Regiunea Vest se va specializa inteligent

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.09.2012 09:54 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) – în calitate de beneficiar - a semnat contractul de finanţare cu Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structurale în România (ACIS)– Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (AM POAT) - şi acordul cadru cu Banca Mondială – furnizor de servicii în cadrul proiectului - pentru implementarea pachetului de asistenţă tehnică „Servicii pentru creşterea competitivităţii şi specializare inteligentă în Regiunea Vest”. După ceremonia de semnare, a avut loc prima întâlnire din cadrul proiectului având ca invitaţi organizaţii locale şi regionale ce participă la procesul de planificare regională (universităţi, consilii judeţene, primării, centre de cercetare, companii, etc.). 

Contractul de finanţare, respectiv acordul cadru au fost semnate în prezenţa reprezentaţilor Băncii Mondiale – Donato De Rosa, în calitate de Coordonator pentru Europa Centrală şi de Est, şi Arabela Aprahamian, în calitate de expert senior, a reprezentantei ACIS – Livia Chiriţă, în calitate de director general al AM POAT şi a reprezentantului ADR Vest – Sorin Maxim, în calitate de director general.
Acest acord este un proiect pilot în România - Banca Mondială asistând o regiune, respectiv o organizaţie regională, în demersul de planificare.
Demersul de planificare vizează perioada 2014 – 2020 iar ADR Vest deţine un rol deosebit de important în cadrul procesului de programare regional fiind organizaţia abilitată să elaboreze, în parteneriat cu actorii din Regiunea Vest şi partenerii de la nivel naţional, Planul de Dezvoltare Regională al Regiunii Vest. Acest plan este documentul de planificare strategică al Regiunii Vest cu rolul de a orienta dezvoltarea regiunii şi de a fundamenta accesul Regiunii Vest la Fondurile Structurale şi de Coeziune ale Uniunii Europene.
ADR Vest a obţinut finanţare nerambursabilă pentru acord în vederea realizării unei analize a competitivităţii Regiunii Vest şi formularea de recomandări pentru îmbunătăţirea politicilor publice din regiune – analiză pentru realizarea căreia a fost contractată Banca Mondială. Proiectul se va desfăşura pe parcursul a 9 luni.
Pachetul de asistenţă tehnică „Servicii pentru creşterea competitivităţii şi specializare inteligentă în Regiunea Vest” este rezultatul demersurilor ADR Vest de a sprijini antreprenoriatul, inovarea şi dezvoltarea durabilă în Regiunea Vest. În acest sens, de-a lungul timpului, ADR Vest a devenit membru fondator pentru asociaţii cluster regionale dedicate unor domenii precum automotive şi construcţii de maşini sau tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor – două sectoare de importanţă majoră pentru Regiunea Vest.
Analiza realizată de Banca Mondială în cadrul pachetului de asistenţă tehnică al ADR Vest, precum şi recomandările rezultante, vor constitui baza pe care se va construi „specializarea inteligentă” a Regiunii Vest şi care va determina planificarea dezvoltării regionale, strategia de inovare a regiunii, precum şi – cel mai important aspect - alocarea fondurilor europene pentru Regiunea Vest din următoarea perioadă de programare – 2014-2020. „Specializarea inteligentă” a regiunii presupune o reconfigurare economică a Regiunii Vest care să determine îmbunătăţirea competitivităţii economiei sale prin identificarea domeniilor şi subdomeniilor cu potenţial de factor dinamic pentru sectorul de care aparţin şi, implicit, pentru regiune.
În cadrul acestei analize, Banca Mondială va studia economia Regiunii Vest, tendinţele principalelor ramuri industriale şi specializarea economică de la nivel naţional la nivel regional.
Valoarea totală a proiectului depăşeşte 3 milioane lei. Acesta este integral finanţat cu fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT), axa prioritară 1 „Sprijin pentru implementarea instrumentelor structurale şi coordonarea programelor”, domeniul major de intervenţie 1.1 „Sprijin pentru managementul şi implementarea instrumentelor structurale”, operaţiunea „Sprijin comprehensiv în procesul de pregătire pentru viitoarele intervenţii din instrumentele structurale”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.