Rectorul Universitatii de Vest s-a imortalizat si alaturi de presedintele Iohannis

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.09.2016 15:34 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Data de 5 septembrie 2016 marcheaza un moment deosebit pentru cercetarea romaneasca. 

La Geneva, in prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, drapelul Romaniei a fost arborat alaturi de steagurile celorlalte 21 de state membre ale celei mai importante structuri de cercetare de pe continent, Organizaţia Europeana pentru Cercetarea Nucleara - CERN.
Universitatea de Vest din Timişoara a fost reprezentata la eveniment de rectorul instituţiei, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, şi de prorectorul responsabil cu strategia de cercetare, conf. univ. dr. Madalin Bunoiu.

Alaturi de 180 de universitaţi din 38 de state, UVT este un actor important in implementarea Experimentului ATLAS derulat la CERN. Acesta are ca obiect desfaşurarea unor cercetari fundamentale privind structura materiei, inceputul şi evoluţia universului.
UVT, prin Facultatea de Fizica, face parte din clusterul RO-ATLAS, coordonat de Institutul de Fizica şi Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” din Bucureşti şi deruleaza, sub coordonarea dlui lector dr. Paul Gravila - autor calificat CERN-ATLAS, lucrari specifice de analiza fizica a datelor (menţinerea şi rularea unui instrument software pentru simularea folosirii şi refolosirii evenimentelor de fond in timpul digitizarii, studiul masurarii cuplajului Yukawa al cuarcului top).

Romania a devenit membru cu drepturi depline al CERN in data de 17 iulie 2016 dupa un proces indelungat care a inceput in anul 1991, an in care intre CERN şi Guvernul Romaniei a fost semnat un acord de colaborare ştiinţifica şi tehnica. Romania a depus intenţia formala de a deveni membru al organizaţiei in aprilie 2008, iar in 12 noiembrie 2010 Romaniei i-a fost atribuit statutul de Candidat pentru obţinerea calitaţii de membru.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.