RETEAUA PSD & POLITIE din judetul TIMIS care facea TRAFIC de AUTOTURISME aduse din EUROPA si vandute la NEGRU

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 13.03.2018 17:52 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea in  judecata, in stare de libertate, a 16 inculpaţi:
MUNTEAN PETRU SORIN, la data faptelor inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru  savarşirea infracţiunilor de :
- abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- luare de mita,
- instigare la dare de mita (doua infracţiuni)
- favorizarea faptuitorului,

BOLBOS FLORIN MIRCEA, la data savarşirii faptei adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean de  Poliţie Timiş, pentru savarşirea infracţiunii de abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau  pentru altul un folos necuvenit,

PAVEL DUMITRU, la data faptelor şeful Serviciului de Investigare a Criminalitaţii Economice din cadrul  Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru savarşirea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- luare de mita,
- trafic de influenţa,
- complicitate la luare de mita,
- favorizarea faptuitorului,

CRACIUNESCU NICUŞOR MARCEL, la data faptelor şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiş, din cadrul  Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru savarşirea a patru infracţiuni de luare de mita,

TEMU MARIAN DORINEL, la data savarşirii faptei şef al Poliţiei oraşului Recaş, pentru savarşirea infracţiunii de  abuz in serviciu, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BERZESCU DORU ADRIAN, la data faptelor şef al Poliţiei Locale Recaş, pentru savarşirea infracţiunilor de:
- uzurparea funcţiei,
- harţuire,

PAVEL TEODOR, la data faptelor primar al oraşului Recaş pentru savarşirea infracţiunilor de:
- instigare la abuz in serviciu, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in  forma continuata,
- instigare la uzurparea funcţiei,
- instigare la harţuire,

BILC MARIN, avocat in cadrul Baroului Timiş, pentru savarşirea urmatoarelor infracţiunilor:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţa, (doua infracţiuni),
- favorizarea faptuitorului,
- instigare la dare de mita,
- instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata,
- uz de fals,

MILUTINOVICI EUGEN, om de afaceri, pentru savarşirea infracţiunii de instigare la abuz in serviciu, daca  funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BLEDEA COSMIN IONUŢ şi GIRBACI VASILICA, ofiţeri de poliţie in cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Timiş, pentru  savarşirea infracţiunii de dare de mita,

DRAGHICI SORIN şi DINCA ADRIAN, agenţi de poliţie in cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Timiş, pentru  savarşirea infracţiunii de dare de mita,

BOŢ IULIAN, pentru savarşirea urmatoarelor infracţiuni:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscala in forma continuata,
- dare de mita, (patru infracţiuni),
- cumparare de influenţa (doua infracţiuni),

TOADER NICOLAE CONSTANTIN, pentru savarşirea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscala in forma continuata,

BEJAN PETREA, pentru savarşirea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscala in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au reţinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul anilor 2011 - 2013, inculpatul Boţ Iulian, lider al unui clan local, impreuna cu inculpaţii Toader  Nicolae şi Bejan Petrea, au constituit şi au acţionat in cadrul unui grup infracţional organizat, avand ca scop  desfaşurarea de activitaţi evazioniste, prin intermediul a doua societaţi comerciale administrate de aceştia din  urma.
Activitatea infracţionala a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, s-a  manifestat pe linia importului de autoturisme din spaţiul european şi revanzarii acestora „la negru”, cu  eludarea obligaţiilor legale privind plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.
Incepand din noiembrie 2013 şi pana in data de 1 februarie 2016, demersurile infracţionale ale grupului au fost  sprijinite şi protejate de avocatul Bilc Marin din cadrul Baroului Timiş, dar şi funcţionari publici din cadrul  I.P.J. Timiş, ofiţeri cu funcţii de conducere in cadrul instituţiei, care au fost atraşi de-a lungul timpului in  sfera de influenţa a clanului şi fidelizaţi prin oferirea periodica a unor avantaje patrimoniale şi sume de bani  - Muntean Sorin Petru, şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi Pavel Dumitru, şef al Serviciului  de Investigare a Criminalitaţii Economice din cadrul I.P.J. Timiş.
Concret, in contextul in care, la I.P.J. Timiş, se aflau in instrumentare sesizari legate de activitatea  infracţionala a grupului, rolul primordial al inculpatului Boţ Iulian a fost acela de a asigura suport financiar  fiecarui membru atras şi implicat in activitatea infracţionala, de a identifica martori şi de a depune  inscrisuri de natura sa confirme susţinerile stabilite in cadrul strategiei de aparare.
In cadrul grupului infracţional, cel care a coordonat intreaga activitate a acestuia, prin stabilirea  „strategiilor” care sa-l favorizeze pe inculpatul Boţ Iulian, a fost inculpatul Muntean Petru Sorin.
In acelaşi context, scopul urmarit de avocatul Bilc Marin a fost acela de a ascunde activitatea infracţionala  evazionista derulata prin cele doua societaţi controlate de inculpatul Boţ Iulian, de a diminua consecinţele  financiar-fiscale produse prin aceasta şi, eventual, de a implica raspunderea penala a altor persoane decat a  acestuia din urma.
Pentru aceste „servicii”, in perioada 2013-2016, inculpatul Boţ Iulian a remis pentru inculpaţii Muntean Petru  Sorin şi Pavel Dumitru, cate 7.000 euro, iar pentru alte doua persoane (un ofiţer de poliţie şi un contabil -  martori in cauza) sumele de 3.500 euro respectiv 2.000 euro, in scopul ca aceştia sa-şi indeplineasca in mod  defectuos atribuţiunile de serviciu, in legatura cu instrumentarea unui dosar penal in care acesta era cercetat  pentru savarşirea unor infracţiuni de evaziune fiscala, in aşa fel incat administrarea probelor sa conduca la o  soluţie in favoarea sa.
De menţionat este faptul ca cei 2.000 euro daţi iniţial pentru contabil au fost opriţi de inculpatul Bilc Marin,  primului fiindu-i remişi doar 1.000 lei.
In acelaşi context, inculpatul Bilc Marin a pretins şi primit de la inculpatul Boţ Iulian suma de 8.000 euro din  care suma de 1.000 euro reprezenta plata onorariului unui traducator, care a fost pastrata pentru sine.

In cursul lunii octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale şi de natura politica ale  inculpatului Pavel Teodor, primarul oraşului Recaş, inculpaţii Muntean Petru Sorin şi Bolboş Florin Mircea, in  calitate de inspector şef al I.P.J. Timiş, respectiv de adjunct al inspectorului şef, prin incalcarea normelor  legale, şi-au indeplinit in mod necorespunzator atribuţiile de serviciu constand in coordonarea şi controlul  structurii din subordine.
Concret, aceştia au dispus intocmirea unei propuneri catre Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru  radierea postului unui agent de poliţie (care işi indeplinea in mod legal atribuţiile de serviciu) din statele  de funcţii ale Poliţiei oraşului Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul I.P.J.  Timiş de desfiinţare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusa mutarea agentului intr-un alt oraş, fara a  se respecta procedura legala privind mutarea unui poliţist in cadrul altei formaţiuni de poliţie.
In sprijinul aceluiaşi demers, inculpatul Temu Marian Dorinel, in calitate de şef al Poliţiei oraşului Recaş, a  intocmit documente justificative ce au creat o aparenţa de legalitate şi au stat la baza intocmirii propunerii  de radiere a funcţiei respective, urmarind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menţinut pe  acelaşi post de conducere, dar şi un interes pentru altul, constand in satisfacerea intereselor economice şi  politice ale primarului Pavel Teodor.
In acelaşi scop, inculpatul Berzescu Doru Adrian, in calitate de şef al Poliţiei Locale Recaş, s-a implicat  personal in activitaţi de supraveghere a agentului de poliţie, fara drept şi fara a avea un interes legitim,  folosindu-se şi de subordonaţii sai, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menita a conduce la  indepartarea acestuia din funcţia pe care o exercita in mod legal, in cadrul Poliţiei Recaş.
Activitaţile de urmarire au constat in supravegherea neautorizata a agentului de poliţie, atat in timpul  exercitarii atribuţiilor de serviciu cat şi in timpul liber, prin executare de capturi de imagini in locurile  frecventate de acesta, cat şi la domiciliul sau. Inculpatul Berzescu Doru Adrian chiar a intocmit rapoarte din  care reieşea ca atat agentul de poliţie vizat cat şi alţi angajaţi ai Poliţiei Recaş s-ar afla in timpul  programului de lucru in alte locuri decat cele stabilite conform ordinelor interne.
Aceasta procedura, dispusa de inculpatul Muntean Petru Sorin, a fost aprobata ca urmare a instigarii venite din  partea inculpaţilor Pavel Teodor şi Milutinovici Eugen, in scopul asigurarii controlului asupra activitaţii  Poliţiei Recaş, prin evitarea constatarii şi sancţionarii faptelor comise de persoane din cercul relaţional al  celor doi şi satisfacerea intereselor politice şi economice ale acestuia din urma.
Prin exercitarea atribuţiunilor de serviciu in maniera de mai sus, inculpaţii au vatamat interesele legitime pe  de o parte ale I.P.J. Timiş – Poliţia oraşului Recaş, iar pe de alta parte au vatamat interesele legitime ale  agentului de poliţie.

In luna martie 2014, inculpatul Craciunescu Nicuşor Marcel, in calitate de şef al Serviciului Politiei Rutiere  Timiş, a pretins şi primit de la inculpaţii Bledea Cosmin şi Girbaci Vasilica, ofiţeri de poliţie, pentru a  propune avansarea acestora in grad profesional inainte de termen, o serie de accesorii auto in valoare de 2.000  euro, pentru autoturismul personal.
Pe data de 25 martie 2014, conform celor promise de inculpatul Craciunescu Nicuşor Marcel, cei doi inculpaţi au  fost avansaţi la gradul profesional urmator, respectiv acela de comisar de poliţie.
La sfarşitul anului 2013, inculpatul Craciunescu Nicuşor Marcel a pretins şi primit de la inculpaţii Draghici  Sorin şi Dinca Adrian, agenţi de poliţie, accesorii auto in valoare de 8.000 lei pentru autoturismul aparţinand  soţiei sale şi un aparat electronic.
Ca urmare a remiterii acestor bunuri, unul dintre agenţi a fost mutat, conform dorinţei sale, in cadrul  Compartimentului Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, iar celalalt a scapat nesancţionat  pentru abaterile constatate in activitatea sa (urmare a efectuarii unui control).

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin  inculpaţilor Bilc Marin, Boţ Iulian, Muntean Petru Sorin şi Pavel Dumitru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Timişoara cu propunere de a se menţine masurile asiguratorii  dispuse in cauza.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus punerea in  mişcare a acţiunii penale şi retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 19, respectiv 20 ianuarie 2015,  a inculpatilor:
MUNTEAN PETRU SORIN, inspector sef al I.P.J. Timis,  
BOLBOS FLORIN MIRCEA, adjunct al inspectorului sef al I.P.J. Timis, cu atributii pe linia de munca „ rutiera”,  
CRACIUNESCU NICUSOR MARCEL, sef al Serviciului Politiei Rutiere Timiş,  
PAVEL TEODOR, primar al orasului Recas,  
TEMU MARIAN DORINEL, sef al Politiei orasului Recas,  
BERZESCU DORU ADRIAN, şef al Poliţiei Locale Recaş, funcţionar public aflat in subordinea primarului oraşului  Recaş,
BLEDEA COSMIN IONUT şi GIRBACI VASILICA, ofiteri de politie.  
De asemenea, in aceeasi cauza, s-a dispus luarea masurii controlului judiciar, pe o durata de 60 zile incepand  din data de 20.01.2015, pana la data de 20.03.2015 fata de MILUTINOVICI EUGEN, om de afaceri, cu privire la  savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu, daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru  altul un folos necuvenit.

Din ordonantele procurorilor a reiesit ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea  rezonabila ce contureaza urmatoarele situatii, cu referire la fiecare dintre cei inculpati:
MUNTEAN PETRU SORIN, BOLBOS FLORIN MIRCEA, PAVEL TEODOR, TEMU MARIAN DORINEL şi BERZESCU DORU ADRIAN, fiind  identificate si probate urmatoarele:
In cursul lunii octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale si de natura politica ale  inculpatului Pavel Teodor, primarul oraşului Recas, inculpaţii Muntean Petru Sorin şi Bolboş Florin Mircea, in  calitate de inspector sef al I.P.J. Timis, respectiv de adjunct al inspectorului şef, si-au indeplinit in mod  necorespunzator atributiile de serviciu constand in coordonarea si controlul structurii din subordine.
Concret, aceştia au dispus intocmirea unei propuneri catre Ministerul Administratiei si Internelor, pentru  radierea postului unui agent de poliţie din statele de functii ale Politiei oras Recas si apoi au avizat  propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul I.P.J. Timis de desfiinţare a functiei respective. Ulterior, a  fost dispusa mutarea agentului intr-un alt oraş, fara a se respecta procedura legala privind mutarea unui  politist in cadrul altei formaţiuni de politie.
In sprijinul aceluiaşi demers, inculpatul Temu Marian Dorinel, in calitate de sef al Politiei orasului Recas, a  intocmit documente justificative ce au creat o aparenta de legalitate si au stat la baza intocmirii propunerii  de radiere a functiei respective, urmarind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menţinut pe  acelaşi post de conducere dar şi un interes pentru altul, constand in satisfacerea intereselor economice şi  politice ale primarului Pavel Teodor.
In acelaşi scop, inculpatul Berzescu Doru Adrian, in calitate de şef al Poliţiei Locale Recaş, s-a implicat  personal in activitaţi de supraveghere a agentului de poliţie, fara drept şi fara a avea un interes legitim,  folosindu-se şi de subordonaţii sai, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menita a conduce la  indepartarea acestuia din funcţia pe care o exercita in mod legal, in cadrul Postului de Poliţie Recaş.
Activitaţile de urmarire au constat in supravegherea neautorizata de catre judecator a agentului de poliţie,  atat in timpul exercitarii atributiilor de serviciu cat si in timpul liber, executand capturi de imagini in  locurile frecventate de acesta cat si la domiciliul sau.
Inculpatul Berzescu Doru Adrian chiar a intocmit rapoarte din care reieşea ca atat agentul de poliţie vizat cat  şi alţi angajaţi ai Poliţiei Recaş, s-ar afla in timpul programului de lucru in alte locuri decat cele stabilite  conform ordinelor interne.
Aceasta procedura, dispusa de inculpatul Muntean Petru Sorin, a fost aprobata ca urmare a instigarii venite din  partea inculpaţilor Pavel Teodor şi Milutinovici Eugen, in scopul asigurarii controlului asupra activitatii  Politiei Recas, prin evitarea constatarii si sanctionarii faptelor comise de persoane din cercul relational al  celor doi si satisfacerea intereselor politice si economice ale acestuia din urma.
Prin exercitarea defectuoasa a atributiunilor de serviciu, inculpaţii au vatamat interesele legitime pe de o  parte ale I.P.J. Timis – Politia orasului Recaş, iar pe de alta parte a vatamat interesele legitime ale  agentului de poliţie, prin crearea unei situatii/stari familiale „disfunctionale” ( probleme de sanatate ale  parintilor, mutarea sotiei la un alt loc de munca, mutarea fiicei la o alta scoala, cheltuieli cu naveta,  carburant, masina), afectarea starii de sanatate a partii vatamate, stabilitatea la locul de munca.

CRACIUNESCU NICUSOR MARCEL, sef al Serviciului Politiei Rutiere Timiş, BLEDEA COSMIN şi GIRBACI VASILICA fiind  identificate si probate urmatoarele cazuri:
In luna martie 2014, inculpatul Craciunescu Nicusor Marcel, in calitate de sef al Serviciului Politiei Rutiere  Timiş, a pretins şi primit de la inculpaţii Bledea Cosmin şi Girbaci Vasilica, pentru a propune avansarea  acestora in grad profesional inainte de termen, doua seturi (8 bucati) jante Mercedes Clasa E si anvelope pentru  autoturismul personal.
Pe data de 25 martie 2014, conform celor promise de inculpatul Craciunescu Nicusor Marcel, cei doi inculpaţi au  fost avansaţi la gradul profesional urmator, respectiv acela de comisar de poliţie.
La sfarşitul anului 2013 - inceputul anului 2014, inculpatul Craciunescu Nicusor Marcel a pretins şi primit de  la doi agenţi de poliţie un set de anvelope ( 4 bucati), pentru autoturismul marca Mercedes ML, apartinand  sotiei sale şi un televizor LCD.
Ca urmare a remiterii acestor bunuri, unul dintre agenţi a fost mutat, conform dorinţei sale, in cadrul  Compartimentului Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, iar celalalt a scapat nesancţionat  pentru abaterile constatate in activitatea sa (urmare efectuarii unui control).
Inculpatilor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 CPP, urmand  ca la data de 20 ianuarie 2015, urmatoarele persoane sa fie prezentate Tribunalului Timiş, cu propunere de  arestare preventiva pentru 30 de zile: MUNTEAN PETRU SORIN, BERZESCU DORU ADRIAN, BOLBOS FLORIN MIRCEA,  CRACIUNESCU NICUSOR MARCEL, PAVEL TEODOR şi TEMU MARIAN DORINEL.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.