Pro Opera: de 5 ani un umar solid pentru scena lirica a Timisoarei

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 22.12.2011 15:22 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Fundaţia Pro Opera celebrează 5 ani de la înfiinţare. Cum altfel, decât alături de Opera Naţională Română din Timişoara, de al cărui prodigios destin îşi leagă existenţa?

Pro Opera a fost întemeiată în 2006, ca organizaţie nonprofit, de câteva branduri respectate în mediul local de afaceri, conduse de oameni a căror pasiune comună este opera, iar misiunea de fond a asociaţiei este aceea de a susţine material şi ideatic Opera din Timişoara. La fel ca în cazul multor instituţii culturale din România, fondurile asigurate de stat sunt insuficiente. Asociaţia Pro Opera a apărut ca răspuns la o nevoie a Cetăţii, a comunităţii, din dorinţa de a oferi Operei timişorene resursele adiacente, preţioase pentru a face posibilă performanţa artistică în stare să-i prezerve locul în elita scenei lirice din Europa.

La peste 100 000 de euro se cifrează contribuţia membrilor Fundaţiei Pro Opera pentru organizarea unor evenimente de referinţă precum Festivalul Timişoara Muzicală sau cea de-a 63-a aniversare a Operei Naţionale Române din Timişoara. Pe termen lung, Pro Opera urmăreşte susţinerea colaborării Operei timişorene cu instituţii şi artişti de marcă din ţară şi din străinătate, stimularea relaţiilor interumane pe scenă şi în afara ei şi încurajarea dialogului între artişti şi public, sprijin pentru tinerii muzicieni dedicaţi artei lirice, dar şi dinamizarea relaţiei parteneriale între cultură şi economie, în urbe şi în regiunea Banat.

Andreas conte von Bardeau prezidează Consiliul de Administraţie Pro Opera, secondat de vicepreşedinţii Emil Cristescu şi dr. Christian von Albrichsfeld, precum şi de Peter Hochmuth, Peter Bayard şi consulul german Klaus Olasz. Printre membrii fundaţiei se numără persoane de diferite vârste şi profesii, familii, dar şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, cu toţii împărtăşind pasiunea pentru arta lirică. Preşedintele de onoare al asociaţiei Pro Opera este Ioan Holender.

Cea de-a cincea aniversare Pro Opera înseamnă declanşarea ofensivei de relansare a fundaţiei, în prim-planul atenţiei comunităţii. "Pro Opera este locul de întâlnire al oamenilor pasionaţi de operă. Asta este ceea ce ne apropie: dorinţa de a sprijini, sub toate formele, Opera din Timişoara. Dacă iniţiativa fondării asociaţiei a aparţinut unor oameni care provin din mediul de afaceri, subliniez că Pro Opera nu este o lojă exclusivistă, ci un spaţiu deschis tuturor celor care iubesc arta lirică. Rolul asociaţiei este şi acela de interfaţă prietenoasă, accesibilă, între scenă şi spectator. Remarc, cu plăcere, că sala Operei timişorene este plină la spectacole, neîncăpătoare adesea la premiere şi evenimente. Acest public pasionat, precum toţi cei ce păstrează sentimente calde pentru scena lirică timişoreană chiar dacă se află departe de Timişoara, reprezintă fundamentul a ceea ce dorim să devină comunitatea Pro Opera", declară preşedintele asociaţiei, contele Andreas von Bardeau.

Oricine doreşte cu sinceritate şi convingere să fie alături de o entitate fundamentală a Timişoarei Culturale, Opera, poate deveni membru al Asociaţiei Pro Opera. Opţiunea de înscriere se face conform resurselor implicate. Calitatea de membru individual impune plata unei cotizaţii anuale de 100 de euro, însă pentru membrii juniori (cu vârsta de până la 26 de ani) şi seniori (pste 60 de ani), cotizaţia se reduce la 30 de euro. Înscrierea cu întreaga familie în Pro Opera înseamnă o contribuţie anuală de 150 de euro. Sponsorii cotizează cu 500 de euro pe an, donatorii cu dublul acestei sume, iar Mecenatul implică o contribuţie de minimum 2000 de euro. Pro Opera va organiza în prima parte a anului 2012 o serie de evenimente având ca scop înscrierea de noi membri.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.