Rectorul Universitatii de Vest promite o altfel de politica. Cam cum a promis si alt rector...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.08.2016 13:32 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Este momentul pentru o altfel de politica, bazata pe proiecte asumate. Propun un program comun al candidaţilor PNL, in slujba cetaţenilor. Sprijinul altor partide, punctual, pe proiect, este binevenit

In politica romaneasca din ultimii ani s-au consumat multe resurse pe subiecte şi proiecte irelevante pentru cetaţeni şi nevoile acestora. Prea multe scandaluri şi cancanuri au fost subiectul principal al presei scrise şi audio - vizuale. Din pacate,  acest lucru este valabil nu numai la nivel naţional, unde segregarea pe baza apartenenţei politice este mai accentuata, ci şi la nivelul judeţului Timiş, unde ne-am aştepta ca trasaturile caracteristice zonei - multiculturalitatea, toleranţa, diversitatea, chiar apropierea de alegatori sa faca mai uşor compromisul politic. Desigur, acest mod de a face politica, coroborat cu lipsa dialogului post - electoral intre parlamentari şi alegatori,  a amplificat ruptura dintre cetaţeni şi aleşii lor.
Evenimentele politice din ultimul an, in special entuziasmul cu care profesionişti din diferite domenii (IT, construcţii, dezvoltatori economici etc.) au decis sa se implice, punctual, pe proiecte, in administraţie, ma determina sa afirm ca a sosit momentul pentru o altfel de politica in Romania. Nu sunt un adept al modelului liderului providenţial, de aceea lansez o propunere care se adreseaza in primul rand catre viitorii candidaţi ai PNL Timiş pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Consider ca primul pas inspre o stare de normalitate in politica şi societatea romaneasca este generarea şi aderarea la un program comun, printr-un proces in care cuvintele de ordine sa fie consultarea şi identificarea nevoilor cetaţenilor, locuitori ai oraşului Timişoara şi ai judeţului Timiş. Putem sa implementam şi sa dezvoltam acest mod de a face politica doar daca viitorii candidaţi ai partidului, indiferent de identitatea acestora, se angajeaza ferm in faţa cetaţenilor sa acţioneze ca o echipa pentru punerea in aplicare a programului comun. Astfel, am putea oferi cetaţenilor nu doar o lista de candidaţi, ci o echipa care şi-a asumat o serie de proiecte de dezvoltare a judeţului şi a regiunii, proiecte care sa aiba ca şi finalitate bunastarea fiecaruia dintre noi.
Deşi nu cunoaştem in acest moment candidaţii pentru Senat şi Camera Deputaţilor in judeţul Timiş, este important sa discutam şi sa agream unele principii care sa stea la baza unei politici coerente cu o durata de viaţa care sa aiba continuitate şi peste mandatul de 4 ani. De aceea promovez, in acest moment, ideea de echipa de parlamentari PNL de Timiş, puşi in slujba unor proiecte bine definite, izvorate din necesitaţile actuale şi de viitor ale populaţiei. Consider ca nu este prematur sa discutam modalitaţi de consultare a cetaţenilor, de identificare a nevoilor acestora. Mizez pe aportul primarilor şi consiliilor locale din localitaţile urbane şi rurale din judeţ pentru gasirea soluţiilor la nevoile identificate. Colaborarea intre echipa parlamentarilor de Timiş şi reprezentanţii administraţiei locale este unul dintre imperativele acestui mod de a face politica.
Ar fi inoportun sa avansez proiecte punctuale in acest moment. Acestea vor fi stabilite plecand de la nevoile cetaţenilor şi de la expertiza administraţiilor locale. Doar pentru exemplificare, ma voi referi la centura Timişoarei şi spitalul regional. S-a discutat destul de mult in spaţiul public despre limitele actualului model de creştere a Regiunii Vest, in special al judeţelor Timiş şi Arad, şi despre necesitatea unor decizii administrative care sa conduca spre competitivitate pe termen lung şi spre bunastarea cetaţenilor. Consider ca echipa de parlamentari de Timiş ar trebui sa aiba in vedere şi astfel de soluţii. De asemenea, aceasta ar putea contribui la proiecte naţionale, cum ar fi finanţarea adecvata a educaţiei şi a sanataţii - probleme cu care se confrunta nu numai timişenii, ci majoritatea romanilor.
In acest moment, pe care il definesc ca fiind unul al redeşteptarii banaţenilor, al unei noi revoluţii - una paşnica de data aceasta, izvorata din dezamagirile oferite de clasa politica in ultimul sfert de veac, discuţiile trebuie facute in echipa. Daca se va dori, ma voi angaja in coordonarea acestui demers. Importanta va fi implicarea directa a primarilor din judeţ. Ei cunosc cel mai bine necesitaţile localitaţilor pe care le administreaza şi imi doresc sa fie o legatura permanenta intre aceştia şi parlamentari. Pe scurt, a trecut vremea liderului de tip baron local, a celui care este stapan al tuturor ideilor şi deciziilor, a celui care ofera privilegii diferenţiat şi partinitor. Avem nevoie sa fim o echipa foarte bine legata care lucreaza pentru fiecare cetaţean al acestui judeţ.
Un asemenea program comun ar putea fi susţinut, integral sau punctual, şi de reprezentanţi ai altor partide politice. Data fiind istoria conflictuala a partidelor politice, nu ma aştept ca acest lucru sa se intample inaintea sau in timpul campaniei electorale. Insa, cand şi daca vor considera oportun sa ni se alature in proiectele noastre pentru timişeni, sunt bineveniţi sa lucreze impreuna cu noi.
Conchid prin a itera ideea de echipa, coagulata de proiecte in slujba cetaţeanului şi a-mi manifesta disponibilitatea de a contribui la un astfel de demers. Cred cu tarie ca doar lucrand in echipa putem obţine deciziile de care au nevoie cetaţenii. Astfel, ne-am putea asigura ca Timişoara şi judeţul nostru vor avea reprezentarea pe care o merita!

Marilen Gabriel Pirtea

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.