Se intorc AROMANII, MEGLENITII, MACEDONENII din BANAT

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.09.2016 04:30 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Caravana-meeting «Aromanii din Banat: din deplasare in deportare» va avea loc sambata - 10 si duminica dimineata - 11 septembrie la Timisoara.

Sa ne amintim: septembrie 1940, Cedarea Cadrilaterului, familiile de colonisti aromani si megleniti venite in Dobrogea noua din Bulgaria, Grecia si Albania, in perioada 1925-1932, sunt evacuate si raspandite in Romania, unele dintre ele ajungand in Banat.
Zece ani mai tarziu, in iunie 1951, impreuna cu multi alti romani, svabi, sarbi… 3.557 «macedoneni» sunt deportati in Baragan.

Declansata in contextul conflictului intre Comintern si directia iugoslava, aceasta operatie urmarea de asemenea «igienizarea» Banatului prin curatarea etnica a germanilor, a sarbilor, a aromanilor… si neutralizarea unor categorii sociale periculoase in ochii comunistilor.
Ea a fost numita oficial «dislocare».
Pentru «macedoneni», era vorba de o noua dislocare daca ne gandim la deplasarea fortata care avusese loc cu zece ani inainte. Ei vor avea dreptul chiar si la o noua colonizare, a campiei Baraganului de data asta, o regiune subdezvoltata a carei punere in valoare necesita mana de lucru supusa, redusa la sclavaj. Acesta a fost, la nivelul Romaniei, una dintre fatetele «gulagului».
Unii si-au pierdut sanatatea, altii au murit, toti si-au vazut cariera compromisa, obligati fiind dupa «eliberare», in 1956, sa o ia de la capat si sa ascunda nedreptatea si abuzul suferit ca sa-si croiasca un drum in viata.

In programul caravanei sunt prevazute mai multe actiuni, dupa cum urmeaza:

- Caravana porneste sambata dimineata la ora 10 de la localul Societatii Timisoara, cea cu Proclamatia de la Timişoara din 1990 si va parcurge mai multe localitati unde traiesc aromani si de unde unii au fost deportati in Baragan in anul 1951: Becicherec, Biled, Lovrin, Tomnatec…
- La ora 19, participantii la caravana vor reveni la Salonul Vega de la Bastionul Timisoarei unde va avea loc adunarea-meeting.
-  Smaranda Vultur va vorbi in deschidere. Dupa aceasta mai multi fosti deportati si invitati vor lua cuvantul.
Tot la sediul societatii va fi deschisa o expozitie de fotografie pe toata durata evenimentului organizat de Filiala Timisoara a Comunitatii Aromanilor din Romania si alte asociatii aromane din tara.
- a doua zi, duminica la ora 10, va avea loc parte a doua a marturiilor si a discutiilor in legatura cu deportarea in Baragan, in general, si a aromanilor si meglenitilor in particular.

Cum s-a nascut proiectul unui asemenea « pelerinaj » ? La inceput a fost vorba de o idee (intuitie) personala, a lui Nicolas si a Cristinei : toate cele prin care a trecut mama ei (Zoia alu Cola alu Ombas ditu Slobozia) in Cadrilater si in Banat ni se pareau ca merita sa fie cunoscute si de ceilalti. Evenimentul este organizat la Timisoara de Victor Enache, Gelu Trisina si Adrian Capsali. Societatea Timisoara, care este la originea Proclamatiei cu acelasi nume din 1990, ne-a pus la dispozitie Salonul Vega situat in centrul orasului, intr-o zona recent restaurata.

"Aromanii din Banat: din deplasare in deportare”
Program

Vineri 9 septembrie

Incepand cu ora 16.00  : Salonul Vega la Bastionul din centrul Timisoarei ;
Primirea invitatilor si directionarea lor catre Hotel «Cina Banatul», Bd. Republicii nr. 7, Timisoara – la 10 minute distanta ;
9 – 11 septembrie : Expozitie de fotografie

Sambata 10 septembrie

10.00 – 17.30 : Un tur prin Dudestii Noi,  Becicherecu Mic, Biled, Iecea Mica, Carpinis, Jimbolia, Grabat, Gotlob, Tomnatic, Lovrin, Sandra, Becicherec si retur la Timisoara.
13.00 – 14.45 : Pauza de masa, Jimbolia
19.00 : Adunare-meeting la Societatea Timisoara, Salonul Vega de la Bastion
19.15 : Prezentare generala Smaranda Vultur, renumita specialista in istoria orala, autoare a mai multor contributii despre deportarea in Baragan
20.15 Mesajul presedintelui Asociatiei deportatilor din Romania, mesajul presedintelui Comunitatii aromanilor din Romania, Filiala Timisoara, Gelu Trisina, si mesajul presedintelui asociatiei Carlibana Victor Enache.
20.30 : Marturii ale fostilor deportati prezenti in sala care vor fi invitati sa vorbeasca.
Paul Beza, Passima Zoia, Vasile Topa, Stefan Costea...  (prima parte)
Intrebari si interventii din sala

Duminica 11 septembie

10.30 : Continuarea discutiilor cu fostii deportati prezenti la eveniment
De asemeni vor interveni : Costica Canacheu (deputat in Parlamentul Romaniei), Alexandru Gica (Universitatea Bucuresti), Enache Tusa (Universitatea Ovidius din Constanta)…
Pentru cine doreste exista posibilitatea de a vizita : Muzeul Satului Banatean, Expozitie de icoane la Catedrala din centru, Muzeul de arta din Timisoara

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.