S-a descoperit un zid in Piata Sfantul Gheorghe

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.11.2013 15:58 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Pe santierul din Piata Sfantul Gheorghe, lucrarile au fost sistate, deoarece muncitorii au descoperit un zid, la o adancime nu prea mare.
Au fost anuntati arheologii de la Muzeul Banatul, pentru a veni si a cerceta. Desi vestigiile nu par foarte vechi, trebuie sa se pronunte specialistii.
Dupa cum se stie din istoria Timisoarei, Piata Sfantul Gheorghe este una dintre pietele vechi ale orasului.
Modificarile survenite imediat dupa defortificarea orasului au vaduvit piata de elementul principal – asa-zisa „biserica a seminarului”, ce purta hramul Sf. Gheorghe.
Se presupune ca biserica exista inca dinainte de ocupatia turceasca – pe timpul stapanirii otomane fusese transformata in moschee.
Dupa instaurarea administratiei austriece, cladirea a fost predata iezuitilor (sositi la Timisoara in 1718) si redeschisa ca si biserica, dupa restaurarea care i-a imprimat un stil baroc.
Vechea cladire a fost demolata (1739) si a fost construita o biserica noua.
Intre timp, ordinul iezuit a fost dizolvat la 1773. Adiacent cladirii bisericii a fost construit seminarul catolic.
Ulterior, in aceasta cladire s-a deschis prima institutie de invatamant superior laic din Timisoara, in anul 1845. Avea doua facultati: pentru filozofie si pentru drept. A fost inchisa in 1848 si din documentele epocii rezulta ca sfarsitul i s-a tras mai ales de la insubordonarea fata de administratia bisericeasca si cea militara.
Biserica seminarului era pozitionata oblic fata de axul pietei, adica pe diagonala – ceea ce ducea la aparitia a doua spatii triunghiulare, unice in peisajul urban timisorean.
Este putin cunoscut ca in Piata Seminarului (Piata Sfantul Gheorghe de azi) s-a pus in miscare primul tramvai tras de cai, in iulie 1869.
Aici urma sa fie capatul de linie pentru linia ce facea legatura spre cartierul Fabric.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.