Saddo si Aitch la Galeria Calina

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 13.05.2012 12:07 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Galeria Calina anunţă expoziţia THE GOLDEN HOURS a artiştilor Saddo şi Aitch, parte a programului curatorial Camera Lucida, coordonat de Diana Marincu, vernisajul având loc luni, 14 mai, de la ora 18.
Artistă, ilustratoare, creatoare de haine şi accesorii, Aitch a studiat grafica la Timişoara, a locuit o vreme la Berlin şi acum e în Bucureşti, ocupându-se de un proiect drag numit VatraCollective, împreuna cu Saddo si Kitra. Pentru ea, desenatul e cel mai important lucru, dar sunt şi perioade de o luna-doua în care nu suportă să vadă o foaie de hârtie şi atunci i se face poftă de altceva: modelat, tăiat, cusut sau gătit excesiv.

A început să deseneze creaturi bizare în timpul liceului, ca un fel de reacţie la metodele academice de tratare a corpului şi anatomiei umane. A dezvoltat aceste creaturi fantastice tot mai mult, până a ajuns să le strângă pe toate într-o carte ilustrată despre „Monştri Domestici”, care conţine ilustraţii şi scurte biografii de monştri responsabili de toate necazurile noastre zilnice: păr încâlcit, teama de a călători cu maşina, trezit noaptea ca să mănânci, cadouri nepotrivite şi nedorite de Crăciun, adormit la orele de curs etc. Arta sa a evoluat în ultimii ani de la lucrări cu elemente bizare şi religioase combinate cu creaturi fantastice în scene suprarealiste, la desene şi picturi cu influenţe fashion, colorate, elegante, girly. Adesea aplică experienţa sa de graficiană şi ilustratoare în crearea de personaje tridimensionale din material textil cusut şi umplut sau personaje modelate din lut şi chiar haine făcute de mână. În general, personajele ei se constituie din nervi, pofte, iar în ultima vreme din dorul de copilărie.

Artist, ilustrator şi muralist român, Saddo şi-a început „cariera artistică” în calitate de membru fondator al unuia dintre primele grupuri de street art din România, The Playground, acum 6-7 ani la Cluj. Activitatea sa de street artist i-a adus un aer proaspăt şi distractiv în procesul de a face artă, fiind o perioadă foarte creativă şi prolifică. Astfel, i s-a deschis calea spre scena de street art naţională şi internatională, spre arta lowbrow / pop surrealism şi spre o activitate mai intensă în expoziţii şi galerii din Bucureşti, Timişoara, Berlin, Viena, New York, Copenhaga, Montreal, Los Angeles, Glasgow, Stockholm, Salvador etc. Unul dintre proiectele mai recente este din nou unul colectiv, un spaţiu alternativ, galerie/shop/studio în care un grup de artişti, ilustratori sau designeri îşi exersează flerul de curatori, încercând să aducă în atenţia publicului românesc arta urbană, arta lowbrow şi fenomenul jucăriilor urbane. Trecând prin diferite perioade şi influenţe (postere de filme horror, comics, design, street art), Saddo a ajuns recent la nişte forme mai elaborate ale artei lowbrow, cu influenţe mai variate, de la maeştrii flamanzi, la ilustraţii de călătorie.

Aitch&Saddo locuiesc, gătesc şi lucrează împreună. Dintre cele mai fun proiecte: expoziţiile de la Supalife Kiosk şi Box 32 din Berlin, As If By Magic, în colaborare cu Other, Dixon, Labrona, Produkt şi 1010, la Neurotitan Gallery în Berlin şi un proiect comun în cadrul evenimentului Detour, organizat şi sprijinit de ICR Tel Aviv, la Holon, Israel, când cei doi au lucrat împreună la pictarea unui amfiteatru sub formă de ou de mari dimensiuni, transformându-l într-un peşte uriaş în al cărui stomac se află un personaj cu cap de pasăre.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.