SARBATOARE in CARTIERUL din TIMISOARA considerat altadata LEAGANUL SARBILOR!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.07.2017 13:28 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In perioada 21-23 iulie 2017, vor avea loc Zilele Cartierului Fabric, eveniment organizat de consiliul consultativ din zona, in colaborare cu Primaria Municipiului Timisoara si Casa de Cultura a Municipiului.

PROGRAMUL Zilelor Cartierului Fabric, 21 – 23 iulie 2017

VINERI, 21.07.2017

•Ora 10: Sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 21 / Cupa „Fabric” la volei
•Orele 17-19: Parcul „Fraţii Constantin” / IMAGINARIUM – Program artistic realizat de Teatrul portabil şi trupa Peregrinii, atelier de duel scenic cu arme reale, atelier de muzica istorica, spectacole interactive, coregrafie, muzica live
•Orele 19-21,30: concert
•Orele 21,30-23: concert live cu trupa Peregrinii

SÂMBATA, 22.07.2017
•Ora 10: Sala de sport a Colegiului Tehnic Energetic „Regele Ferdinand I” / Cupa „Fabric” la baschet
•Ora 18: Arena sportiva „Electrica” / Meciul tradiţional de fotbal „casatoriţi-necasatoriţi” (1936-2017)
•Orele 18,30-19,30: Parcul „Fraţii Constantin”- spectacol interactiv pentru copii
•Orele 19,30-21: Parcul „Fraţii Constantin”- Concert live cu tineri talentaţi
•Orele 21-23: Parcul „Fraţii Constantin” -Spectacol de muzica populara „Cantec, joc şi voie buna”

DUMINICA, 23.07.2017
•Orele 18-23: Parcul „Fraţii Constantin”- Spectacol cultural-artistic sustinut de Ansamblul folcloric „Timisul” si „Pusta Banatului”

Sambata (22.07.2017) şi duminica (23.07.2017), in intervalul orar 15-20, porţile Uzinei hidrolectrice din Timişoara vor fi deschise pentru vizitatori. Intrarea este gratuita.

Cartierul Fabric

Pana dupa anul 1716, zona de astazi a cartierului Fabric, situat la est de cartierul Cetate, nu a fost locuita.

In anul 1716, nu existau in aceasta zona decat doua mori de apa.
Cea din nord era amplasata pe un brat al Begai , brat care astazi nu mai exista, aproximativ in Piata Mitropolit Sterca-Sulutiu de astazi si este posibil sa fi servit si ca pulberarie prin anii 1660.
Cea de a doua moara era amplasata pe alt brat de apa, la mai multe sute de metri la sud vest de prima.

Dupa ocuparea Timisoarei de catre Habsburgi, primele „unitati de productie”, primele manufacturi, au fost amplasate la est de cetate, in partea de est a fostului cartier Palanca Mare, adica in zona actuala a Universitatii de Medicina – Parcul Copiilor.
Dupa ce s-a luat decizia cladirii noii cetati bastionare, a carei constructie s-a inceput in 1732, s-a constatat ca manufacturile se aflau prea aproape de noua cetate.
S-a decis construirea de noi manufacturi la est de primele amplasamente, adica in zona actualului cartier Fabric.
Prima manufactura in aceasta zona, o „fabrica de postav” apare situata in imediata vecinatate a primei mori mentionate anterior.
Ulterior se construiesc si alte manufacturi: caramidarii, moara de hartie, manufactura de produs sarma, fabrica de matase si bineinteles ca exista si fabrica de postav mentionata anterior.
Toate aceste manufacturi (cu exceptia fabricii de matase amenajata intr-o casa care exista deja), erau amplasate la est de limita de est a Esplanadei, campia lata de 948 m, pe care era interzis a se construi.

Cartierul de locuit actual a fost aprobat (si probabil si trasat) in anul 1744, la est de limita de est a Esplanadei.
Conturul cartierului a fost determinat de formele sinuoase ale mlastinilor si bratelor de apa inconjuratoare.

Totusi, in masura in care a fost posibil, strazile au trasee rectilinii si se intersecteaza in unghiuri drepte.
Initial, cartierul era format din „Fabricul Rascian”, un cartier cu locuitori ortodocsi, dezvoltat la nord, est si sud de actuala „Piata Traian” si din „Fabricul German”, mai mic, dezvoltat in jurul Strazii Scolii, locuit mai ales de germani.
„Rascian” provine de la numele raului Raška (sarba) = Rascia (latina), din regiunea socotita a fi „leaganul sarbilor”.
Sarbii detinand vreme indelungata conducerea bisericii ortodoxe din Banat, termenul „rascian” a devenit sinonim pentru „ortodox”, indiferent de nationalitatea credinciosilor respectivi.

Cartierul a cunoscut o dezvoltare deosebita in prima jumatate a secolul al XIX-lea.
La mijlocul acelui secol, 53,04 % din intreaga populatie civila a Timisoarei, deci mai mult de jumatate din populatia Timisoarei, locuia in Fabric.

La Timisoara se raspandise zicala „Tot ce e bun vine din Fabric”: apa de baut, care venea prin conducte de lemn inca din anul 1732 din Fabric in Cetate (conductele respective au fost distruse de revolutionari in timpul asediului din 1849), berea – dupa ce fabrica de bere s-a mutat dupa anul 1744 in Fabric, etc.

Atractiile cartierului Fabric: Podul Decebal, Palatul Neptun, Poarta Parcului Regina Maria, Palatul Szekely, Palatul Karl Kunz, Palatele Haymann si Anheuer, Palatul Miksa Steiner, Casa Arhiducelui, Palatul Josef Kunz, Sinagoga Noua din Fabric, Edificiul societatii Colterm, Biserica Catolica Millennium, Palatul Stefania, Palatul Contesei Mirbach, Piata Traian, Biserica Ortodoxa Sf. Gheorghe, Palatul Mercur, Fabrica de Bere, Biserica Greco-Catolica Sf. Maria, Palatul Nägele, Turnul de Apa din Fabric, Turbinele, Centrala Hidroelectrica(sursa: Info Centrul Turistic Timisoara)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.