REPUBLICA SRPSKA, o TARA DEVASTATA de RAZBOI in anii 90, isi prezinta ATRACTIILE TURISTICE la TIMISOARA

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.06.2017 23:22 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

O echipa de profesionisti in promovarea traditiilor si manifestarilor culturale din Banja Luca va prezenta la Timisoara un autentic obicei de ruga din Republica Srpska, cateva surprize etnografice, dansuri, muzica si gastronomie aleasa, un program de promovare si informare asupra obiectivelor turistice ale regiunii.

Banja Luca, o destinaţie inedita şi deosebit de interesanta pentru romanii din vestul ţarii işi prezinta oferta turistica la Timişoara, distanţa dintre cele doua oraşe fiind de doar 480 de kilometri, cea mai mare parte pe Drumul European 70, via Belgrad.
Cu aproape 200.000 de locuitori, Banja Luca este capitala Republicii Srpska, una dintre cele doua entitaţi administrative care compun Bosnia şi Herţegovina moderna, şi al doilea oraş ca marime dupa Sarajevo.

Oferta regiunii este una foarte bogata, oraşul Banja Luca şi imprejurimile fiind renumite pentru gastronomie - de menţionat aici doar celebrul cevap de Banja Luca, turismul de aventura, sporturi acvatice (rafting), sporturi aeriene (parapanta, paragliding), cicloturism, calarie, turism montan, monumente istorice şi religioase, instituţii şi evenimente culturale.
Canioane, cascade, mori de apa, ferme tematice, tabere de recreere şi aventura, manastiri şi cetaţi medievale, biserici istorice din lemn, celebrul sat etno creat de Nedeljko Brankovici şi, fireşte, chiar oraşul Banja Luca, sunt doar cateva dintre atracţiile de care orice turist poate profita in capitala Republicii Srpska şi imprejuriumi.

La toate acestea, se pot adauga o serie de festivaluri şi evenimente tradiţionale, ca Sarbatoarea Sfantului Sava in ianuarie, Carnavalul din februarie, Şezatoarea de iarna tot in februarie, Zilele lui Vlada Miloşevici in luna aprilie, Ziua oraşului tot aprilie, Festivalul Orchestrelor de Tamburaşi, Noptea muzeelor şi lista ar putea continua.

Banja Luka este capitala administrativa a Republicii Srpska şi al doilea cel mai mare oraş al Bosniei şi Herţegovinei, cu o populaţie de 196.500 locuitori (220.000 loc zona metropolitana).
In acest oraş se afla Adunarea Naţionala a Republicii Srpska şi Universitatea Banja Luka.
Oraşul era renumit in fosta Iugoslavie datorita numeroaselor spaţii verzi (parcuri, gradini, arbori stradali).
Banja Luka se afla in nord-vestul Bosniei şi Herţegovinei, pe malul raului Vrbas şi al afluenţilor acestuia Suturlija, Crkvena şi Vrbanja care au ca gura de varsare aceasta localitate.
Altitudinea medie este de 163 m şi este inconjurat de dealuri.

Bosnia şi Herzegovina a fost una din cele 6 republici ale Iugoslaviei. Şi-a caştigat independenţa in cursul razboaielor din anii 1990 şi, in conformitate cu Acordul Dayton, este administrata de un reprezentant numit de Consiliul de Securitate al ONU. Este descentralizata şi imparţita din punct de vedere administrativ in doua entitaţi, Federaţia Bosniei şi Herţegovinei şi Republika Srpska.

Conform unei estimari a Organizaţiei Mondiale a Turismului, Bosnia şi Herzegovina vor avea a treia creştere ca marime a turismului din lume intre 1995 şi 2020.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.