Primul simpozion stiintific dedicat operei sfantului Gerard de Cenad

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.05.2013 13:13 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Joi, 23 mai 2013, de la ora 9, în sala de recepţii a Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, Str. Augustin Pacha nr. 4, în cadrul Zilelor Academice Timişene, o manifestare bianuală sub egida Filialei Timişoara a Academiei Române, se va desfăşura primul simpozion ştiinţific dedicat integral operei sfântului Gerard de Cenad, cel dintâi episcop şi patronul spiritual al Banatului istoric, autorul unei opere monumentale necunoscută încă în România.
La simpozion au fost invitaţi participanţi care s-au distins prin preocupările lor pentru opera şi personalitatea Sfântului Gerard şi care pot asuma în continuare promovarea proiectelor legate de studiul operei Sf. Gerard ca prioritate zero pentru Timişoara şi judeţul Timiş.
Ca prim episcop Catolic al Banatului, Gerard de Cenad a fost un cărturar de primă importanţă în istoria culturală Central-Europeană, a contribuit decisiv la încreştinarea locuitorilor Banatului, a înfiinţat la Cenad o şcoală, prima atestată de pe teritoriul actual al României, a scris primul text cunoscut de pe teritoriul actualei Românii, un tratat teologico-filosofic numit Deliberatio supra hymnum trium puerorum, păstrat actualmente la Munchen, tipărit în anul 1790 de către Episcopul Transilvaniei, Ignatius Batthyany, editat apoi în secolul XX doar de două ori în Ungaria.
Nu există în limba română decât o traducere parţială (circa 10 % din text, complet trunchiat şi cu titlu modificat) realizată în anul 1984 sub îndrumarea Academicianului Răzvan Teodorescu.
Tratatul Deliberatio... reprezintă cea dintâi sursă relevantă din perspectiva istoriei filosofiei şi teologiei de pe actualul teritoriu românesc, informaţiile şi datele care ţin de istoria alcătuirii şi difuzarii tratatului sunt de maximă importanţă pentru istoriografia româneasca în general şi a regiunii Banat in special.
Patron spiritual al Banatului, Gerard este totodată şi primul Sfânt martir al Ungariei, ucis prin lapidare, străpungere şi aruncare în Dunăre, de către militanţi ai partidei anti-creştine pretendente la tronul Ungariei, în anul 1046.
De atunci, dealul Kelen din Budapesta poartă numele Gellert-hegy. Este celebrat şi ca sfânt protomartir al Veneţiei.
Cu toate acestea, până la ora actuală, in cultura romana, cu excepţia editări parţiale şi trunchiate din anul 1984, viaţa şi opera lui Gerard au fost abordate mai degraba tangential, in lucrari de istorie bisericeasca vizand cu precadere evolutia vietii monahale de pe teritoriul Romaniei de azi.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.