Saptamana cafenelelor cu muzica ... din legume proaspete

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 11.04.2012 12:38 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Cafékultour – săptămâna cafenelelor, la a opta ediţie în acest an, este un eveniment organizat în parteneriat de către Institutul francez si Centrul Cultural German din Timisoara, în perioada 21 - 26 aprilie.Este întâlnirea anuală festivă a tinerei creaţii contemporane în cafenele, baruri, librării si alte locuri din oras destinate convivialităţii.
Cafékultour este dovada vie a dorinţei de a promova diversitatea culturilor, variatele forme de expresie si de a pune în valoare tinerii creatori contemporani. Săptămâna cafenelelor a devenit un pretext de întâlnire, indispensabilă vieţii culturale a publicul timisorean. Această serie de manifestări s-a născut din lipsa spaţiilor culturale alternative din oras, motiv pentru care organizatorii săi au stabilit barurile si cafenelele ca loc de întâlnire cu publicul tânăr si deschis faţă de noile forme de expresie culturală si artistică.
Si în acest an Cafékultour si-a propus să cucerească inimile participanţilor si să ofere de-a lungul celor 6 seri un program cultural variat, care promovează arta tânără în diferitele ei forme: film, luterie si concert din legume, scurt-metraje, muzică, teatru, dans... O săptămână culturală plasată sub semnul originalităţii, al diversităţii locurilor si formelor de expresie artistică, o alternativă originală pentru difuzarea si promovarea culturilor emergente în spaţiul urban.
INTRAREA ESTE LIBERĂ LA TOATE EVENIMENTELE.

*Seara poloneză
Guide to the Poles
proiecţie de filme documentare poloneze
Sâmbătă 21.04, ora 19
Bunker (str. Emanoil Ungureanu nr. 19)
Seria de filme „Guide to the Poles” exprimă o dorinţă de libertate reprezentativă pentru societăţile care au trăit sub regimul comunist. Este o adevărată călătorie cinematografică prin intermediul vieţii cotidiene, a rădăcinilor creativităţii si ... a libertăţii poloneze. Pătrundeţi în lumea rock-ului si în realitatea copiilor din acea perioadă.
Toys
Polonia, 2011, 52 min. / realizat de Andrzej Wolski
Filmul prezintă realitatea din Polonia socialistă prin intermediul lumii jucăriilor. Imaginaţia si gândirea liberală ale unui copil sunt stimulate cu ajutorul jucăriilor costisitoare sau al jucăriilor din epoca comunistă?
Beats of Freedom
Polonia, 2010, 72 min. / realizat de Wojciech Slota
Un film care schiţează o paralelă între istoria Poloniei comuniste si istoria muzicii rock poloneze, paralelă văzută din perspectiva jurnalistului englez de origine poloneză, Chris Salewicz. O călătorie muzicală care exprimă dorinţa si libertatea ultimilor 50 de ani.
Filmele sunt în limba poloneză, subtitrate în limba engleză

*Seara latino-americană
Dans cu clubul de dans sportiv Magnum
Duminică 22 aprilie, ora 19
Cuib d’arte (str. Mărăsesti nr. 4)
Atmosfera incendiară o pregătesc în săptămâna cafenelelor dansatorii de la Magnum Team, Clubul de dans sportiv din Timisoara. Acompaniaţi de muzică spaniolă, dansatorii vor misca la propriu si la figurat publicul timisorean pe pasi de dans latino-american.
Punctul culminant al serii va fi dedicat dansului spaniol paso-doble. În seara de dans latino-american trezim spiritul latin al timisorenilor, care si în această ediţie a Cafekultour se pot bucura de o mare diversitate de expresie culturală.
Înfiinţat în 2005, clubul de dans sportiv MAGNUM TEAM are un palmares bogat cu care se poate mândri, oferind o alternativă pentru toţi cei interesaţi de dans, de la cei începători până la avansaţi, respectând valoarea, performanţa si dorinţa fiecărui sportiv.

*Seara germană
Short films night cu Hanno Höfer
Luni 23 aprilie, ora 19
Zai Après Café (str. Mercy nr. 5)
Regizor, actor, scenarist si muzician, născut în 1967 la Timisoara, Hanno Höfer a studiat între 1990 si 1992 „Istorie sud-est-europeană” la Berlin si apoi, între 1994 si 1998 „Film si regie” la Academia de Teatru si Film din Bucuresti. Aici l-a întâlnit pe Cristian Mungiu (regizor si scenarist). Împreună cu acesta si cu Oleg Mutu (cameraman) a pus bazele firmei de producţie „Mobra Films”, cu sediul în Bucuresti.
A regizat trei filme de scurt metraj: „Telefon în străinătate”, „Dincolo” si „Ajutoare umanitare”, premiate la „Festivalul Internaţional de Film al Scolilor de Film” din München, „Festivalul de Film Est- European” de la Cottbus si „CineMAiubit” din Bucuresti.
Hanno Höfer reuseste cu succes să îmbine veleităţile sale artistice, adăugând umor si carismă atât scurtmetrajelor sale, printre care se numără binecunoscutul episod „Tovarăsi, frumoasă e viaţa” din filmul „Amintiri din epoca de aur”, cât si activităţii sale, mai bine cunoscute, ca muzician, în concertele trupelor Orient Expres si Nightlosers.
În această ediţie a săptămânii cafenelelor Hanno Höfer ne va surprinde cu noul său documentar etnografic, despre ultimii fierari tradiţionali, intitulat „Oameni si Fiare”. Vor putea fi vizionate de asemenea scurt-metrajele „Dincolo”, „Ajutoare Umanitare” precum si episodul „Tovarăsi, frumoasă e viaţa”.

*Seara românească
Giovannino fără frică
spectacol cu teatrul Merlin
Marţi 24 aprilie, ora 19
Porto Arte (bd. 16 Decembrie 1989)
Giovannino fără frică, de Ioona Rauschan
Regia: Mona Marian
Scenografia: Eugenia Tărăsescu Jianu
Muzica: Corina Sârbu
Distribuţia: Maria Kristofoletti, Angelica Pamfilie, Doru Maniu, Gina Macovei, Diana Boboc, Luana Uncrutiu, Laura Miculescu, Laurenţiu Plesa
Înfiinţat, în 1949, ca o secţie a Teatrului de Stat din Timisoara, Teatrul de Păpusi din Timisoara a trecut ulterior la statutul de teatru independent, si de-a lungul timpului a ajuns să fie cunoscut si apreciat în lumea păpusărească prin originalitatea, imaginaţia si valorificarea noilor mijloace de exprimare teatrală.
Textul dramatic de Ioona Rauschan, Giovannino fără frică, pare a fi unul destul de simplu, dar în spatele replicilor se ascunde un tărâm fantastic, accesibil atât copiilor, cât si adulţilor. Giovannino, cel fără de frică, reuseste să pună pe fugă un căpcăun ridiculizându-l si lăudându-se cu faptele sale de vitejie. Ca amintire, căpcăunul îi lasă o oglindă. Această oglindă este cheia spre găsirea celei mai frumoase fete. Dar oare îi va reusi lui Giovannino, acel lucru la care a sperat?
Un lucru este sigur: în cadrul săptămânii cafenelelor, teatrul Merlin va atrage publicul tânăr si mai puţin tânăr spre un tărâm fantastic, dedicat unui artist drag Teatrului Merlin si orasului: Ioona Rauschan.
Tot marţi, atelierul de luterie si muzică din legume si fructe cu Eric Van Osselaer.
Atelier destinat celor înscrisi în prealabil. Pentru detalii si înscrieri: ingrid.diac@institutfrancais-roumanie.com
ora 12 – Librăria Cărturesti Mall (Iulius Mall)
ora 16 – Biofresh (str. Eugeniu de Savoya nr. 10)

*Seara germană
Jazzchansons
cu Karin Oehler si Holger Engel
Miercuri 25 aprilie, ora 19
Café de Paris (Str. Hector nr. 4)
Karin Oehler si-a descoperit pasiunea pentru muzică încă de la vârsta de 10 ani. În paralel cu studiul de canto, a făcut studii de chansonete si de jazz cu pianistul Manfred Schmitz. După o perioadă în care a lucrat în Bayreuth, în Stuttgart, ea s-a stabilit în anul 2010 la Tübingen, unde este lector de canto si interpretare muzicală la scoala de muzică „JamClub”. Mai multe informaţii: www.jazzchansons.com
Seara de sansonete germane, franceze si engleze în cadrul Cafekultour îi este oferită publicului timisorean de către Karin Oehler (voce) acompaniată de Holger Engel (pian).
O seară sub semnul muzicalităţii: sansonete cu elemente de jazz, melodii de jazz cu texte literare vă invită la o călătorie muzicală pe aripile iubirii.
Tot miercuri vă invităm si la masterclass-ul fructe si legume muzicale cu Eric Van Osselaer
Masterclass destinat celor înscrisi. Pentru detalii si înscrieri: ingrid.diac@institutfrancais-roumanie.com
ora 16 – Scârţ (str. Zoe nr. 1)

*Seara franceză
Concert cu instrumente din fructe si legume cu Eric Van Osselaer
Joi 26 aprilie, ora 19
Al-kimia (str. V.V. Delamarina nr. 2)
Eric Van Osselaer s-a născut la Bruxelles, a locuit 10 ani în Irlanda, iar în 1999, după nasterea fiului său, a plecat în Australia. Susţine primul concert pe bază de fructe si legume proaspete în 2004, la festivalul de artă sonoră City Sonics, la Mons, în Belgia. După 2 ani, CNN Europa, France Inter si Radio Canada devin interesaţi de el.
Din 2009 străbate Franţa de la un capăt la altul pentru a-si susţine concertele „Orgabits”. În ce constă acest proiect? După cum spune chiar artistul, evoluţia fructelor si a legumelor este legată la modul cel mai profund de a noastră, este direct legată de biodiversitate, miscări comerciale, producţii locale, deseuri si evoluţia modurilor de consum, calitatea vieţii, istoria si geografia, chimia si biologia, medicina, etc. Le utilizăm în multe feluri si sub multe forme în viaţa cotidiană, iar acestea reprezintă una dintre legăturile noastre principale cu ciclurile vieţii. Sunt totodată o poartă de intrare privilegiată spre creativitatea noastră si spre descoperirea, explorarea si întreţinerea simţurilor noastre.
Artistul, care de-a lungul timpului a pictat, a sculptat fructe si legume, a emis sunete prin intermediul acestora, a introdus în 2006 un nou performance viu: concertul Orgabits, luterie si muzică din fructe si legume proaspete. Acest performance a fost prezentat de multe ori mai peste tot în Franţa, dar si în Germania si Belgia. Proiectele născute din munca si cercetarea lui Eric Van Osselaer nu încetează să crească, să se dezvolte, să intrige, si atrag atenţia mass mediei regionale, naţionale si internaţionale.
Anul acesta, la invitaţia Institutului francez din Timisoara, Eric Van Osselaer vine si în România, în cadrul Cafékultour, la Timisoara si la Iasi. La Timisoara va susţine 2 ateliere, un masterclass si un concert.'
Ateliere - Marţi, 24 aprilie, ora 12 - Cărturesti Mall, ora 16 - Biofresh
Masterclass - Miercuri 25 aprilie, ora 16/Scârţ
Concert - Joi 26 aprilie, ora 19/Al-kimia

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.