SARBATOARE in CARTIERUL din TIMISOARA cu nume TURCESC. Vezi Programul Zilelor Cartierului MEHALA

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.05.2017 09:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In perioada 24-26 mai 2017, vor avea loc Zilele Cartierului Mehala, eveniment organizat de consiliul consultativ din zona, in colaborare cu Primaria Municipiului Timisoara si Casa de Cultura a Municipiului.

Programul Zilelor Cartierului Mehala

MIERCURI, 24.05.2017
Ora 14,00: in cadrul Scolilor Gimnaziale nr. 19 (Avram Iancu) si nr. 18 se vor organiza concursuri cu caracter cultural-sportiv, dupa cum urmeaza:
#Turneu de fotbal
#Concurs cultural intitulat «80 de ani de „ruga” in Mehala»
Vor participa elevi de varste diferite.
Intr-una dintre salile de clasa ale Scolii Gimnaziale nr. 19 (Avram Iancu) va fi organizata o masa rotunda. Vor participa: mass-media, istorici, veterani si urmasi ai veteranilor de razboi, impreuna cu locuitori ai cartierelor Mehala si Circumvalatiunii, precum si membri ai celor doua Consilii consultative de cartier anterior amintite.
Temele abordate vor fi urmatoarele:
#Eroii neamului, in istorie si in traditia cartierului Mehala
#80 de ani de la sfintirea Bisericii Ortodoxe Romane din Mehala, avand hramul „Inaltarea Domnului”
JOI, 25.05.2017
Ora 13,00: la statuia lui Avram Iancu, din curtea scolii gimnaziale cu acelasi nume, vor avea loc depuneri de coroane, precum si o slujba de pomenire a eroilor neamului.
Ora 17,00-24,00: Piata Avram Iancu – spectacol cultural-artistic sustinut de Ansamblul folcloric „Timisul”  
VINERI, 26.05.2017
Ora 17,00-24,00: Piata Avram Iancu – spectacol cultural-artistic sustinut de Ansamblul folcloric „Timisul”

Cartierul Mehala

Carterul Mehala s-a format la inceput sub forma de comuna, cu numele Mehala, in timpul ocupatiei turcesti. Alte denumiri: Suburbia Rasciana (cartierul istoric Mehala), Suburbia Ortodoxa Mehala; Nowaja Warosch (orasul nou).

Comuna a primit denumirea de MEHALA de la turci, in timpul ocupatiei intre anii 1552-1716.
Comuna Mehala a apartinut din punct de vedere administrativ judetului Timis, dar fiind foarte aproape de orasul regal liber Timisoara, o despartea doar campul de instructie al armatei, majoritatea populatiei din comuna aveau locuri de munca in oras, astfel au trait avantajele vietii citadine fara a suporta greutatile impuse locuitorilor din orasul Timisoara.
La 1 ianuarie 1910, in urma hotararii comunale si a conducerii Timisoarei, cu aprobarea guvernului, comuna Mehala a fost anexata orasului circumscriptia a V-a cu denumirea Franzstadt.

In jurul anului 1900, in Mehala s-au format mai multe colonii, in directia garii era colonia Anheuer, Weisz, Blascovici si Ronat, care era cea mai departata.
La momentul anexarii, erau deja construite peste 300 de case familiale.
Cu etaj era numai una in piata, unde au fost calugarite.
Casa cu etaj, proprietatea orasului, gazduieste o scoala de stat si un camin pentru copii.
Celelalte cladiri publice sunt tot in centrul cartierului, in piata, este vorba de biserica romaneasca, cea ortodoxa sarbeasca si biserica romano-catolica.
Primaria construita in 1902 a fost cedata pentru scoala statului.

Pe teritoriul cartierului Mehala nu au fost strazi sau sosele pavate, nici chiar drumurile dintre colonii, la data anexarii.
Din punct de vedere sanitar, serviciul era efectuat de un medic comunal.
Serviciul de paza era asigurat de cinci politisti si cinci jandarmi, coordonati de un notar.
In urma anexarii comunei Mehala de orasul Timisoara, s-au infiintat gradinite de copii si scoli, au inceput pavarea drumurilor si a trotuarelor, mai intai drumuri de legatura intre oras si noul cartier, care imediat a fost si iluminat.
Cea mai mare realizare a fost introducerea tramvaiului electric.
Pe terenul cartierului Mehala, in spatele garii, se afla poligonul de tir, Parcul de distractii LUNA PARC si stadionul de fotbal.(sursa: Octavian LESCU - Primaria Timişoara)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.