Profesor universitar de la Timisoara, singurul roman prezent in Handbook of Crystal Growth

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 03.02.2015 15:19 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Domeniul creşterii cristalelor, unul cu tradiţie la Universitatea de Vest din Timişoara, joaca un rol semnificativ in progresul tehnologic actual şi produce rezultate ştiinţifice importante in cadrul instituţiei.
Activitatea UVT in acest sector a primit o noua confirmare, de aceasta data din partea celui mai inalt for academic din ţara.

Astfel, prof. dr. Daniel Vizman, cercetator al Facultaţii de Fizica de la Universitatea de Vest din Timişoara, a fost premiat de catre Academia Romana pentru grupul de lucrari „Modelarea proceselor de creştere a cristalelor” publicate, in 2012, in revistele Journal of Crystal Growth şi Crystal Growth and Design.
Cercetatorul UVT a fost distins cu premiul “Constantin Miculescu” al Academiei, secţia Ştiinţe Fizice.

Cele doua articole publicate fac parte dintr-o serie de articole dedicate studiului influenţei parametrilor de creştere asupra curgerii topiturii şi a formei interfeţei de cristalizare.
Astfel, articolul „Numerical Study of Melt Convection and Interface Shape in a Pilot Furnace for Unidirectional Solidification of Multicrystalline Silicon” studiaza simetria structurilor de convecţie din topitura de siliciu in relaţie cu gradientul de temperatura impus şi cu viteza de creştere a cristalului.
Aceste rezultate au explicat distribuţia impuritaţilor in cristalul de siliciu şi forma interfeţei de cristalizare, parametrii de care depinde calitatea cristalului.
Revista Crystal Growth and Design a selectat aceste rezultate pentru coperta numarului in care a fost publicat articolul.

Articolul „Numerical studies on a type of mechanical stirring in directional solidification method of multicrystalline silicon for photovoltaic applications” propune soluţii de omogenizare a topiturii şi de optimizare a formei interfeţei de solidificare.
Astfel, este studiata influenţa pe care un agitator mecanic o are asupra curgerii topiturii şi asupra formei interfeţei de solidificare.

Cercetarea a fost realizata impreuna cu doctorandul S. Dumitrica şi un partener din Franţa.
Pe aceasta linie, in anul 2013 au mai fost publicate trei articole care propun idei novatoare pentru controlul topiturii bazate pe folosirea campurilor magnetice şi electrice.

Este demn de remarcat faptul ca rezultatele obţinute de prof.dr. Daniel Vizman au constituit singura contribuţie romaneasca in Handbook of Crystal Growth, editata de Elsevier in anul 2015.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.