PSD va finanta cat mai multe proiecte de... CALITATE. Va moderniza SATUL romanesc si va regenera urban MUNICIPIILE si ORASELE. Sic!!!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.03.2017 15:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltarii regionale şi administraţiei publice, şi prim-ministrul Sorin Grindeanu au avut, pe 18 martie a.c., o intalnire cu reprezentanţii autoritaţilor locale din judeţul Timiş.

Discuţiile au vizat programele de finanţare destinate proiectelor locale de dezvoltare, programul de guvernare şi prioritaţile Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene pentru anul in curs.

”Cele peste 8.000 de proiecte contabilizate pana in prezent, depuse spre finanţare prin PNDL, etapa a doua, insumeaza peste 55 de miliarde de lei. Interesul pentru program este şi rezultatul intalnirilor din teritoriu pe care le-am avut in ultimele saptamani. Obiectivul nostru a fost ca primarii sa afle cat mai multe informaţii despre posibilitaţile de finanţare a investiţiilor publice pe care ei le au prevazute in planurile locale de dezvoltare. Ne intereseaza sa finanţam, din fonduri guvernamentale sau europene, cat mai multe proiecte de calitate”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Programul Naţional de Dezvoltare Locala (PNDL) este coordonat de Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice şi stabileşte cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importanţa naţionala, care susţin dezvoltarea regionala prin realizarea unor lucrari de infrastructura rutiera, tehnico-edilitara şi socio-educativa. Obiectivele de investiţii eligibile in cadrul programului vizeaza lucrari de realizare / extindere / reabilitare / modernizare, respectiv dotare, pentru 12 categorii specifice, de la sisteme de alimentare cu apa şi staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate şi unitaţi de invaţamant preuniversitar, unitaţi sanitare, drumuri publice, pana la obiective culturale sau sedii de instituţii publice, platforme de gunoi, pieţe publice, baze sportive şi infrastructura turistica dezvoltata de autoritaţile publice locale.

A doua etapa a programului vizeaza finanţarea a 9.500 de obiective de investiţii, pentru care sunt alocate 6,6 miliarde euro credite de angajament şi 22,2 milioane euro credite bugetare.
Programul este structurat pe trei componente: modernizarea satului romanesc, regenerarea urbana a municipiilor şi oraşelor, respectiv infrastructura la nivel judeţean.

Discuţiile s-au referit şi la viitoarele acţiuni ale ministerului din domeniul administraţiei publice, cu accent pe necesitatea participarii structurilor asociative ale sectorului public local in etapele de elaborare a actelor normative iniţiate la nivel guvernamental.

Viceprim-ministrul Shhaideh a raspuns intrebarilor punctuale legate de posibilitatea de finanţare din fonduri europene a unor proiecte locale, indicand programele prin care respectivele investiţii ar putea fi eligibile şi condiţiile generale de accesare a fondurilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.