Romanii o duc prost fiindca muncesc doar 231 de zile pe an!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.11.2013 12:49 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Horia Cristian, deputat PNL din Colegiul 1 Timisoara, este preocupat de problemele majore ale naţiunii.
Atat de majore, incat s-a simţit dator sa-i explice lui Vasile Blaga cum sta treaba cu bugetul USL-ului, dupa ce acesta din urma a facut apel la liberali sa nu-l voteze.
Şi cum Horia Cristian este o voce autorizata a inteligenţei liberale, omul explica de ce va creşte preţul combustibililor, pentru ca ”este inacceptabil ca construcţia autostrazilor sa se faca exclusiv din bugetul consolidat”...
Tot Horia Cristian subliniaza cat de ”sclipitoare” este creşterea economica a Romaniei, despre care a aflat din analizele celor de la Financial Times...
Şi tot de prin nişte reviste a aflat ca in Romania se munceşte doar 231 de zile pe an, in vreme ce polonezii muncesc 251 de zile pe an... De-aia polonezii au performanţe economice,  nu ca romanii!...
Dar iata, cuvant langa cuvant, ce-i transmite Horia Cristian lui Vasile Blaga:

”Raspuns la apelul Domnului Senator Vasile Blaga, preşedinte al PDL
Domnule Senator,
La o analiza superficiala, cele susţinute de dumneavoastra pot sa para adevarate. Insa premisele sunt greşite. Aşa zisa creştere a  taxelor, despre care vorbiti superficial, se refera la mai multe aspecte.
In primul rand, este vorba de introducerea de impozite pe construcţiile speciale. Acesta este un act de dreptate, daca vreţi. Toate aceste construcţii, inainte de 1990, aparţineau tradiţional statului roman şi nu erau impozitate. Azi, ele se afla in proprietatea unor companii de drept privat. Este inacceptabil, intr-un stat de drept, sa existe doua regimuri ale impozitarii construcţiilor, motiv pentru care toate constructiile trebuie impozitate egal.
In al doilea rand, este vorba de indepartarea pragului maxim al impozitelor locale. In vechea legislaţie exista o limita maxima de 20% a dreptului autoritaţilor locale de a majora taxele locale. Indepartarea acestei limite este un principiu de baza al descentralizarii, ea consfinţeşte principiul autoguvernarii locale, inclusiv fiscale. Nu este vorba de o creştere a taxelor, ci despre a acorda autoritaţii locale dreptul deplin, neingradit, de a stabili taxele locale.
In al treilea rand, creşterea cu 0,07 euro a preţului combustibilior nu finanţeaza un ipotetic deficit bugetar, ci este destinata construcţiei de drumuri şi autostrazi. Singurii beneficiari direcţi ai construcţiei de autostrazi sunt cei care circula pe ele. Cea mai directa cale ca aceştia sa contribuie este, alaturi de creşterea taxelor de trafic greu, introducerea acestui cost in preţul combustibililor.
In opinia mea, este inacceptabil ca construcţia autostrazilor sa se faca exclusiv din bugetul consolidat. Asta ar insemna mai puţini bani pentru educaţie sau sanatate, sau siguranţa publica, sau asistenţa sociala. Ar insemna sa luam din banii destinaţi tuturor romanilor, inclusiv celor care nu au circulat şi nu vor circula vreodata pe vreo autostrada. Trebuie respectat principiul “utilizatorul plateşte”.
Daca vorbiţi de analiştii economici, va rog sa analizaţi opiniile Financial Times care titreaza: Pentru Romania, cresterea ( nt: economica) a atins nivelul sclipitor de 4,1%, fata de 1,5% in precedentele trei luni. Economistii previzioneaza acum o crestere de 2,5% a PIB pentru anul intreg... In timp ce zona euro s-a poticnit intr-o crestere anemica de 0,1% pentru acest trimestru, Polonia a avut o expansiune mai mare decat se astepta, de 1,9%, de la numai 0,8% in trimestrul doi.
In acelaşi context, trebuie sa remarcam performanţa Poloniei care in perioada 2008 – 2013 a crescut cu 19,8% (!). Poate ca nu este lipsit de importanţa ca Polonia are o legislaţie a muncii moderna, flexibila şi ca polonezii muncesc 251 de zile pe an (http://calendar.zoznam.sk/worktime-enpl.php), in timp ce in Romania doar 231 de zile pe an. 
Partidul dumneavoastra a scapat o ocazie unica de a crea o legislatie moderna şi flexibila a muncii, care este factorul major de atragere a investiţiilor straine in industrie.
Pentru a corecta o parte din distorsiunile din piaţa muncii, Guvernul va creşte salariul minim pe economie. Aceasta creştere va favoriza antreprenorii care muncesc corect, işi respecta angajaţii şi care platesc corect taxe, contribuţii şi impozite. Cei care lucreaza corect nu platesc “la salariul minim” şi astfel asupra lor nu va avea niciun efect. Le va crea acestora un avantaj competitiv faţa de cei care prefera munca la “gri”, care fac in acest fel concurenţa neloiala celor cinstiţi. Şi, inainte de a clama “falimentul” antreprenorilor care lucreaza la “gri”, aceştia trebui sa inţeleaga ca lipsa de performanţa manageriala nu mai poate fi acoperita prin evaziune fiscala.
 Astfel, demersul dumneavoastra, este lipsit de substanţa, doar politicianist”.
Horia Cristian
Deputat PNL - Colegiul 1 Timisoara

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.