Screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 03.09.2012 11:29 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin reprezinta un ansamblu de actiuni multianuale organizat pe o perioada de 5 ani care are ca scop principal depistarea modificarilor patologice de la nivelul colului uterinprin recoltarea unui frotiu Babes-Papanicolau.
In data de 5 Septembrie 2012, intre orele 13-15, in Amfiteatrul A al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara va avea loc prima sesiune de instruire, care se adreseaza furnizorilor de servicii medicale din judetul Timis.
De asemenea, vor mai fi organizate sesiuni si in celelalte unitati sanitare cu paturi care organizeaza screeningul in celelalte judete din regiune, dupa cum urmeaza: 6 Septembrie 2012 intre orele 11-13, la Spitalul Municipal “A. Simionescu” Hunedoara, 6 Septembrie 2012 intre orele 15-17, la Spitalul de Urgenta Petrosani, 10 Septembrie 2012 intre orele 11-13, la Spitalul Judetean de Urgenta Resita, 11 Septembrie 2012 intre orele 13-15, la Spitalul Orasenesc Ineu.
Cu aceasta ocazie se vor discuta aspecte legate de demararea in cele mai bune conditii a Programului in judetele vizate, si totodata vor fi impartite formularele FS1 pe baza carora se va desfasura screeningul.
Anual, in Romania, sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei. Aceasta patologie reprezinta o problema de sanatate publica cu importante costuri sociale avand in vedere incidenta crescuta, cancerul de col uterin fiind a doua cauza de mortalitate prin cancer in Romania.
Pacientele care pot beneficia gratuit de aceasta recoltare sunt cele care au depasit varsta de 25 de ani, cu conditia sa nu fi fost diagnosticate sau operate vreodata pentru vreo forma de neoplasm genital si sa nu prezinte absenta congenitala a colului uterin.
„La ora actuala, numarul femeilor care se adreseaza medicilor specialisti pentru recoltarea unui frotiu Babes-Papanicolaou este destul de mic. De aceea, o actiune organizata, care sa implice mai multe specialitati medicale este salutara. In acest sens, pionul principal este medicul de familie, care are inscrisa in lista proprie un numar de paciente care pot fi invitate in screening in mod organizat si care cunoaste toate probleme lor de sanatate. Mobilizarea pacientelor conduce la posibilitatea recoltarii unui frotiu si citirea si interpretarea lui de catre specialisti in acest domeniu. ”, Elena Bernad, medic primar obstetrica-ginecologie din cadrul Clinicii de Obstetrica – Ginecologie „Bega” a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.
Prin screening se doreste depistarea leziunilor in faza cat mai incipienta si orientarea pacientelor spre Centre de diagnostic si tratament in vederea instituirii cat mai precoce a unui tratament care sa duca la un prognostic mai bun si la scaderea numarului de decese prin cancer de col uterin.
Unitatea Regionala de Management Vest (URM-V) va organiza si Sesiuni de Instruire legate de desfasurarea Subprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.