Revolutia din decembrie 1989: 15 decembrie

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 15.12.2013 19:00 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

• Dimineata. In Timisoara, in fata parohiei lui Lászlo Tökes, se aduna grupuri de enoriasi, care protesteaza impotriva deciziei judecatoresti de evacuare a pastorului in alta localitate112.
• Ziua. Numarul protestatarilor din fata casei parohiale creste.
• La Timisoara soseste Denis Currie, secretar II al Ambasadei S.U.A. in Romania (insotit de o ,,corespondenta de presa” de la Ambasada Marii Britanii) - urmarit in permanenta de catre organele de filaj ale Securitatii locale -, care incearca sa ia legatura cu Lászlo Tökes113.
• In judetul Timis, la punctele de intrare in tara din Iugoslavia se semnaleaza grupuri masive de turisti (sovietici, maghiari s.a.) care calatoresc cu autoturisme, in coloane de masini (20-30 de autovehicule); unii
tranziteaza judetul, altii raman. Concomitent, in Timisoara se intensifica activitatea ,,unor persoane cunoscute ca agenti sovietici”.
• Un fenomen asemanator se inregistreaza si in judetul Braila, de unde granicerii semnaleaza ca in multe autovehicule ,,Lada” se afla cate doua-trei persoane, in general barbati tineri si atletici.
• Structurile abilitate actioneaza ,,in directia descifrarii scopului si sensului venirii in tara noastra a unui mare numar de cetateni din Ungaria, cu mult peste perioadele anterioare”. In acelasi timp, constata ,,o
crestere fara precedent a numarului evenimentelor de frontiera”114.
• Dupa-amiaza. In zona parohiei reformate din strada Timotei Cipariu nr. 1 se aduna peste 100 de persoane115, care aveau in maini lumanari aprinse.
• Intorcandu-se de la Buzau, respectiv de la Iasi, unde participasera la depunerea juramantului de catre noul contingent de militari, generalii Stefan Gusa si Vasile Milea constata deplasarea a unor numeroase masini
,,Lada”, cu numar de inmatriculare rusesc. Nedumerit, Vasile Milea i s-a adresat astfel lui Stefan Gusa: ,,Cam ce o fi cu astia? fac Craciunul pe aici?”. Referindu-se la acelasi lucru, generalul Iulian Vlad avea sa relateze si el, la 19 octombrie 1993, o intamplare petrecuta la
Militia din Caransebes, unde un cetatean sovietic care produsese un accident rutier s-a adresat astfel capitanului Ruset, care dorea sa obtina mai multe informatii: ,,Hai, colega, ca suntem si noi militari ca si dumneata! 116 . In aceeasi perioada s-a constatat si o intensa deplasare a diplomatilor straini, mai ales in partea de vest a Romaniei si sosirea in tara a numerosi ziaristi straini.
• Seara. Pentru calmarea spiritelor (intre timp se ajunsese la confruntari intre provocatorii infiltrati printre manifestanti si cadrele de Militie si Securitate), in zona casei parohiale, sosesc Petre Mot, primarul Timisoarei, si Ion Rotarescu, secretar cu probleme organizatorice al Comitetului Municipal de Partid, care dau asigurari pastorului Lászlo Tökes ca nu va fi evacuat. Multimea huiduie pe reprezentantii puterii si pe cei ai Militiei. Apoi scandeaza lozinci anticeausiste, fiind nemultumita de conditiile de trai si de munca. Se canta ,,Desteapta-te romane!”. La intrarea in parohie se aprind lumanari. De la un geam de deasupra farmaciei din apropiere un operator filmeaza evenimentele. Seara tarziu, dupa ce insusi pastorul anunta ca s-a ajuns la o intelegere, la indemnul acestuia, majoritatea enoriasilor se retrag spre casele lor117.
• La randu-i, Radu Balan il informeaza pe Emil Bobu despre evenimentele din oras.

112 Referindu-se la acest lucru, Gazda Arpad avea sa rememoreze: ,,In dimineata de 15 decembrie s-au adunat oamenii. Intai cate 3-4, care n-aveau curajul sa steie in fata casei (unde erau politisti in uniforma). Se plimbau prin zona, intrau in farmacie, ieseau, intrau in alimentara, ieseau. La un moment dat a iesit la geam Tökes si atunci toti cei care erau imprastiati s-au adunat si l-au intrebat daca are nevoie de ceva”
(Marius Mioc, Revolutia din Timisoara. Asa cum a fost si falsificatorii istoriei revolutiei, Editura Sedona, Timisoara, 1999, p. 8; in continuare se va cita: Revolutia din Timisoara…).
113 Cadre de Militie si Securitate au afirmat ca Denis Currie nu a reusit sa ia legatura cu Lászlo Tökes, in timp ce Gazda Arpad a declarat ca diplomatul american a vorbit cu pastorul, la usa locuintei acestuia, in limba engleza.
114 Sergiu Nicolaescu, Inceputul adevarului, p. 22-23.
115 In functie de surse si propria perceptie, numarul manifestantilor este prezentat diferit in istoriografie si memorialistica.
116 Grigore Cartianu, op. cit., p. 78.
117 Costel Balint, 1989. Timisoara in decembrie, Editura Helicon, Timisoara, 1992, p. 8-9.Ministerul Apararii Nationale transmite ordinul de constituire a grupelor operative la toate comandamentele, marile unitati  si unitati.

sursa: ”Revolutia din decembrie 1989. Cronologie” de Dr. ALESANDRU DUTU

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.