Se dau bani pe gratis...

Scris de Titus Balan | Publicat in 15.01.2014 11:42 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Bani pe gratis... sau aproape, daca indeplinesti cateva conditii.
Asta e noua oferta guvernamentala de sprijinire a micilor intreprinzatori ce doresc sa se dezvolte si nu au momentan resurse.
E o noua varianta a programului mai cunoscut ca ''schema de minimis".
Este, in intentiile guvernantilor, o gura de oxigen oferita intreprinderilor ce doresc o relansare, cu unul dintre cele mai simple  metode de sustinere din bani de la bugetul de stat a firmelor romanesti.

Programul incepe pe 15 ianuarie si se incheie peste zece zile, in seara zilei de 24 ianuarie.
Cei interesati trebuie sa aiba firma activa cel putin din anul 2012 si sa urmeze pasii din formularul de pe site-ul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri.
Dosarele vor fi evaluate la nivel de regiune, iar banii se dau de la fondul central pe toata tara.
Daca toata lumea ar primi maximumul de 100.000 de lei, banii ar fi suficienti pentru 1200 de intreprinderi.
Dar, probabil, vor fi mult mai multe, daca se iau bani mai putin de unii oameni de afaceri.
E bine de stiut ca pot primi bani si cei ce au si alte tipuri de finantari, daca totalul nu depaseste suma de 200.000 lei.

Ideea nu este noua. Doar metodele de aplicare din anii trecuti s-au schimbat.
Pana acum se acordau banii pe principiul primului sosit. Asta a dus inevitabil la haos.
Si nu de fiecare data cei ce au profitat de banii au fost si cei mai indreptatiti.
Dar de acum se aplica o mai severa selectie a solicitantilor pe baza unei grile de incadrare in nevoile economice reale.
Despre  punctaj trebuie amintit ca se incurajeaza investitiile in productie, mai mult decat in domeniul serviciilor, afacerile din mediul rural primesc mai multe puncte, iar cele care creaza mai multe locuri de munca sunt mai bine punctate.
Pe scurt, au prioritate cei ce realizeaza un numar cat mai mare de puncte din formularul de inscriere.

„Principiul primul venit – primul servit a fost eliminat. Acum alegerea beneficiarilor se face pe criterii clare, pe punctaj, iar proiectele depuse se jurizeaza. Inscrierea se face tot online, dar, de aceasta data, serverele sunt la Serviciul de Telecomunicatii Speciale, nu cred ca pot aparea problemele de anul trecut”, a declarat seful Oficiului Teritorial pentru IMM Timisoara, Adrian Pascuta.

Lista codurilor CAEN care se pot califica este publicata pe site-ul agentiei, la adresa www.aippimm.ro.
Cu banii obtinuti se pot  cumpara de mijloace de productie, hale industriale, spatii de productie sau birouri, inclusiv tehnica IT. Dar, de exemplu, nu se pot plati expertize tehnice pentru realizarea dosarului.

„Cei care acceseaza ajutorul de minimis trebuie ca timp de trei ani sa nu inchida firma, sa nu vanda mijloacele fixe achizitionate cu banii respectivi, dar si sa mentina locurile de munca create. In caz contrar trebuie sa restituie ajutorul primit. Vrem cat mai multe proiecte depuse in zona noastra. Veniti si accesati finantarea”, a mai declarat seful Oficiului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.