SARBATOARE a CHITAREI in orasul de pe BEGA. Nume de rasunet ale chitarei clasice actuale vor sustine recitaluri

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.02.2017 12:40 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In perioada 6–10 martie 2017, va avea loc cea de-a doua ediţie a FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL DE CHITARA TIMIŞOARA, ce va gazdui cursuri de maiestrie şi conferinţe la Sala Orpheum a Facultaţii de Muzica şi Teatru din cadrul Universitaţii de Vest din Timişoara, recitaluri şi concerte desfaşurate la Sala Baroca a Muzeului de Arta din Timişoara şi la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul.

Sunt invitaţi sa concerteze artişti de renume internaţional precum Marco Tamayo, Anabel Montesinos,  Gabriel Bianco, Uros Dojcinovic, Costin Soare, Catalin Ştefanescu-Patraşcu, Alexandru Creţescu, Ion  Dorobanţu şi Gianluca Vanzelli.
Vor avea loc cursuri de maiestrie destinate elevilor, studenţilor şi practicanţilor claselor de chitara  clasica şi nu numai, susţinute de artiştii invitaţi.  
Vor susţine conferinţe pe tema “Actul componistic pentru chitara in sec. XXI” chitariştii-compozitori  Uros Dojcinovic şi Catalin Ştefanescu-Patraşcu in dialog cu Ion Dorobanţu.

Organizat de Filarmonica Banatul Timişoara şi Asociaţia Memoria Culturii, Festivalul Internaţional de  Chitara Timişoara are ca principali parteneri Facultatea de Muzica şi Teatru a UVT, Direcţia Judeţeana  pentru Cultura Timiş.
Director artistic al Festivalului  – Ion Dorobanţu.
Biletele pentru recitalurile festivalului se pot procura de la agenţia Filarmonicii Banatul.

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE CHITARA TIMIŞOARA - PROGRAMUL EDITIEI a II-a

Luni, 6 martie 2017
Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timişoara
Recital cameral – Ion Dorobanţu (chitara) & Gianluca Vanzelli (flaut)
Recital de chitara – Catalin Ştefanescu-Patraşcu

Marţi, 7 martie 2017
Ora 10–13, Sala Orpheum a Facultaţii de Muzica şi Teatru a UVT
Masterclass – Catalin Ştefanescu-Patraşcu
Ora 13, Sala Orpheum a Facultaţii de Muzica şi Teatru a UVT
Actul componistic pentru chitara in sec XXI – intalnire cu compozitorul Catalin Ştefanescu-Patraşcu
Ora 19, la Sala Baroca a Muzeului de Arta din Timişoara
Recital de chitara – Alexandru Creţescu
Recital de chitara – Uros Dojcinovic

Miercuri, 8 martie 2017
Ora 10–13, Sala Orpheum a Facultaţii de Muzica şi Teatru a UVT
Masterclass – Uros Dojcinovic
Ora 13, Sala Orpheum a Facultaţii de Muzica şi Teatru a UVT
Actul componistic pentru chitara in sec XXI – intalnire cu compozitorul Uros Dojcinovic
Ora 19, la Sala Baroca a Muzeului de Arta din Timişoara
Recital cameral – Duo Marco Tamayo & Anabel Montesinos

Joi, 9 martie 2017
Ora 10–13, Sala Orpheum a Facultaţii de Muzica şi Teatru a UVT
Masterclass – Anabel Montesinos
Ora 15–17, Sala Orpheum a Facultaţii de Muzica şi Teatru a UVT
Masterclass – Marco Tamayo
Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara
Recital de chitara – Gabriel Bianco

Vineri, 10 martie 2017
Ora 10–13, Sala Orpheum a Facultaţii de Muzica şi Teatru a UVT
Masterclass – Gabriel Bianco
Ora 19, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timişoara
CONCERT SIMFONIC – dirijor Gheorghe Costin
In program:
Mikhail Glinka – Jota Aragonesa
Joaquin Rodrigo – Fantasia para un Gentilhombre, solist Costin Soare
Joaquin Rodrigo – Concierto de Aranjuez, solist Marco Tamayo
Emmanuel Chabrier – Rapsodia Espana
Geronimo Gimenez – La Boda de Luis Alonso – Intermedio

Ediţia a doua a Festivalului Internaţional de Chitara Timişoara va debuta luni, 6 martie 2017, la Sala  Capitol a Filarmonicii Banatul din Timişoara avand, de-a lungul a cinci zile, recitaluri, cursuri de  maiestrie, conferinţe cu invitaţi din ţara şi strainatate.
Vineri 10 martie, in aceeaşi locaţie, va avea loc concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii Banatul, avandu-l la pupitru pe maestrul Gheorghe Costin şi principali protagonişti pe chitariştii Costin Soare şi Marco Tamayo, interpretand lucrari de Joaquin Rodrigo.  Nume de rasunet ale chitarei clasice actuale vor susţine recitaluri solistice şi camerale, in atmosfera primavarateca a unei saptamani ce se doreşte a fi o sarbatoare a chitarei in oraşul de pe Bega.

ANABEL MONTESINOS, cea mai tanara caştigatoare a concursului Franciso Tarrega Guitar Competition din  Spania, la doar 17 ani, este o proeminenta figura a chitarei clasice recunoscuta in intreaga lume. 

Caştigatoare a numeroase concursuri importante precum Michele Pittaluga din Alessandria - Italia şi  Andres Segovia in Spania, Anabel Montesinos a susţinut concerte pe intreg mapamondul, facandu-şi  debutul la Carnegie Hall in anul 2011. A avut apariţii multiple la Sala Ceaikovsky din Moscova, şi a  interpretat alaturi de orchestre filarmonice importante precum cea din Torino-Italia, Oulu-Finlanda,  Havana-Cuba, Moscova-Rusia. A inregistrat pentru casa de discuri Naxos, iar primul sau CD a fost ales  ca şi parte a programului muzical al zborurilor intercontinentale de catre British Airways. A fost  desemnata cetaţean de onoare al oraşului Solero-Italia.
Montesinos se regaseşte printre tot mai numeroasele femei incununate de succes care au urmat o cariera  ca şi chitarist concertist. Luand Spania ca exemplu, Anabel pune aceastea pe seama evoluţiei societaţii  care a favorizat apariţia tot mai multor femei concertiste. Intr-un articol aparut in numarul de iarna  2016 a revistei Classical Guitar ea marturiseşte: “Mentalitatea era diferita in trecut” spune ea. “In  Spania, femeia statea acasa cu copiii şi barbatul muncea. Femeile nu puteau munci. Poate de aceea erau  mai mulţi barbaţi pe camp decat femei. Totul este mult mai liber acum.”

MARCO TAMAYO, chitarist cubanez cu cetaţenie austriaca, de multe ori supranumit “Regele Chitarei” de  catre cotidianul de ştiri italian La Stampa, este caştigatorul unor impunatoare competiţii.

A susţinut  concerte alaturi de orchestre şi dirijori de renume din intreaga lume,  iar astazi este o personalitate  de marca a chitarei clasice.
Marco Tamayo este profesor la Universitatea de Arte Mozarteum din Salzburg Austria şi la  Landeskonservatorium din Klagenfurt Germania. Este deasemeni profesor invitat la Academia de Muzica din  Gdansk, Polonia, şi a fost professor la Universitatea din Sydney Australia. Cartea sa intitulata  “Principii esenţiale ale interpretarii la chitara clasica” a schimbat abordarea acestui instrument şi a  pedagogiei sale. Mulţi dintre studenţii sai au in prezent deja importante cariere musicale  internaţionale.
Pe langa acestea, Marco Tamayo este director artistic la Michele Pittaluga International Competition in  Alessandria Italia. Este cetaţean de onoare al oraşelor Solero şi Alessandria, din Italia.
Marco Tamayo este directorul editurii Marco Tamayo Edition, infiinţata in 2014, prin care a  reactualizat multe din ediţiile lucrarilor pentru chitara clasica consacrate.
Duo-ul classic Tamayo-Montesinos a luat naştere avand la baza iubire şi muzica. Amandoi renumiţi  soloişti, se bucura sa cante impreuna, intrupand pe scena vorbele lui Friedrich Chopin: “Chitara este  cel mai frumos instrument. Poate mai frumos decat o chitara: doua chitare!”. Lucrari originale şi  transcripţii, pline de virtuositate, bucurie şi bel canto vor fi savurate pe viu!

GABRIEL BIANCO, recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni chitarişti internaţionali, ofera in  fiecare dintre concertele sale un supliment de arta.

Pe scena, Gabriel şi chitara devin un tot unitar.  Eleganţa şi culorile sale interpretative emana o abordare unica a repertoriului pe care il exploreaza,  in special in muzica romantica şi spaniola, dar şi in lucrarile contemporane. Inca de la inceputul  carierei sale, Gabriel Bianco a susţinut recitaluri in multe dintre cele mai renumite festivaluri şi  sali de concerte: Festivalul Pablo Casals in Prades, Estivales du Médoc, Jeudis Musicaux de Royan  (Franţa), Festivalul Internacional de Música y Danza de Granada, Sala Tchaikovsky de la Moscova,  Teatrul Herbst din San Francisco, Biblioteca Luis de Angel Arango din Bogotá, Festivalul Cervantino din  Mexic şi Conservatorul Central din Beijing. Gabriel işi modeleaza repertoriul ca un creator, finisand  in cele mai mici detalii un rezultat perfect. Cu o astfel de determinare, a caştigat rapid locul intai  in multe concursuri internationale. De indata ce a absolvit Centre National Supérior de Musique et de  Danse de Paris, Gabriel Bianco a caştigat in 2007 Concursul Internaţional de Chitara "Hubert Kappel"  din Koblenz şi in 2008 prestigiosul Concurs Internaţional organizat de “Guitar Foundation of America”  in San Francisco. In 2011, Gabriel Bianco a fost nominalizat ca "revelaţia clasica" de forul ADAMI  (Franţa).
Interpretarile sale intense şi elegante il recomanda pentru realizarea recitalurilor pe care le-a  susţinut in intreaga lume. In 2016, Gabriel Bianco a susţinut concerte in Rusia (ca tribut adus marelui  chitarist compositor Nikita Koshkin), in Mexic, Romania, Italia, Germania sau chiar Ucraina, Kosovo şi  Bulgaria. Inca de la inceputul carierei sale, el a performat in mai mult de 36 de ţari precum Anglia,  Spania, Portugalia, Elveţia, Olanda, Norvegia, Polonia, Austria, Croaţia, Serbia, Muntenegru, Grecia,  Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Statele Unite ale Americii, Canada, Columbia, Peru,  Brazilia, Iordania, Algeria, Tailanda, China, India, Bhutan, Indonezia, Vietnam, Malaezia, Timorul de  Est şi desigur in Franţa.
     In afara carierei solistice, Gabriel Bianco se dedica cu pasiune proiectelor de muzica de  camera, amintind printre ele Quatuor Eclisses, un cvartet pe care l-a fondat in 2012, impreuna cu  prietenii sai de la CNSMDP.
Indrazneala, virtuozitatea şi complicitatea pe scena sunt cheile acestui proiect deosebit, care-l  conduc pe Gabriel Bianco in aprofundarea artei sale prin realizarea aranjamentelor de lucrari pentru  cvartet de chitara. Artist ce evolueaza pe brandul de corzi Savarez, Gabriel Bianco a inregistrat doua  albume solo. Ultimul, intitulat Capricci, a fost lansat in 2016 de catre casa de discuri Ad Vitam  Records.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.