Razie cu substante periculoase si politisti

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.05.2012 12:56 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Poliţiştii Servicului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase au organizat o acţiune pentru prevenirea, identificarea persoanelor care nu respecta regimul produselor de protecţie a plantelor utilizate în agricultura şi silvicultura.

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional dar, îndeosebi a evenimentelor cu consecinţe grave, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, şi Substanţe Periculoase, au cooptat la acţiunile şi controalele efectuate reprezentanţii Gărzii Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Timiş, Unitatea Fitosanitara Timiş, Direcţia Sanitar Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, ocazie cu care s-a urmărit dacă au fost respectate procedurile de autorizare, dacă agenţii economici au acest obiect de activitate, dacă au personal atestat profesional şi spatii corespunzătoare, dacă sunt respectate dispoziţiile legale referitoare la comercializare şi distribuire cât şi cele referitoare la efectuarea tratamentelor fitosanitare de către persoanele fizice sau juridice.
Deşi se respectă în mare măsură cadrul legal, au fost constatate şi situaţii în care se ignoră dispoziţiile legale, abateri care constau în: comercializarea de produse de protecţia plantelor fără ca societatea să fi deţinut certificat de înregistrare, comercializarea de produse de protecţia plantelor care nu mai sunt omologate sau cu termen de garanţie expirat.

Astfel, o societate comercială cu punct de lucru în municipiul Lugoj deţinea şi comercializa ca şi produs de protecţia plantelor 51 de kg de sulfat de cupru, produs al cărui certificat de omologare a expirat la data de 20.08.2008 motiv pentru care a fost retras de la comercializare ca şi produs de protecţia plantelor.
S-a luat măsura indisponibilizării produsului şi s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ,,producerea, livrarea şi utilizarea îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţie a plantelor neautorizate” conform O.U.G.195/2005.

Tot în municipiul Lugoj a fost depistat un administrator al unei societăţi comerciale care deţinea şi comercializa ca şi produs de protecţia plantelor 13 kg de sulfat de cupru, precum şi mai multe produse expirate.

Cu ocazia controlalelor efectuate la două societăţi comerciale, una din Timişoara şi cea de-a doua din Sânnicolau Mare, care aveau ca principal obiect de activitate comerţul cu ridicata al cerealelor, s-a constatat că acestea deţineau în vederea utilizării ,,Phostoxin”, produs ce face parte din clasa T+, fără a deţine autorizaţie în acest sens.
S-a luat măsura indisponibilizării a 53 de litri, respectiv 24 de litri din acest produs.

De asemenea, în localitatea Săcălaz, a fost depistat administratorul unei societăţi comerciale care desfăşura activităţi de comerţ cu amănuntul în timp ce oferea spre vânzare mai multe produse de protecţia plantelor neomologate.
Acesta a fost sancţionat contravenţional cu suma de 3.000 de lei în conform cu art. 31 din Ordonanţa nr. 4 din 1995 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor în agricultură şi silvicultură.

 

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.