Se accesibilizeaza cultura si la Timisoara...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 06.05.2014 17:21 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timisoara - In cadrul proiectului Noi mize ale politicilor culturale. Dinamici europene, Asociatia Culturala Kratima lanseaza, la Timisoara, un Observator de Politici Culturale.
Realizat dupa modelul Observatorului de Politici Culturale de la Grenoble, Observatorul de la Timisoara va fi lansat joi, 8 mai 2014, ora 11, la Casa Artelor (Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu a Judetului Timis, Str. Augustin Pacha nr.8).
Ideea infiintarii la Timisoara a unui Observator de Politici Culturale s-a nascut in anul 2001, cand Centrul Cultural Francez din Timisoara a avut initiativa constituirii unui Observator de Politici Culturale, pe modelul celui de la Grenoble, organism cu o experienta de mai bine de 20 de ani in domeniul politicilor culturale.
Astfel, un stagiar de la Institutul de Studii Politice de la Grenoble s-a deplasat atunci la Timisoara, cu misiunea de a face demersurile necesare demararii acestui proiect, care, cu toate acestea, nu a fost finalizat.
Problema politicilor culturale devenind tot mai acuta, necesitatea constituirii unui astfel de Observator de Politici Culturale devine, si ea, stringenta, atat pentru a furniza o expertiza competenta, la nevoie, cat si pentru a ajuta la „accesibilizarea” domeniului politicilor culturale, care, cel putin pana acum, pentru multa lume ramane ceva abstract si foarte complicat, poate chiar inutil...
Astfel, cu sprijinul Primariei Timisoara, Asociatia Culturala Kratima a reluat acest proiect acolo unde a fost el lasat in 2001, demarand realizarea unui parteneriat cu Observatorul de Politici Culturale de la Grenoble, in vederea transferului de competente catre o echipa locala, ai carei membri au fost identificati fie ca reprezentanti ai partenerilor, fie ca acoperind arii diverse de competente – artele spectacolului, domeniul editorial, arte vizuale, sociologie, presa, festivaluri, ONG, stiinte politice etc.
Prima serie de workshopuri se va desfasura in perioada 8-9 mai si va fi coordonata de François Deschamps, director general adjunct al Directiei "Cultura si Sport" a aglomerarii urbane a orasului Annecy, administrator si membru al Adunarii generale a Observatorului de Politici Culturale de la Grenoble.
Invitat la lansarea Observatorului este, de asemenea, si François Benoit, director al Directiei de Afaceri Culturale a orasului Montrouge (Franta), fost director al Centrului Cultural Francez din Timisoara si initiator al proiectului, in anul 2001.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.