Razboiul chioscurilor de ziare

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 21.04.2012 11:02 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Un nou proiect de hotărâre va fi cu siguranţă mărul discordiei în şedinţa Consiliului Local şi va da naştere unui conflict între diferitele grupări şi grupuri politice şi de interese (dacă nu cumva sunt sinonime).
Este vorba de proiectul de hotărâre înscris la punctul 48 pe ordinea de zi,care a fost iniţiat de consilierii municipali Stoia Traian şi Ţoancă Radu, care reprezintă Partidul Social Democrat.
Mai exact, proiectul de hotărâre privind aprobarea contractului de asociere în participaţiune încheiat între Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi S.C. Timpress S.A., S.C.Mediatim S.R.L., S.C. Mav Distribution S.R.L. şi S.C. Hiparion S.A.
Care-i nodul gordian? Licitaţia publică! Situaţia a tot fost tergiversată de la bun început, fiindcă o licitaţie publică pentru concesionarea spaţiilor presupune nu numai bani mai mulţi neapărat, ci şi apariţia altor doritori la băgatul degetului în borcanul cu miere. În plus, o licitaţie presupune şi o serie de condiţii birocratice de respectat, complicate şi dificil de aplicat.

PSD expune motive

"Proiectul de hotărâre privind asocierea în participaţiune a CLT cu firme de profil din Timişoara specializate în distribuţia presei scrise, vine să rezolve o serie de probleme cronice din această zonă a vieţii publice:
- determină firmele să investească în noi amplasamente de chioşcuri, după un model aprobat de Direcţia de Urbanism, fapt care va schimba în bine imaginea neunitară şi perimată a chioşcurilor de ziare din Timişoara.
- bugetul local nu va pierde nici un leu din această asociere, în condiţiile în care sunt prevăzute ca sume de chirie (care se vor încasa indiferent de condiţii) tarifele cu care se închiriază în prezent domeniul public din Timişoara: 3 lei mp/zi în Zona A şi 2 lei mp/zi în zona B(art.13).
- proiectul vine să protejeze şi să susţină dezvoltarea mass-media din zonă, în special presa scrisă, în condiţiile unei crize fără precedent în care a intrat acest domeniu în ultimii ani.
- prin inserarea punctului "m" de la articolul 11 din contract, Timişoara îşi poate promova mai bine şi mai coerent potenţialul turistic, care la ora actuală este vag promovat prin intermediul infrastructurii publice (info-chioşc turistic)".

Primăria expune lipsurile ...de temei juridic

Despre referatul privind proiectul de hotărâre privind aprobarea contractului de asociere în participaţiune între Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi SC Timpress SA, SC Mediatim SRL, SC Mav Distribution şi SC Hiparion SA, Primăria municipiului Timişoara consideră că materialul privind aprobarea asocierii în participaţiune (pentru o perioadă de 15 ani) între Municipiul Timişoara şi cele patru societăţi comerciale este lipsit de temei juridic, pentru că propunerea făcută are ca temei juridic dispoziţii abrogate, în prezent, asocierea în participaţie fiind reglementată de noul Cod Civil la articolul 1949/1954.
Pe de altă parte, conform Legii nr. 215/2001, Consiliul Local poate hotărî asocierea cu persoane juridice doar în vederea finanţării sau realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public - şi nicidecum în scop comercial - cum este este obiectul contractului de asociere supus spre aprobare consiliului local.
În plus, conform evidenţelor Primăriei, reiese faptul că SC Timpress SA achită taxele aferente ocupării domeniului public pentru activitatea de comercializare şi distribuire a presei, SC Mediatim SRL a achitat taxele de ocupare doar până la 31.12.2011, iar firmele Mav Distribution SRL şi Hiparion SA nu apar în evidenţe ca achitând taxe de ocupare a domeniului public pentru activitatea de comercializare şi distribuire a presei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.