Publicul sta la mese albe de restaurant...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.09.2014 16:06 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Premiera Teatrului Naţional din Timişoara, Maria de Buenos Aires, pe muzica  lui Astor Piazzolla şi textul lui Horacio Ferrer, este un eveniment la care se vine in doi.
Apoi se danseaza tango. In timpul spectacolului şi dupa. E o noua reţeta, plina de pasiune, care trebuie traita la Sala 2.
Premiera spectacolului - performance Maria de Buenos Aires de Astor Piazzolla are loc sambata, 20 septembrie, de la ora 19.  
Spectacolul se joaca cu casa inchisa, dar spectatorii mai pot inca obţine bilete pentru urmatoarele reprezentaţii, programate marţi, 23 septembrie, respectiv duminica, 19 octombrie.
Orchestra  este amplasata in capul scenei.
Este Nuevo Tango – grup caruia i se alatura şi alţi muzicieni de excepţie.
Prin urmare, ii putem vedea şi asculta pe binecunoscutul Alin Stoianovici la acordeon (cel care semneaza şi direcţia muzicala a spectacolului), alaturi de Roxana Yvonne Coşereanu (pian), Lucian Petrila (vioara), Ionuţ Dorobanţu (chitara), Gianluca Vanzelli (flaut), Carmen Paulescu (vioara), Iuliana Ambaruş (viola), Andrei Şaramet (violoncel), Andrei Voica (vibrafon, xilofon), Csaba Santa (contrabas) şi Radu Pieloiu (percuţie).
Publicul sta la mese albe de restaurant. Se serveşte vin aromat de Recaş şi „Evian-ul” banaţean de la Perenna.
In scena intra actorii Sanziana Tarţa, Victor Bucur, Claudia Ieremia, Ion Rizea, Cristina König, Iuliana Craescu, Corina Dohanici, Adriana Sancraian, Matei Chioariu, Raul Bastean, Raul Lazarescu, Adrian Cozan, dar şi dansatorii Cristina Daju şi Silviu Guşat.
Teatrul Naţional din Timişoara are o dinamica aparte.
Işi permite „luxul” sa jongleze cu clasici şi sa reinterepreteze propuneri artistice consacrate. Regizorul Ada Lupu ştie ca emoţiile pot schimba lumea şi vrea sa arate cum.

„E un spectacol la care trebuie venit cu iubitul / iubita de mana. Ce poate fi mai frumos decat emoţia? Este important sa ne oferim ocazia de a cunoaşte viaţa cu toate simţurile, de a ne emoţiona, de a gasi intr-o poveste acele lucruri care pot duce mai departe propria noastra poveste”, spune Ada Lupu.

O fashionista are ce vedea dincolo de firul epic al poveştii: ţinutele actorilor sunt semnate de un designer cunoscut, iar incalţamintea lor, aşijderea.
Stilistul Alina Laţan are studii de moda la Rick Owens Paris, a lucrat cu Inna, Smiley, Deepcentral, Kamelia, Vunk, şi a colaborat cu reviste de profil in strainatate.
Aşa se face ca intregul spectacol este o cascada de culori vii care dau frau liber imaginaţiei.

„Teatrul, in general, şi in mod special colaborarile cu Ada Lupu şi echipa TNTm imi ofera libertatea de a ma exprima artistic şi de a crea, prin costume, lumi diferite cu un aer contemporan. Un bun produs teatral trebuie sa fie la fel ca un produs vestimentar bun: adauga frumuseţe şi calitate vieţii noastre; el trebuie inţeles, apreciat şi trebuie sa vanda (sa fie sold out)”, spune designerul.

Actorii din Maria de Buneos Aires danseaza tango pe scena, şi o fac incalţaţi in pantofi speciali, „acoperiţi cu aur”.

Designerul timisorean Dumitru Mihaica, proprietarul Mono Shoes, spune ca „Pasul este inceputul in fiecare dans de tango. Picioarele şi privirea... desprind dansatorii de lumea din care au venit. In acordurile taioase şi dulci deopotriva, povestea se rescrie. Podeaua e propria lor Argentina, oraşul minţii in care muzica are gust de iubire, fum şi patima”.

Intensitatea acestui dans l-a inspirat pe designerul timişorean Dumitru Mihaica sa creeze brand-ul My Tango Shoes by Mono, dedicat indragostiţilor de tango.
Montarea Adei Lupu spune povestea Mariei de Buenos Aires ALTFEL: este pentru prima data cand opera lui Piazzolla renunţa la tonurile tragediei şi vorbeşte despre sensul pozitiv al existenţei.
Ada Lupu da o interpretare noua creaţiei lui Piazzolla, o interpretare unica, luminoasa, facand din acest spectacol un eveniment rar.
Fotografii: Adrian Piclişan / TNTm

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.