Razboiul cu explozii intarziate de la Chisoda

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 11.07.2012 11:32 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Joi, 12.07.2012, ora 11, în poligonul unităţii militare 01109 Timişoara, grupa pirotehnică a ISU Timiş va distruge 274 elemente de muniţie, identificate şi ridicate pe parcursul anului, de pe raza judeţului Timiş.
Pentru acţiunea de distrugere vor fi pregătite două gropi cu adâncimea de aproximativ 2.20 m şi diametrul de 1.5 m, în care va fi introdusă muniţia rămasă neexplodată din perioada războaielor. Muniţia se va aşeza în funcţie de dimensiunea şi tipul acesteia, începând cu elementele mai mici (grenade, cartuşe) şi terminând cu cele de dimensiuni mari (proiectile, bombe), dispuse spre suprafaţă.
Pompierii militari vor folosi pentru distrugere o cantitate de aproximativ 50 kg TNT (trotil), cu care se vor acoperi cele două gropi. În momentul detonării, muniţia de mari dimensiuni va acţiona asupra celei de mici dimensiuni, iar explozia se va produce în adâncime, în pământ. Ulterior asanării, grupa pirotehnică a I.S.U. Timiş va verifica muniţia pentru a nu exista elemente rămase neexplodate.
Întreaga activitate va dura aproximativ patru ore, iar explozia va putea fi resimţită pe o rază de aproximativ 2 km. Din acest motiv s-au luat măsurile necesare privind informare populaţiei de pe raza localităţii Chişoda şi s-a solicitat sprijinul poliţiei şi al serviciului de ambulanţă.
Muniţia rămasă neexplodată se găseşte cel mai frecvent la suprafaţa pământului (pe terenuri agricole, în păduri şi desişuri), dar şi îngropată sub pământ şi descoperită cu ocazia săpăturilor şi arăturilor agricole, excavaţiilor pentru fundaţiile construcţiilor, defrişărilor, lucrărilor de irigaţii.
Pentru prevenirea unor accidente foarte periculoase, se interzice: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice de muniţii; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.