Puscariasii din Arad, de la aerobic la concursuri de cultura generala

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.01.2013 19:57 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Arad - In data de 15 ianuarie 2013, la sala de Festivităţi a unităţii, a avut loc prezentarea bilanţului Penitenciarului Arad, privind activităţile desfăşurate pe parcursul anului 2012.

În anul 2012, Penitenciarul Arad a custodiat un efectiv mediu de 1082 persoane private de libertate.
Din acest efectiv au fost folosiţi la muncă un număr de 473 de persoane private de libertate, realizând un venit, din prestări servicii, în valoare de 2 095 573,82 lei.
Persoanele private de libertate au fost prezentate la organele judiciare, conform solicitărilor venite din partea instanţelor şi a organelor de urmărire penală. Activitatea  s-a menţinut ca fiind deosebit de importantă prin faptul că Penitenciarul Arad deserveşte un număr de 44 instanţe şi organe judiciare din patru judeţe.  În anul 2012 au fost înregistrate un număr de 6413 prezentări ale persoanelor private de libertate în faţa instanţelor de judecată şi organelor de urmărire penală, ceea ce reprezintă o prezentare de 25 de persoane private de libertate pe zi.

În anul 2012, a fost declanşată procedura disciplinară într-un număr de 497 situaţii, dintre care 414 au fost soluţionate cu aplicarea de sancţiuni disciplinare, iar în 83 cazuri nu au fost aplicate măsuri de sancţionare.
Raportat la anul 2011, s-a constatat diminuarea cu aproape 15% a numărului sancţiunilor disciplinare.
Acordarea dreptului la vizită, pachet, convorbiri telefonice şi corespondenţă s-a asigurat la timp şi în cuantumurile prevăzute de lege. Au fost primiţi la vizită, conform planificării sau în afara acesteia, un număr de 14371 aparţinători ai persoanelor private de libertate. Au fost acordate un număr de 10830 vizite, dintre care 315 vizite intime cu durata de 2 ore şi 17 vizite cu durata de 48 ore.

În cursul anului 2012 au fost derulate 11 concursuri tematice de cultură generală, la care au participat 965 persoane private de libertate şi s-au organizat sesiuni de vizionare a unor filme documentare şi artistice.
    Pe tot parcursul anului a existat posibilitatea deţinuţilor de a practica zilnic la o formă de exerciţiu fizic, în cadru organizat (fotbal, tenis de masă, sală de forţă). Activităţile sportive au avut caracter permanent, urmărindu-se cuprinderea tuturor persoanelor private de libertate, cu aviz medical.
Din punct de vedere al dotărilor existente, unitatea dispune de 4 săli de forţă, 6 săli de tenis şi 3 terenuri de sport. La secţia exterioară sunt destinate activităţilor sportive o sală de forţă, o sală de aerobic şi un teren de sport.  
Suplimentar, 11 persoane private de libertate repartizate în regim deschis au participat la Campionatul inter-regional de fotbal Cupa de Vest, ediţia a VI-a, derulat în sala de sport municipală din Deva, clasându-se pe locul doi.

    În anul şcolar 2011 – 2012, procesul de instruire a cuprins clase pentru ciclul primar şi gimnazial şi o clasă a IX-a. Dintre cei 116 persoane private de libertate incluse la începutul anului, cursurile au fost finalizate de un număr de 80 de cursanţi. Diferenţa este reprezentată de persoanele private de libertate liberate, transferate la alte unităţi precum şi de cei ce au refuzat pe parcurs să mai participe la cursuri. Pentru anul şcolar 2012 – 2013, au fost înfiinţate un număr de 6 clase, 2 clase la ciclul primar şi 4 clase la ciclu gimnazial, la acestea adăugându-se 3 clase de nivel liceal. La începutul anului şcolar au fost cuprinse 92 de persoane private de libertate, din care 20 în ciclul primar, 42 în ciclul gimnazial şi 30 în cel liceal.
Au fost organizate două cursuri de calificare ECDL – START pentru un număr de 12 persoane private de libertate şi un curs de calificare în meseria de finisor – constructor, pentru un număr de 28 de persoane private de libertate.

Tot în cursul anului 2012, sectorul medical din unitate a acordat un număr de 23.371 consultaţii medicale persoanelor private de libertate, reprezentând o medie zilnică de 85 consultaţii. De asemenea, au fost efectuate un număr de 4.944 tratamente, pansamente, injecţii şi intervenţii de mică chirurgie şi au fost acordate 3.379 consultaţii stomatologice. Pentru precizare de diagnostic, s-au efectuat 550 analize de laborator şi un număr de 714 consultaţii de specialitate.
În cursul anului 2012 au fost înregistrate un număr de 8 internări în spitalele din Arad aparţinând reţelei Ministerului Sănătăţii Publice şi 291 în Spitale Penitenciar, activitate care a determinat asigurarea escortării şi supravegherii persoanelor private de libertate de către personalul operativ.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.