Rusii de la Gazprom sapa dupa titei la Jimbolia si dau de CO2

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.10.2013 12:19 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

NIS Gazpromneft, compania petroliera sarba controlata de gigantul rus Gazprom, continua operaţiunile de stimulare cu acid la sonda de explorare şi testare Jimbolia-100, aflata pe concesiunea petroliera de la Jimbolia Veche, din vestul Romaniei, insa deocamdata testele de producţie efectuate la sonda nu au generat fluxuri de ţiţei, ci doar gaze cu conţinut mare de dioxid de carbon (CO2), potrivit partenerilor NIS pe concesiunea respectiva, compania canadiana Zeta Petroleum, scrie siteul energyreport.ro.

„Pe 19 august s-a anunţat ca, in timpul testelor de producţie efectuate in al doilea nivel de adancime al sondei Jimbolia-100, au fost generate atat fluxuri de ţiţei, cat şi de gaze şi ca operatorul concesiunii, NIS Petrol SRL, subsidiara a NIS Gazpromneft, va utiliza metode convenţionale de stimulare a sondei. Operatorul ne-a informat recent ca, in urma operaţiunilor de stimulare de la cel de-al doilea nivel de adancime al sondei, nu s-au generat fluxuri de ţiţei, ci doar gaze cu conţinut mare de CO2”, se arata intr-un anunţ al canadienilor de la Zeta Petroleum.

NIS, operatorul concesiunii de la Jimbolia Veche, pregateşte acum testarea ultimelor doua niveluri de adancime ale sondei, situate la 2.533 – 2.536 metri, respectiv 2.522 – 2.526 metri.

„Rezultatele testelor post-stimulare de la cel de-al doilea nivel de adancime al sondei Jimbolia-100 reprezinta, evident, o dezamagire. Operatorul concesiunii, care finanţeaza integral forajul sondei, intenţioneaza sa testeze şi cele doua niveluri de adancime ramase”, a declarat directorul executiv al Zeta Petroleum, Bogdan Popescu.

Rezervele de petrol de la Jimbolia Veche sunt estimate la 1,72 milioane de barili. Concesiunea este deţinuta in proporţie de 51% de catre NIS Petrol SRL, subsidiara a companiei sarbe NIS Gazprom Neft, controlata de ruşii de la Gazprom, ceilalţi doi parteneri fiind Zeta Petroleum (39%) şi compania romaneasca Armax Gaz SA (10%), se mai arata pe energyreport.ro.

Aveau de gand sa inceapa producţia anul acesta

In noiembrie 2012, Zeta Petroleum a semnat un acord de farm-out cu NIS, pentru 51% din producţia de pe concesiunea de la Jimbolia, prin care NIS finanţeaza 100% din costurile de explorare ale concesiunii.
NIS a anunţat, in februarie 2013, ca intenţioneaza sa demareze anul acesta exploatarea comerciala a zacamintelor de petrol şi gaze deţinute in Romania, planuind totodata sa construiasca aici facilitaţi de depozitare a petrolului şi produselor petroliere.
La sonda Jimbolia-100 au fost identificate, pentru perforare şi testare, patru niveluri de adancime de interes. Primul, la 2.559 – 2.565 metri, a fost deja testat, iar testele nu au generat fluxuri de petrol.
In urma respectivelor teste, Zeta Petroleum a anunţat, in mai anul acesta, ca cei de la NIS, care opereaza concesiunea, au in plan injectarea unei soluţii acide speciale intr-una din sondele de explorare şi testare forate pe respectiva concesiune, pentru stimularea acesteia.

„Operatorul concesiunii, NIS Petrol SRL, subsidiara a NIS Gazprom, a anunţat ca au fost efectuate primele operaţiuni de perforare, cele de la nivelul de adancime cuprins intre 2.559 şi 2.565 de metri. Dupa perforare, sonda nu a generat un flux natural de petrol. Rezultatul nu este o surpriza, dat fiind ca acest nivel de adancime este compus din gresie marnoasa. Operatorul are acum in plan stimularea prin acidizare a sondei, cu o soluţie acida specializata, o metoda utilizata cu succes in trecut la sonda Jimbolia-6 din apropiere”, spuneau atunci cei de la Zeta Petroleum.

Ce este acidizarea

Practica tratarii cu acid a straturilor de subsol in care se foreaza, in scopul cresterii productivitatii sondelor, se foloseşte inca din secolul XIX. Iniţial, consta exclusiv in introducerea de acid in sonda, la nivelul stratului productiv, cu scopul de a curata peretii in dreptul acestuia de diferitele materiale depuse.
Metoda tratarii straturilor prin injectarea de solutii acide in interiorul acestora a inceput sa se aplice dupa 1930. Scopul este stimularea curgerii hidrocarburilor.
Acidizarea se practica in formatiunile cu permeabilitate de la valori medii pana la valori mari (gresii cu continut de carbonati peste 20%, nisipuri consolidate al caror ciment este constituit din carbonati de calciu si magneziu, calcare si dolomite), prin stimularea rocii-mama intentionandu-se sa se imbunatateasca caracteristicile de curgere ale zonei din imediata apropiere a peretelui sondei.
Atunci cand se foreaza in straturi care cuprind gresii, de regula se folosesc soluţii stimulative pe baza de acid clorhidric.
In schimb, atunci cand este vorba de formaţiuni cu permeabilitati de la valori scazute pana la valori medii (carbonati, calcare, dolomite), metoda de stimulare cel mai des folosita este fracturarea hidraulica, mai spune siteul energyreport.ro.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.