Protectie civila cu caini de salvare si ... scapari masive de gaz

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.02.2013 21:54 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Cu prilejul celei de-a 80 aniversări a Zilei Protecţiei Civile din România, în data de 28.02.2013, între orele 14-18, vor avea loc în Piaţa Victoriei (zona Operei) din municipiul Timişoara manifestările organizate de către Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Formaţiunea Rapidă de Intervenţie pe Bază de Voluntariat “SALVO” din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara.
În cadrul acestor manifestări vor fi informaţi cetăţenii municipiului Timişoara cu privire la modul de comportare în cazul situaţiilor de urgenţă, iar echipele specializate de cercetare-salvare pe cursuri de apă, salvări din medii periculoase,  medicală, tehnic-logistică, cercetare-canină şi adiacenţi din cadrul Formaţiunii de Intervenţie „SALVO” vor face prezentări specifice ale echipamentelor şi tehnicii de intervenţie, precum şi activităţi de dresaj cu câini de salvare şi demonstraţii interactive la înălţime.
***
Pe de altă parte, pentru marcarea acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „BANAT” al Judeţului Timiş va desfăşura la nivel judeţean o serie de activităţi de informare preventivă.
Pe linia educaţiei preventive a elevilor, în luna februarie se organizează un concurs cu tematică de protecţie civilă, în cooperare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş intitulat ,,BUM! – Pericolul şi intervenţia la dezastre”.
Pe linie social-informativă, în data de 28 februarie 2013, între orele 10 – 14, se va organiza Ziua Porţilor Deschise la nivelul Inspectoratului şi al subunităţilor de intervenţie aparţinătoare, publicul având acces la prezentarea forţelor şi mijloacelor de intervenţie: personal operativ şi autospeciale de stins incendii şi de intervenţie în caz de dezastre, conceptul de interventie SMURD, echipament de protecţie a personalului, jocuri şi demonstraţii ale luptătorilor cu focul.
Pe linia antrenării structurilor de intervenţie, în data de 28 februarie 2013, începând cu ora 11, la sediul S.C. GAS PECO L&D S.A., se va desfăşura un exerciţiu de testare a planului de urgenţă externă, cu forţe şi mijloace în teren, pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unei scăpări masive de gaz, urmate de incendiu, la operatorul economic situat în partea de sud-vest a municipiului Timişoara.
***
Anul acesta se implinesc 80 de ani de la atestarea documentară a primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă din Romania, prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 al regelui Carol al II-lea.
De-a lungul timpului, conceptul a fost preluat sub diferite denumiri: apărarea antiaeriană, activă şi pasivă în 1939, apărare pasivă în timpul celui de-al doilea război mondial, apărare locală antiaeriană în 1952, apărare civilă în 1978 şi protecţie civilă în 1996. Din decembrie 2004, misiunile protecţiei civile au fost preluate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care are ca obiectiv principal profesionalizarea şi creşterea capacităţilor operative a celor două componente de bază - pompieri şi protecţie civilă - pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate şi siguranţă cetăţenilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.