL REVOLUTIEI ROMANE

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 16.12.2013 19:46 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timisoara - Primul Erou al Revolutiei care a dus la caderea regimului comunist a fost la Timisoara, evident. S-a intamplat exact in data de 17 decembrie 1989, la ora 14.30, in zona podului Decebal, langa fostul Parc al Poporului, in prezent rebotezat Coronini. 

Si au trecut peste 20 de ani de atunci si un numar foarte restrans de oameni, de timisoreni, stiu numele celui care a fost prima crima dintr-un lung sir de 1104, oficial, ori 1290 - cum a consemnat Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989.
Timisoara, conform aceluiasi institut, a inregistrat 126 de decese, dintre care 76 numai in ziua de 17 decembrie.
Cei peste 20 de ani care au trecut cu repeziciune, pentru unii, nu au fost indeajuns pentru a ridica din praful memoriei un nume cu care, de fapt, a inceput totul. De acolo de unde nu a mai existat cale de intoarcere.
Paradoxal, desi cel putin de o vreme incoace s-a lansat conceptul de Timisoara premierelor, nimeni nu s-a gandit la o premiera trista, e adevarat, pe de o parte, dar o premiera esentiala si memorabila pentru un oras care s-a razvratit impotriva dictaturii lui Ceausescu si care a plutit ca o corabie in deriva intr-un ocean paralizat cum era Romania la sfarsitul lui 1989.
Tot paradoxal este ca dupa mai bine de 20 de ani nu exista nici macar o fotografie a primului erou al Revolutiei care sa fi ramas in memoria colectiva a romanilor, dar nici un articol de presa.
Cand cauti pe internet, gasesti tot soiul de "primul erou al revolutiei" ba pe la Bucuresti, ba pe la Sibiu. De Iasi inca n-am auzit.
Poate tacerea despre primul erou al Revolutiei de la Timisoara se datoreaza, pe de o parte, si faptului ca familia nu a dorit sa se evidentieze dupa evenimentele din decembrie 1989.
Pe de alta parte, fie oameni politici, fie personalitati marcante ale vietii publice postdecembriste, nimeni nu prea stie cine este Primul Erou al Revolutiei Romane.
Chiar daca exista o placa comemorativa, a carei istorie nu am aflat-o, la intrarea in Parcul Coronini pe care totusi scrie, chiar daca mai putin semnificativ decat celelalte nume: "La ora 14.30, aici a cazut primul erou al revolutiei romane - Rozalia Irma Popescu, strivita sub rotile unui car de lupta".
Asadar, numele Primului Erou al Revolutiei Romane este Popescu Rozalia-Irma si se stie doar ca era o pensionara din Timisoara care s-a nascut in 1934, deci avea 55 de ani cand a sfarsit sub rotile unui blindat al Armatei.
Personal, cred ca o statuie pentru Rozalia-Irma Popescu, al Primului Erou al Revolutiei Romane, ar da un sens unei Revolutii care si-a pierdut identitatea. Chiar daca ar fi vorba doar de o Revolutie a orasului Timisoara.
Pana la urma, faptul ca Primul Erou al Revolutiei este o femeie cu un nume aproape anonim poate ca este reprezentativ pentru Revolutia fara chip pe care am trait-o acum mai bine de 20 de ani...

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.