Primul implant de Stent-Graft la Institutul de Boli Cardiovasculare

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.10.2013 12:14 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Vineri, 1 noiembrie 2013, va avea loc primul implant de Stent - Graft  la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, in cazul unui anevrism cronic al aortei toracice.
Pacientul in varsta de 30 de ani a fost diagnosticat cu un anevrism al aortei toracice de aproximativ 5 cm diametrul.
Riscul in asemenea  situatii este de ruptura aortica.
O interventie chirurgicala clasica inseamna toractotomie care este mai laborioasa si traumatica pentru pacient si inlocuirea aortei dilatate cu un tub de plastic, Dacron.
In aceste cazuri, optiunea cea mai buna este plasarea unui Stent- Graft, o proteza tubulara care se introduce miniinvaziv  pe cale arterei femurale, inauntrul aortei, la nivelul dilatatiei anevrismale.
Astfel, peretele aortei, care se expus riscului de ruptura totala, este intarit in interior cu tubul de plastic care va ramane acolo definitiv.
Interventiile de acest gen se fac in echipe mixte, de chirurg cardiac, cardiolog interventionist şi anestezist.
Interventia va fi efecuata de catre dr. Igor Konkar de la Belgrad,  prof. dr. Marian Gaşpar - seful chirurgiei cardiovasculare Timisoara, dr. Dan Gavrilescu - cardiolog interventionist, dr. Horea Cioloca - anestezist.
Stent - Graftul a fost special comandat pentru pacient in functie de dimensiunea aortei si costa in jur de 7.000 Euro, costuri pe care le-a suportat spitalul din Programele Nationale de Chirurgie Vasculara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.