Ras si plans la festivalul filmelor de maxim 3 minute

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.04.2013 17:11 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Din 25 aprilie în 5 mai 2013, 100 de oraşe din 25 de ţări, partenere ale Très Courts, propun locuitorilor lor să împărtăşească un moment de solidaritate mondială în domeniul filmului. România participă cu 20 de oraşe.
Implicarea puternică a României în festival este reflectată şi de selecţia internaţională şi selecţia Paroles de femmes a festivalului, care anul acesta au câte un film românesc în competiţie.
Este vorba de două scurt metraje care au fost prezente anul trecut în selecţia românească şi care au câştigat Premiul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi Premiul publicului din România: Ea nu se ridică de Vlad Bidiviu şi Imaginary Border de Cătălina Pintea şi Corina Drăgan.
La Timişoara, festivalul poposeşte în 26 aprilie 2013, în Sala Aula Magna „Ioan Curea” a Universităţii de Vest.
Institutul francez din Timişoara vă propune anul acesta 3 selecţii: ora 16 - selecţia Paroles de Femmes, ora 17 - selecţia naţională „Around ţe Très Courts”, ora 18 - selecţia internaţională.
Ca de obicei, publicul timişorean are ocazia să voteze filmele preferate din selecţia naţională şi internaţională.
Filmele sunt subtitrate în limba română iar accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Unic în lume, Festivalul Internaţional al filmelor de foarte scurt metraj Très Courts are darul omniprezenţei: prezintă şi pune în competiţie în toate colţurile planetei filme de maxim 3 minute, realizate de creatori confirmaţi sau de începători.
45 de filme reţinute din peste 2000 de filme vizionate, reprezentând 15 ţări de la Germania la Australia, trecând prin Anglia, Danemarca, Indonezia, Iran, Japonia, România, Polonia, Rusia, SUA şi Franţa… Selecţia de anul acesta este marcată şi de emergenţa filmelor ibero-americane (Brazilia, Chile, Columbia, Spania).
O temă recurentă anul acesta sunt poveştile de dragoste şi de despărţire, oscilând între râs şi plâns.
Juriul internaţional va atribui 3 premii : Marele Premiu, Premiul pentru Animaţie şi Premiul pentru Originalitate, în 3 mai 2013 ora 20 la Forum des Images, la Paris.
Spectatorii din întreaga lume vor decide prin vot câştigătorul Premiului internaţional al publicului, care va fi anunţat în 11 mai 2013.
În cadrul festivalului, Institutul francez din România organizează în fiecare an, din 2007, o competiţie locală de filme foarte scurte româneşti pentru a încuraja şi a pune în valoare creaţia cinematografică locală. Anul acesta, în urma apelului la participare, au fost primite 100 de filme din toate colţurile ţării. Aceste filme au fost vizionate de juriul naţional românesc, care a selectat 22 de filme foarte scurte pentru a fi prezentate în toate oraşele din România care găzduiesc festivalul şi la Chişinău în Republica Moldova. Datorită calităţii filmelor şi a numărului important de filme de animaţie primite, s-a decis acordarea în acest an şi a unui premiu special pentru animaţie. La fel ca în cazul selecţiei internaţionale, spectatorii români vor putea vota filmele lor preferate din selecţia românească. În urma votului lor va fi acordat „Premiul publicului din România”
Juriul românesc va atribui 2 premii : Marele Premiu şi Premiul pentru Animaţie, care vor fi anunţate în 27 aprilie.
Organizaţia internaţională a francofoniei va atribui un premiu filmului românesc care valorizează cel mai bine francofonia şi valorile sale. Premiul va fi anunţat în 27 aprilie.
Spectatorii români vor decide prin vot câştigătorul Premiului publicului din România, care va fi anunţat în 11 mai 2013.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.