Se fac BANI FRUMOSI cu MIGRANTII la FRONTIERA de VEST!... 4.000 sau 5.000 de EURO pe cap de MIGRANT!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.03.2018 12:40 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitaţii Organizate Timişoara au efectuat un numar 12 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Timiş şi Arad, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunii de trafic de migranti.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 2017, pe raza jud.Timiş s-a constituit şi a acţionat in mod coordonat un grup infracţional organizat, avand ca scop racolarea, indrumarea, cazarea şi transportul de migranţi originari din Orientul Mijlociu şi Asia catre state din vestul Europei.

Pe parcursul cercetarilor a fost constituit un JIT (Joint Investigation Team) cu sprijinul Eurojust, intre DIICOT si autoritaţile judiciare din Germania, datele obţinute evidenţiind faptul ca membrii gruparii ce acţiona pe raza jud.Timiş faceau parte dintr-o vasta reţea de trafic de migranţi constituita la nivel european.

Reţeaua şi-a dezvoltat cu timpul segmente naţionale, in fiecare dintre statele de tranzit de pe ruta tradiţionala de migraţie, respectiv Turcia – Bulgaria – Serbia – Romania – Ungaria - Austria – Germania.

Din cercetarile efectuate a rezultat ca migranţii erau introduşi fraudulos in Romania din Serbia şi transportaţi pana in Mun.Timişoara, unde erau cazaţi la diferite pensiuni din zona, pana la momentul organizarii trecerii frontierei cu Ungaria şi transportarii acestora mai departe catre destinaţiile finale, in special Germania.

S-a constatat, de asemenea, o inalta specializare a grupului infracţional, atat prin prisma modului de desfaşurare a activitaţii infracţionale, cat şi a masurilor luate pentru a evita depistarea de catre organele legii: folosirea de dispozitive tehnice (GPS, applicaţii mobile), atat pentru comunicare, cat şi pentru deplasarea uşoara in teren şi identificarea locaţiilor unde se afla migranţii; folosirea pentru transportul migranţilor de autoturisme inmatriculate in alte ţari, aspect care face deosebit de dificila verificarea acestora; o foarte atenta pregatire a fiecarei operaţiuni, incepand de la comunicarea locaţiei pe unde au fost introduşi migranţii in ţara, pana la preluarea acestora şi transportarea catre Timişoara, iar apoi catre frontiera de vest; adoptarea unei metode foarte eficiente de transfer a sumelor de bani – metoda Hawala.

De asemenea, s-a constatat ca fiecare dintre segmentele naţionale ale reţelei de trafic de migranţi era coordonat de un lider zonal, cetaţean de origine araba.

Legaturile intre segmentele naţionale ale reţelei erau asigurate exclusiv de catre liderii segmentelor din fiecare ţara, iar contactele se realizau doar prin intermediul aplicaţiilor online fiind evitate orice contacte telefonice directe.

Ca modalitate de operare, s-a constatat ca liderii din Serbia şi Romania stabileau in prealabil data şi ora aproximativa cand un grup de migranţi urma sa fie trecut peste frontiera, pe faşia verde. Liderul reţelei din Romania lua atunci legatura cu unul dintre inculpaţii cu rol in coordonarea activitaţii de transport, pentru ca aceştia sa aiba un transportator pregatit sa de deplaseze in zona frontierei cu Serbia, de unde sa preia migranţii.

Ulterior, dupa ce grupul de migranţi era trecut ilegal in Romania, membrii reţelei din Serbia trimiteau locaţia exacta unde se aflau migranţii, identificata prin GPS, datele fiind transmise pe aplicaţiile online.

Pe baza acestor informaţii exacte, transportatorii gruparii se deplasau la locaţia indicata, de unde ii preluau pe migranţi şi ii transportau la Timişoara, in anumite locaţii transmise, de asemenea, in timp real, acestora pe terminalele mobile.

Migranţii erau instruiţi sa-şi inchida telefoanele mobile in timp ce tranzitau frontiera de stat, pentru a nu se inregistra nicio locaţie in memoria acestora (terminalele fiind repornite doar dupa traversarea frontierei). De asemenea, li se recomanda ca, in situaţia in care erau depistaţi de catre autoritaţi, sa işi reseteze terminalele mobile, pentru a reveni la configurarile din fabrica.

Ulterior accederii pe teritoriul naţional, migranţii erau cazaţi la diferite pensiuni din Timişoara, unde nu le erau solicitate documente de identitate. Situaţia nu prezenta niciun risc pentru migranţi, chiar şi in ipoteza in care ar fi fost depistaţi de catre autoritaţi. Aceasta intrucat, migranţii erau in prealabil invaţaţi ce atitudine sa adopte in astfel de cazuri: sa solicite azil in Romania, sa ceara un interpret de limba materna (ştiut fiind faptul ca pentru limbile rare, gen urdu pashtu etc nu se gasesc interpreţi, ceea ce ingreuneaza cercetarile), sa faca declaraţii lacunare despre modul in care au ajuns in Romania etc.

Ulterior, pe perioada solutionarii cererilor de azil, care pot dura şi cateva luni, membrii gruparii puteau organiza liniştiţi mai multe tentative de trecere ilegala a frontierei catre Ungaria.

Pentru aceste servicii migrantii plateau sume de circa 4000-5000 de euro de persoana, veniturile obtinute de membrii gruparii in urma activitatii infractionale pe aceasta linie fiind in acest mod considerabile.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.