Republica Socialista Vietnam cauta afaceri si investitii in judetul Timis

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.10.2014 15:21 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - In perioada 9 - 10 octombrie 2014, ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam la Bucureşti, Tran Xuan Thuy, efectueaza o vizita de informare şi documentare in judeţul Timiş.
Agenda vizitei cuprinde o intalnire de afaceri Vietnam - Romania, care se va desfaşura joi, 9 octombrie 2014, cu incepere de la ora 10, in Sala C.E.D.O. a sediului CCIAT din P-ţa Victoriei nr.3.
Intalnirea de afaceri va debuta cu o scurta sesiune plenara de deschidere, urmata de o prezentare a potenţialului economic al R.S. Vietnam, avand ca scop identificarea de oportunitaţi de afaceri şi de investiţii, posibilitaţi de cooperare intre firmele vietnameze şi cele romaneşti.
Dupa discuţiile de afaceri de la CCIAT, ambasadorul R.S. Vietnam va avea intrevederi cu prefectul judeţului Timiş, cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi cu primarul municipiului Timişoara, iar in cursul zilei de vineri, 10 octombrie, delegaţia va vizita Parcul Industrial Timişoara.

Interesul manifestat de Ambasada R.S. Vietnam de a dezvolta relaţiile de economice cu Romania şi de a promova investiţiile vietnameze in Romania, rezulta din datele statistice puse la dispoziţie de serviciul comercial al Ambasadei.

Astfel, in ultimii trei ani (din 2011 pana in 2013), cifra totala de afaceri privind schimburile comerciale dintre Vietnam şi Romania a fost de aprox. 100 milioane USD/an, din care exporturile catre Romania  au fost de cca. 75-80 milioane USD/an.
Principalele produse exportate pe piaţa romaneasca sunt: produse electronice, fructe de mare congelate, fasole verde Robusta, incalţaminte, confecţii.
R.S. Vietnam a importat din Romania: produse din oţel, materiale plastice, produse chimice, echipamente electronice.
Principalele produse exportate pe piaţa romaneasca  sunt: produse electronice, fructe de mare congelate, fasole verde Robusta, incalţaminte, confecţii.
R.S. Vietnam a importat din Romania: produse din oţel, materiale plastice, produse chimice, echipamente electronice.
In primele 7 luni ale anului 2014, schimburile comerciale intre Vietnam şi Romania au atins valoarea de 70 milioane USD, ceea ce reprezinta o creştere de 20% faţa de aceeaşi perioada a anului trecut.
Valoarea totala a exporturilor vietnameze catre Romania este de 52,5 milioane USD şi se aşteapta ca pana la sfarşitul anului 2014, aceasta sa ajunga la valoarea de 125 milioane USD.
Din punctul de vedere al investiţiilor, in prezent Romania are trei proiecte de investiţii in Vietnam in domeniul petrolului şi al gazelor, in valoare totala de 2,1 milioane USD.
Nu exista investiţii vietnameze in Romania.

Pe de alta parte, din informaţiile oferite de Ministerul Afacerilor Externe / Direcţia Asia–Pacific, Vietnamul este unul dintre principalii parteneri economici asiatici ai Romaniei, ocupand unul din primele locuri in randul partenerilor comerciali din ASEAN.
Structura exporturilor Romaniei catre R.S. Vietnam: masini, aparate si echipamente electrice, materiale textile, lemn si carbune de lemn, produse ale industriei chimice, materiale plastice, metale comune si produse din carne. Importurile sunt reprezentate in principal de: cafea, ceai, condimente, materiale plastice si cauciuc, produse alimentare, mobilier, masini si aparate electrice.

Firmele interesate in a face afaceri cu parteneri din Vietnam, sunt invitate sa transmita interesul de participare pe adresa de e-mail rcolban@cciat.ro sau la tel. 0256 490 771, 0749274424, Rafaela Colban - consultant cameral.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.