Regele Cafelei s-a nascut la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.02.2013 15:03 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Primarul Nicolae Robu îi va decerna post-mortem o diplomă de excelenţă celui care a fost Francesco Illy, supranumit Regele Cafelei, fost contabil maghiar şi inventator de maşini de cafea.
Totodată, primarul timişorean şi-ar dori ca turnul de apă de pe strada Bariţiu să fie transformat într-o cafenea Illy.
Francesco Illy s-a născut în 1892, la Timişoara, sub numele de Illy Ferenc, şi a murit în 1956, în localitatea italiană Trieste, unde se află şi sediul companiei(foto).
Illy a crescut în Timişoara, unde a studiat economia.
După şcoala secundară s-a mutat la Viena, unde a lucrat pentru două companii din Transilvania.
La vârsta de 22 de ani, a fost recrutat în armata austro-ungară şi a luptat din 1914 pe aproape fiecare front din Primul Război Mondial, participând inclusiv la Bătălia de la Krasnik şi Bătăliile de la Isonzo.
După război, Francesco Illy a rămas cu sora sa la Trieste, unde s-a căsătorit ulterior cu o italiancă.
După ce a lucrat cu companii care se ocupau cu vânzarea de cacao şi torefiere (operaţie de încălzire la foc a unor produse, ca tutunul, cafeaua etc., în scopul uscării acestora sau pentru a fi înlăturate anumite elemente dăunătoare şi a se obţine o aromă specifică), Francesco Illy a inventat o metodă proprie pentru menţinerea calităţii cafelei proaspăt prăjite, cutiile cu cafea depresurizate (în vid), putând astfel livra cafea şi în alte locaţii, în loc să o prăjească la faţa locului.
În 1933, Illy a fondat Illycaffè, unde a inventat primul aparat automat de cafea, înlocuind apa presurizată cu abur, ceea ce a revoluţionat prepararea cafelei în lume.
Metoda inovatoare de ambalare, pe bază de presurizare, a permis exportul către Suedia şi Olanda în timpul anilor 1940.
Illetta (numele aparatului automat de cafea) a devenit predecesorul aparatului de cafea espresso din prezent.
Ernesto Illy (1925-2008), fiul lui Francesco, a obţinut un doctorat în chimie şi s-a alăturat companiei în 1940. În anii 1950, Ernesto Illy a venit cu ideea de vânzare, pentru prima dată, de cutii mici de cafea măcinată.
Tot Ernesto Illy, în 1988, a introdus şi brevetat un mijloc foto-cromatic pentru identificarea celor mai de calitate boabe de cafea, unul câte unul, chiar de la sursă.
În prezent, Illy este sinonim cu cafeaua italiană premium în peste 140 de ţări din întreaga lume, sub îndrumarea fiului lui Ernesto, Andrea Illy, care continuă tradiţia de inovaţie şi excelenţă în arta cafelei.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.