PSD a comis-o iar. A majorat SPORUL de DOCTORAT, dar nu stie de unde sa scoata BANII!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.08.2017 17:45 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Coaliţia Naţionala pentru Modernizarea Romaniei a purtat o serie de discuţii pe problematici educaţionale cu prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose, in dimineaţa zilei de 28 august.

In calitate de rector al celei mai mari universitaţi din vestul ţarii, dar şi de vicepreşedinte al organizaţiei, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea a insistat pe necesitatea identificarii unei soluţii pentru ca instituţiile de invaţamant sa poata acoperi toate creşterile salariale acordate de Guvern sau caştigate in instanţa.

Cea mai recenta problema financiara a sistemului este cea a sporului de doctorat, majorat de la 150-200 lei... la 725 lei.
Aceasta creştere vine cu un efort financiar extrem de mare chiar şi pentru universitaţile stabile din punct de vedere economic, insa imposibil pentru multe alte universitaţi.
Anual, instituţiile de invaţamant superior trebuie sa plateasca in plus 70 milioane lei.
Din discuţii, a reieşit ca in acest moment nu sunt bani pentru acest segment de plaţi, o eventuala soluţie fiind amanata pentru sfarşitul anului.
Astfel, universitaţile performante vor trebui sa bage mana adanc in economii, din nou, pentru a acoperi majorarile dictate de la centru şi lasate neacoperite.
In acelaşi timp, multe instituţii se vor afla in imposibilitatea de a se achita de aceste obligaţii, ceea ce va conduce la noi procese.

Pentru plata sentinţelor judecatoreşti s-au identificat 84 de milioane de lei, tot pentru finalul anului, insa in aşteptare mai sunt alte 217 milioane acordate oamenilor şi neacoperite in acest moment.

O alta situaţie care afecteaza universitaţile şi tinerii cercetatori este cea a legislaţiei care ar trebui sa ofere scutiri de impozite pentru cercetatori, pe modelul celor din IT.
In momentul de faţa, exista un vid legislativ ce nu permite aplicarea acestor prevederi.
S-a cazut de acord ca situaţia sa fie reglementata cat mai curand.

Un alt punct de discuţii, care şi-a putea gasi rezolvarea pana la inceputul anului universitar, este cel al oportunitaţii separarii conceptului de promovare pe post faţa de scoaterea posturilor la concurs.
”Ceea ce se intampla in momentul de faţa este o ipocrizie, creşterea in grad in cadrul universitaţii trebuind sa se faca doar prin susţinerea unui concurs pe un loc vacant, nu prin promovare pe post. Acest fapt conduce de multe ori la birocraţie şi consum inutil de resurse, dat fiind ca in 95% din cazuri avem un candidat pe post şi acela din interiorul instituţiei. Promovarea ar da şansa tinerilor care au demonstrat ca performeaza de a urca in cariera, iar universitaţilor, şansa de a atrage prin concurs din exteriorul lor alţi doritori de cariera universitara” - mai spune rectorul Universitaţii de Vest din Timişoara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.