Robu a scapat de incompatibilitate. Vezi ce le trasmite... semenilor sacalizati!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.11.2013 18:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Secţia de Contencios Administrativ a admis, luni, 25 noiembrie, recursul fostului rector al Universitaţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu, in prezent Primarul Timişoarei, reprezentat in procesul cu Agenţia Naţionala de Integritate de societatea de avocatura "Chiuariu & Asociaţii".

Astfel, instanţa suprema a anulat raportul ANI, care reclama starea de incompatibilitate a lui Nicolae Robu, pentru ca a deţinut atat funcţia de rector al Universitaţii Politehnica, cat şi pe cea de senator PNL (2008-2012).
Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, printr-o hotarare definitiva şi irevocabila, a admis recursul declarat de Nicolae Robu impotriva sentinţei civile nr. 127/27.02.2013, pronunţata de Curtea de Apel Timişoara, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, in dosarul nr. 874/59/2011.
Tudor Chiuariu: „Decizia ICCJ reprezinta o reintrare in legalitate care trebuie salutata. Incompatibilitatea constatata de ANI şi menţinuta de prima instanţa se baza pe o interpretare greşita a legii. Apararea noastra s-a bazat in principal pe argumentul ca, potrivit unor prevederi tranzitorii care au fost ignorate de prima instanţa, incompatibilitaţile stabilite de noua lege a educaţiei urmau sa se aplice numai mandatelor de rector viitoare, dobandite in baza noii legi, şi nu mandatelor in curs, situaţie in care se afla şi dl. Robu”.

ANI stabilise, in 14.08.2009, ca dl. Nicolae Robu, alaturi de alte patru persoane, nu se afla in stare de incompatibilitate, intrucat "calitatea de parlamentar nu este incompatibila cu funcţiile din cadrul instituţiilor de invaţamant superior" (funcţiile de rector, n.n.).
In data de 02.06.2011, prin raportul de evaluare nr. 65695/G/II/02.06.2011, ANI a concluzionat eronat ca "incepand cu data de 10.02.2011 domnul senator Robu Nicolae se afla in stare de incompatibilitate, deoarece deţine atat demnitatea de senator, cat şi funcţia de conducere de rector, funcţia politica de conducere de Preşedinte PNL Timiş şi de membru in Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal", apreciind ca nu ar fi fost respectate dispoziţiile art. 215 alin. 3 şi 4 din Legea nr. 1/2011 şi art. 81 alin. 1 din Legea nr. 161/2003.
Avocaţii au subliniat faptul ca dispoziţiile art. 364 alin. 2 din Legea nr. 1/2011 se regasesc in Capitolul VII Dispoziţii finale şi tranzitorii din cuprinsul actului normativ şi prevad expressiss verbis urmatoarele: „La finalizarea actualului mandat, noile organe de conducere ale universitaţilor se vor stabili in baza prezentei legi”.

Conţinutul normei juridice reprezentate de art. 364 alin. 2 din Legea nr. 1/2011 şi poziţionarea acesteia in cuprinsul actului normativ dau naştere urmatoarelor efecte juridice:
(i) art. 364 alin. 2 este o dispoziţie tranzitorie care asigura tocmai tranziţia intre vechea reglementare şi noua reglementare introdusa prin Legea nr. 1/2011. Orice interpretare contrara ar nesocoti voinţa legiuitorului care a poziţionat-o in Capitolul VII Dispoziţii finale şi tranzitorii din cuprinsul actului normativ;
(ii) dispoziţia tranzitorie reprezentata de art. 364 alin. 2 se aplica cu prioritate faţa de orice alte prevederi din Legea nr. 1/2011, inclusiv faţa de prevederile art. 215 alin. 3
şi 4 din actul normativ, acesta fiind sensul poziţionarii lor la finalul actului normativ in capitolul Dispoziţiilor finale şi tranzitorii;
(iii) norma tranzitorie reglementata de art. 364 alin. 2 se aplica nediscriminatoriu tuturor situaţiilor juridice care se incadreaza in ipoteza acesteia, potrivit principiului de drept ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus. Prin urmare, motivarea primei instanţe in sensul ca prevederile art. 364 alin. 2 din Legea nr. 1/2011, deşi permit ca mandatul de rector inceput sub vechea lege sa continue şi sub legea noua, nu se refera la incompatibilitate, este eronata şi realizata cu nesocotirea principiului de drept enunţat potrivit cu care acolo unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem. Incalcand acest principiu de drept, instanţa fondului a adaugat nepermis la lege ceea ce nu poate fi primit.
In concluzie, dispoziţiile art. 364 alin. 2 din Legea nr. 1/2011 constituie o norma tranzitorie care se aplica cu prioritate faţa de dispoziţiile art. 215 alin. 3 şi 4. In temeiul prevederilor art. 364 alin. 2 din Legea nr. 1/2011, dl. Nicolae Robu nu poate fi incompatibil, in legatura cu mandatul de rector in desfaşurare la data intrarii in vigoare a legii.
Orice schimbare in componenţa organelor de conducere ale universitaţilor, in cursul mandatului actual (adica a celui in curs la intrarea in vigoare a Legii nr. 1/2011) va fi tratata in raport de vechea reglementare din moment ce noile organe de conducere ale universitaţilor se vor stabili in baza prezentei legi numai la finalizarea actualului mandat, interpretarea gramaticala şi sintactica a textului conducand in mod inerent la aceeaşi concluzie pe care logica juridica o impune inca de la inceput.

Per a contrario, dispoziţiile Legii nr. 1/2011 nu se aplica in privinţa mandatelor in curs, pana la finalizarea acestora, adica pana la implinirea termenului pentru care au fost incredinţate/dobandite.
Altfel spus, pentru mandatele in curs, regimul juridic al incompatibilitaţilor nu este cel introdus prin Legea nr. 1/2011, ci acela din reglementarea anterioara Legii nr. 1/2011 şi in raport de care ANI a stabilit iniţial ca Recurentul nu se afla in incompatibilitate.
Mai mult, avocaţii au aratat instanţei supreme faptul ca la data de 19.12.2012, prin articolul I, punctul 10 din capitolul I din Ordonanţa de Urgenţa nr. 92/2012 privind luarea unor masuri in domeniul invatamantului si cercetarii (...) "a fost abrogat integral art. 215 din Legea nr. 1/2011". Astfel, a fost eliminat chiar temeiul de drept pe care se sprijina Raportul de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate, iar lipsa acestor prevederi conduce la lipsa cazului de incompatibilitate pretins de ANI şi, pe cale de consecinţa, la lipsa oricarei raspunderi juridice a d-lui Nicolae Robu decurgand din cazul de incompatibilitate al art. 215.

Nicolae Robu: S-a facut dreptate!

Eu n-am gresit cu nimic, mi-am facut doar datoria, cu constiinciozitate, loialitate, cinste şi corectitudine, atat ca Rector, cat si ca Senator - functii in care am fost ales, in ambele, perfect legal -, asa cum am procedat de cand ma stiu si cum voi proceda intotdeauna, in orice pozitii voi ajunge sa fiu!
Mulţumesc completului de judecata de la ICCJ a Romaniei pentru corectitudinea de care a dat dovada, onorandu-si nobila profesie, spre deosebire de colegul de breasla care a judecat cazul la Curtea de Apel din Timisoara si care, dincolo de motivatia jenanta a sentintei, pur si simplu s-a antepronuntat, chiar din debutul procesului.
Multumesc avocatilor mei pentru seriozitatea si competenta demonstrate si cu aceasta ocazie, de altfel in perfect ton cu CV-ul lor exceptional.
Multumesc familiei mele, colaboratorilor apropiati, timisorenilor si tuturor celor de oriunde, care mi-au fost alaturi, cu increderea in mine nestirbita, in toata aceasta perioada de circa doi ani in care am fost defaimat si hartuit pe nedrept, in mod sistematic.
Le reamintesc semenilor sacalizati o vorba veche: "Nu mor caii cand vor cainii!".
Ii asigur pe dragii timisoreni - care in proportie de peste 80 % apreciaza ce fac si ma sustin, dupa cum o arata toate sondajele -, ca voi continua ce-am inceput pe baza mandatului conferit de ei prin votul masiv pe care mi l-au dat in iunie 2012 - si anume: schimbarea in bine a Timisoarei -, cu acelasi zel, loialitate fata de ei, cinste si corectitudine ca si pana acum si ca voi pune in opera TOT ce am promis si mult mai mult decat atat! Stiu ca voi mai fi balacarit de tot felul de netrebnici care n-au facut in viata lor si n-au macar in plan sa faca nimic bun - de altfel, si daca ar avea, n-ar fi, oricum, in stare! -, pentru ca CU MINE N-O SA LE MEARGA nici lor si nici celor din spatele lor, care "ii hranesc", INDIFERENT CINE SUNT ACESTIA - persoane fizice sau grupuri de interese -.
Cu mine ca Primar, Timisoara va fi a timisorenilor cinstiti şi harnici si NIMENI - in egala masura: nici tigani, nici jegmanitori cu gulere albe! -  nu se va mai infrupta din ea, ca din ţara nimanui, cum s-a intamplat altadata!
Asa sa ne-ajute Dumnezeu!
Prof.univ.dr.ing. Nicolae Robu,
Presedintele PNL Timis
Primarul Timisoarei

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.