Protocol de cooperare pentru constructia AUTOSTRAZII TIMISOARA - PANCEVO

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 02.03.2017 17:42 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Romania şi Serbia vor colabora pentru punerea in aplicare a studiului de fezabilitate privind planificarea şi proiectarea unui nou drum rutier de mare viteza intre Timişoara şi Pančevo. In acest sens, Guvernul a aprobat  un Memorandum privind negocierea şi semnarea unui Protocol de cooperare intre Guvernul Romaniei şi Guvernul Republicii Serbia.

Potrivit Protocolului promovat de Ministerul Transporturilor, cele doua Guverne vor colabora pentru susţinerea diplomatica şi financiara a proiectelor de investiţii legate de transport la frontiera comuna dintre Romania şi Republica Serbia, in special pentru construcţia autostrazii Timişoara – Varşeţ – Pančevo pana in anul 2025, potrivit rezultatelor studiilor de fezabilitate.

Includerea unei noi autostrazi este o prioritate in master planurile de transport ale celor doua state. Tronsonul dintre Pančevo şi Varşeţ este recunoscut in lista unica de proiecte pregatite a Serbiei, iar execuţia lucrarilor pentru sectorul de drum Timişoara – Moraviţa este cuprinsa in Strategia de implementare a Master Planului General de Transport al Romaniei pe lista lunga a proiectelor din sectorul rutier, in prima perioada de finanţare 2014-2020, cu suma de 29,5 milioane euro fara TVA.

Asigurarea unei infrastructuri care sa susţina fluxul tot mai mare de persoane şi de bunuri intre Romania şi Serbia este o necesitate, in condiţiile in care reţeaua de transport actuala este insuficient dezvoltata pentru nevoile curente ale zonei de frontiera. Noul drum de mare viteza va contribui la conectarea coridorului rutier cu modurile de cale ferata care tranziteaza Romania şi cu modul fluvial care trece prin Ungaria, Serbia şi Romania, reprezentat de Dunare.

Construcţia autostrazii Timişoara–Pančevo vizeaza şi creşterea incluziunii sociale şi calitaţii vieţii in regiunea transfrontaliera, precum şi dezvoltarea unitara a infrastructurii de transport capabila sa suporte traficul rutier de persoane şi de marfa in punctele de trecere frontiera, prin intermediul realizarii de noi conexiuni de transport.

Protocolul nu va aduce atingere drepturilor şi obligaţiilor parţilor care rezulta din alte acorduri internaţionale la care cele doua state sunt parţi, inclusiv drepturilor şi obligaţiilor Romaniei care decurg din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.